Een behoorlijke daling verleden week die nog een staartje moet krijgen maar niet zonder dat we eerst even adem moeten halen. Ik toon dit in mijn analyse aan aan de hand van de NYSE New Highs. Zodra die correctie op de daling van afgelopen week is afgewerkt kunnen we verder naar beneden en dan zal het opletten geblazen worden. Ik heb het niet op de beweringen her en der over kop-schouderpatronen vanwege het volumepatroon en ik hou dus vast aan mijn vroeger vermelde verbredende formatie. Ik lees ook op verscheidene sites dat we nu een allesvernietigende klap zullen krijgen. Ook daar heb ik ernstige bedenkingen bij…
Ik heb het in mijn analyses heel vaak over sentimentsindicatoren. We benoemen deze indicatoren ook als Breadth en wat mij betreft komen deze indicatoranalyses vóór alle andere analyses. Breadth vertelt ons hoe het er onderhuids aan toe gaat op de markten. Sentiment en geldhoeveelheid is wat de markten stuurt. Uitermate positief of negatief sentiment zorgt voor reactie. De wet van Newton.…elke actie lokt een reactie uit…Geldhoeveelheid is ook zoiets. Gooi massa’s geld in de markten en de beurzen stijgen, het geld moet ergens naartoe. Vandaar: wees altijd alert op tekenen van geldverstrakking want wanneer de overheden op één of andere manier geld uit de markt halen dan kun je er donder op zeggen dat de boel naar beneden komt. Sentiment en de beschikbaarheid aan geld dus…
In deze grafiek de Nyse New Highs. Bekijk dergelijke grafiek eens aandachtig: bodems worden maar al te dikwijls gevormd door spikes en toppen die hebben tijd nodig zich te vormen. We hebben nu een spike naar beneden en dit betekent dat het aantal aandelen dat op 52-weeks basis nieuwe highs opzocht fors is afgenomen. Verwacht U dus maar aan een reactie bij de aandelenindexen. Kijk ook even naar het volumepatroon, lage volumes bij de bodems en hoge volumes bij de toppen. Sentiment met andere woorden. Telkens we vlak voor een V‑spike komen vanuit de bodems laten de verkopers het afweten.
In de weekgrafiek van de Spy laat ik de verbredende formatie zien. De ondergrens van deze formatie bij de zone 1020⁄1030 neem ik ernstig als doelzone omdat we dar de steun krijgen van de cross in de gemiddelden. Het is pas bij een signifancte doorbraak van deze zone dat we kunnen oordelen of deze daling zwaar zal doorzetten. Zolang die zone 1020⁄1030 niet wordt doorbroken is de mogelijkheid dat we naar 1200⁄1250 moeten vooraleer er een echt zware correctie komt niet uitgesloten. In EW-termen lezen we her en der dat er sprake zou zijn van een abc-patroon van hogere orde maar wie zegt er me niet dat we momenteel hebben te maken met een vierde golf van een A of met een vierde golf van een golf 2? Vanwege de steunzone bij de gemiddelden en vanwege de zones met niet-overlappende candles bij 1200⁄1250 neem ik voorlopig de doelzone 1020⁄1030 in aanmerking als maximaal haalbaar voor een correctie.
Kijken we naar de daggrafiek van de Spy dan verwijs ik hier nog maar eens naar het feit dat de voorgaande daling zich voltrok bij stijgende volumes terwijl de stijging van de afgelopen paar weken dalende volumes kende. Negatieve divergentie tussen koers- en volumeverloop dus en totaal tegengesteld aan een gezonde koersontwikkeling. De gemiddelden liggen in de koersgrafiek in relatieve zin te ver uit elkaar en moeten dus convergeren. De aroon laat een negatieve cross zien. Meest logisch is dus dat we verder dalen.
En dan de Vix. Die geeft eveneens aan dat we lagere koersen als meest logisch in aanmerking mogen nemen. We blijven dicht bij die belangrijke 20-grens hangen maar de macd blijft positief en bijgevolg verwacht ik dat de Vix zal gaan stijgen.
De maandgrafiek van de aex dan…denk hier niet in termen van dagen natuurlijk maar waar ik al meerdere keren op heb gewezen en blijf op wijzen: een hellingsgraad van 63% is gewoon echt niet normaal en totaal onhoudbaar. Gezonde trends hebben een hellingsgraad van 30 à 45°. 63° is van het goede teveel en vraagt om een correctie.
In een eerste weekgrafiek wijs ik op de belangrijkheid van de steun bij 297⁄300 omdat we daar de cross van het 21- en 50-weeks gemiddelde zien liggen. We vinden in die zone ook de steunlijn terug van een stijgend kanaal. 297⁄300 is dus echt wel de lijn in het zand en zolang die zone niet neerwaarts wordt doorbroken is het voorbarig zich te richten op lagere koersdoelen. Vanwege de negatieve cross in de ppo acht ik de zone 297⁄300 wel als haalbaar.
In een tweede weekgrafiek de Fibo-correctieniveaus. gesteld dat we de 297⁄300 zone breken dan zegt onsze beste vriend Leonardo van Pisa dat we ons moeten richten op 280 als koersdoel. Voor wie graag handelt met turbo’s, die mag even kijken naar de weerstandslijn die ik hier trek. Ik zou met mijn stop veiligheidshalve boven deze lijn blijven. (komende week ligt de lijn op 340…let wel, deze lijn stijgt) En stel dat we inderdaad 280 bereiken dan zou ik me helemaal niet laten overdonderen met ultralage koersdoelen die dan wel zullen gepredikt worden want bij 270 ligt de neklijn van de omgekeerde kop-schouder. Deze lijn zal elke zware daling stoppen, tijdelijk of niet maar zonder enige twijfel krijgen we daar een correctie.
De XO-grafiek: zij het met lichtjes afwijkende niveaus maar de belangrijkheid van de zone 297⁄300 vermeld in de weekgrafiek blijkt maar al te duidelijk in deze grafiek. En breekt deze zone dan gaan we in stappen voor 295÷290÷285÷280.
Een eerste daggrafiek met de ishares van de aex: alles voor de kop-schouder als toppatroon -) … de plaats waar het patroon ligt is ok, ook de symmetrie is er, alleen…het volumepatroon beantwoord niet aan de vereisten. Ik sluit dus niet de mogelijkheid voor een kop-schouder bij voorbaat uit maar volume is heel belangrijk en hier voldoet het volumepatroon dus niet aan de theoretische vereisten.
Met wat we allemaal hebben aan gegevens even een scenario opbouwen voor komende week: we moeten opveren, dat zeggen de New Highs ons immers…dus we kijken naar de mogelijke doelen en dat zijn 315÷317÷320. Eind oktober-begin november beschouwen we als eerste golf en begin november — midden november beschouwen we als tweede golf — maakt dat we nu dus in een derde golf zitten en dat zijn venijnie dingen zoals we weten. De eerste van de derde hebben we verleden week gehad en de opvering die we krijgen moet dan een twee zijn. Dus vanaf 315÷317÷320 ergens krijgen we een klap richting 297⁄300. Daar springt de bal weer omhoog om vervolgens onder water te duiken, onder de 297⁄300 zone en omdat ons eerste golfje van verleden week 12 punten bedroeg bekomen we een zone van 297 min 12 = 285. Nemen we 300 min 12 dan is dat 288. Mooi zo’n glazen bol -) en mijn scenario blijft mooi binnen mijn dalend kanaal met de weerstandslijn over de toppen van oktober en november en de steunlijn over de top van eind augustus en de bodem van begin oktober.
En dan schiet er me, wanneer ik de grafiek vanuit breder perspectief bekijk, weeral iets te binnen. Stel dat we de steunlijn halen en we springen naar boven, wat hebben we dan? Inderdaad, een mogelijke vlag en in dat geval stopt de hele daling bij de steunlijn om de volgende weken als een raket door de top op 330 te vliegen.
Nou is die vlag wel een leuk ideetje maar voorlopig houden we er nog geen rekening mee. Dmi is negatief net als de macd die voor een nakend verkoopsignaal staat en dus moeten we eerst de daling meenemen.…daarna zien we verder.
Samengevat: volgende week even op adem komen (315÷317÷320) en dan weer duiken -) (297÷300 en lager richting 285⁄288)
Bij de uitersten oppassen…hoger dan 320 is een oranje lamp voor de shorts en bij 297⁄300 of 285⁄288 niet gulzig zijn.
Longs zijn uit den boze.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex en de vix. geen positie op overige vermelde waarden.