...

Analyse: AEX - SP500 - NYSENH en VIX

22 november 2009, 20:48 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Een behoor­lijke dal­ing verleden week die nog een staart­je moet kri­j­gen maar niet zon­der dat we eerst even adem moeten halen. Ik toon dit in mijn analyse aan aan de hand van de NYSE New Highs. Zodra die cor­rec­tie op de dal­ing van afgelopen week is afgew­erkt kun­nen we verder naar bene­den en dan zal het oplet­ten geblazen wor­den. Ik heb het niet op de bew­erin­gen her en der over kop-schoud­er­pa­tro­nen van­wege het vol­umepa­troon en ik hou dus vast aan mijn vroeger ver­melde ver­bre­dende for­matie. Ik lees ook op ver­schei­dene sites dat we nu een allesverni­eti­gende klap zullen kri­j­gen. Ook daar heb ik ern­stige bedenkin­gen bij…


Ik heb het in mijn analy­ses heel vaak over sen­ti­mentsindi­ca­toren. We benoe­men deze indi­ca­toren ook als Breadth en wat mij betre­ft komen deze indi­ca­tor­analy­ses vóór alle andere analy­ses. Breadth vertelt ons hoe het er onder­huids aan toe gaat op de mark­ten. Sen­ti­ment en geld­ho­eveel­heid is wat de mark­ten stu­urt. Uiter­mate posi­tief of negatief sen­ti­ment zorgt voor reac­tie. De wet van Newton.…elke actie lokt een reac­tie uit…Geldhoeveelheid is ook zoi­ets. Gooi mas­sa’s geld in de mark­ten en de beurzen sti­j­gen, het geld moet ergens naar­toe. Van­daar: wees alti­jd alert op teke­nen van geld­ver­strakking want wan­neer de over­he­den op één of andere manier geld uit de markt halen dan kun je er don­der op zeggen dat de boel naar bene­den komt. Sen­ti­ment en de beschik­baarheid aan geld dus…

In deze grafiek de Nyse New Highs. Bek­ijk dergelijke grafiek eens aan­dachtig: bodems wor­den maar al te dik­wi­jls gevor­md door spikes en top­pen die hebben tijd nodig zich te vor­men. We hebben nu een spike naar bene­den en dit betekent dat het aan­tal aan­de­len dat op 52-weeks basis nieuwe highs opzocht fors is afgenomen. Verwacht U dus maar aan een reac­tie bij de aan­de­lenin­dex­en. Kijk ook even naar het vol­umepa­troon, lage vol­umes bij de bodems en hoge vol­umes bij de top­pen. Sen­ti­ment met andere woor­den. Telkens we vlak voor een V‑spike komen vanu­it de bodems lat­en de verkop­ers het afweten.

alt
In de week­grafiek van de Spy laat ik de ver­bre­dende for­matie zien. De onder­grens van deze for­matie bij de zone 10201030 neem ik ern­stig als doel­zone omdat we dar de ste­un kri­j­gen van de cross in de gemid­delden. Het is pas bij een sig­ni­fancte door­braak van deze zone dat we kun­nen oorde­len of deze dal­ing zwaar zal doorzetten. Zolang die zone 10201030 niet wordt door­bro­ken is de mogelijkheid dat we naar 12001250 moeten vooraleer er een echt zware cor­rec­tie komt niet uit­ges­loten. In EW-ter­men lezen we her en der dat er sprake zou zijn van een abc-patroon van hogere orde maar wie zegt er me niet dat we momenteel hebben te mak­en met een vierde golf van een A of met een vierde golf van een golf 2? Van­wege de ste­un­zone bij de gemid­delden en van­wege de zones met niet-over­lap­pende can­dles bij 12001250 neem ik voor­lop­ig de doel­zone 10201030 in aan­merk­ing als max­i­maal haal­baar voor een cor­rec­tie.

alt
Kijken we naar de dag­grafiek van de Spy dan ver­wi­js ik hier nog maar eens naar het feit dat de voor­gaande dal­ing zich voltrok bij sti­j­gende vol­umes ter­wi­jl de sti­jging van de afgelopen paar weken dal­ende vol­umes kende. Negatieve diver­gen­tie tussen koers- en vol­umev­er­loop dus en totaal tegengesteld aan een gezonde koer­son­twik­kel­ing. De gemid­delden liggen in de koers­grafiek in relatieve zin te ver uit elka­ar en moeten dus con­verg­eren. De aroon laat een negatieve cross zien. Meest logisch is dus dat we verder dalen.

alt
En dan de Vix. Die geeft eve­neens aan dat we lagere koersen als meest logisch in aan­merk­ing mogen nemen. We bli­jven dicht bij die belan­grijke 20-grens hangen maar de macd bli­jft posi­tief en bijgevolg verwacht ik dat de Vix zal gaan sti­j­gen.

alt
De maand­grafiek van de aex dan…denk hier niet in ter­men van dagen natu­urlijk maar waar ik al meerdere keren op heb gewezen en bli­jf op wijzen: een hellings­graad van 63% is gewoon echt niet nor­maal en totaal onhoud­baar. Gezonde trends hebben een hellings­graad van 30 à 45°. 63° is van het goede teveel en vraagt om een cor­rec­tie.

alt
In een eerste week­grafiek wijs ik op de belan­grijkheid van de ste­un bij 297300 omdat we daar de cross van het 21- en 50-weeks gemid­delde zien liggen. We vin­den in die zone ook de ste­un­li­jn terug van een sti­j­gend kanaal. 297300 is dus echt wel de lijn in het zand en zolang die zone niet neer­waarts wordt door­bro­ken is het voor­barig zich te richt­en op lagere koers­doe­len. Van­wege de negatieve cross in de ppo acht ik de zone 297300 wel als haal­baar.

alt
In een tweede week­grafiek de Fibo-cor­rec­tieniveaus. gesteld dat we de 297300 zone breken dan zegt onsze beste vriend Leonar­do van Pisa dat we ons moeten richt­en op 280 als koers­doel. Voor wie graag han­delt met tur­bo’s, die mag even kijken naar de weer­stand­sli­jn die ik hier trek. Ik zou met mijn stop vei­lighei­d­shalve boven deze lijn bli­jven. (komende week ligt de lijn op 340…let wel, deze lijn sti­jgt) En stel dat we inder­daad 280 bereiken dan zou ik me hele­maal niet lat­en over­don­deren met ultra­lage koers­doe­len die dan wel zullen gepredikt wor­den want bij 270 ligt de nek­li­jn van de omge­keerde kop-schoud­er. Deze lijn zal elke zware dal­ing stop­pen, tijdelijk of niet maar zon­der enige twi­jfel kri­j­gen we daar een cor­rec­tie.

alt
De XO-grafiek: zij het met licht­jes afwijk­ende niveaus maar de belan­grijkheid van de zone 297300 ver­meld in de week­grafiek blijkt maar al te duidelijk in deze grafiek. En breekt deze zone dan gaan we in stap­pen voor 295÷290÷285÷280.

alt

Een eerste dag­grafiek met de ishares van de aex: alles voor de kop-schoud­er als top­pa­troon -) … de plaats waar het patroon ligt is ok, ook de sym­me­trie is er, alleen…het vol­umepa­troon beant­wo­ord niet aan de vereis­ten. Ik sluit dus niet de mogelijkheid voor een kop-schoud­er bij voor­baat uit maar vol­ume is heel belan­grijk en hier vol­doet het vol­umepa­troon dus niet aan de the­o­retis­che vereisten.

alt

Met wat we alle­maal hebben aan gegevens even een sce­nario opbouwen voor komende week: we moeten opv­eren, dat zeggen de New Highs ons immers…dus we kijken naar de mogelijke doe­len en dat zijn 315÷317÷320. Eind okto­ber-begin novem­ber beschouwen we als eerste golf en begin novem­ber — mid­den novem­ber beschouwen we als tweede golf — maakt dat we nu dus in een derde golf zit­ten en dat zijn veni­jnie din­gen zoals we weten. De eerste van de derde hebben we verleden week gehad en de opver­ing die we kri­j­gen moet dan een twee zijn. Dus vanaf 315÷317÷320 ergens kri­j­gen we een klap richt­ing 297300. Daar springt de bal weer omhoog om ver­vol­gens onder water te duiken, onder de 297300 zone en omdat ons eerste golf­je van verleden week 12 pun­ten bedroeg bekomen we een zone van 297 min 12 = 285. Nemen we 300 min 12 dan is dat 288. Mooi zo’n glazen bol -) en mijn sce­nario bli­jft mooi bin­nen mijn dal­end kanaal met de weer­stand­sli­jn over de top­pen van okto­ber en novem­ber en de ste­un­li­jn over de top van eind augus­tus en de bodem van begin okto­ber.
En dan schi­et er me, wan­neer ik de grafiek vanu­it bred­er per­spec­tief bek­ijk, weer­al iets te bin­nen. Stel dat we de ste­un­li­jn halen en we sprin­gen naar boven, wat hebben we dan? Inder­daad, een mogelijke vlag en in dat geval stopt de hele dal­ing bij de ste­un­li­jn om de vol­gende weken als een raket door de top op 330 te vliegen.

alt
Nou is die vlag wel een leuk ideet­je maar voor­lop­ig houden we er nog geen reken­ing mee. Dmi is negatief net als de macd die voor een nakend verkoopsig­naal staat en dus moeten we eerst de dal­ing meenemen.…daarna zien we verder.



alt
Samengevat: vol­gende week even op adem komen (315÷317÷320) en dan weer duiken -) (297÷300 en lager richt­ing 285288)
Bij de uiter­sten oppassen…hoger dan 320 is een oran­je lamp voor de shorts en bij 297300 of 285288 niet gulzig zijn.
Longs zijn uit den boze.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en de vix. geen posi­tie op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.