We blijven met het dilemma zitten dat de onderliggende krachten verder afnemen terwijl de indexen van geen wijken willen weten. De uiteindelijke uitkomst is gekend. Breadth loopt voor op de koersontwikkeling en dus ligt er een bom onder de markten. Ik geef in de analyse de ticker van het aantal aandelen boven het 200-daags gemiddelde. Een gezonde markt dient te worden gedragen door een toenemend aantal aandelen die zich boven hun 200-daags handhaven. Aan deze voorwaarde wordt absoluut niet voldaan. Vroeg of laat barst de bom en dus herhaal ik nog maar eens mijn stelling. De belegger die in aandelen zit vanuit oogpunt langere termijn stapt bij positieve dagen uit de markt en wie dit niet doet beschermt zijn posities…
Voor alle duidelijkheid: onderliggende kracht die afneemt betekent niet dat de beursindexen onmiddellijk moeten gaan dalen. Breadth is een voorbode maar dan wel een heel betrouwbare. We hebben inmiddels al een aantal weken waarbij de sentimentsindicatoren verzwakken maar de beursindexen vertikken het vooralsnog te dalen. Hoe langer de toestand echter duurt hoe gevaarlijker het wordt in aandelen te blijven.
Geef op stockcharts deze ticker eens in ($NYA200R) en vergelijk deze grafiek eens met die van de SP500. De grafieken bevestigen mekaar niet en dat is net wat we wel moeten zien.
Ik toon hier ook eens de grafiek van het aantal New Highs voor de brede markt. Zelfde vaststelling: het aantal aandelen dat een new high vormt neemt af bij een “positieve” markt. Beleggers vluchten dus in toenemende mate uit de aandelen.
Dus: we weten dat het fundament onder de beurzen slecht is en we benaderen, … handelen op de markten best steeds weer met dit gegeven in het achterhoofd.
Kijken we naar de Spy dan zien we vrijdag ll. een knal in het volume. Interessant maar voorlopig kan ik er geen conclusie aan verbinden. Wat we wel zien is dat de sp500 nog steeds ietsje hoger kan vooraleer de weerstandslijntjes te bereiken. We merken echter bij de Europese indexen duidelijk dat die aan een inhaalslag bezig zijn terwijl de sp500 nauwelijks van zijn plaats komt. Wanneer de sp500 dus naar zijn weerstandslijntjes toegaat dan kan een minieme beweging in deze index dus wel aanleiding geven tot fors stijgende indexen in Europa. Wat de ppo betreft, net als de macd is het een trendvolgende indicator. Er is in de indicator wel een verkoopsignaal maar omdat er dus geen trend is in de koersgrafiek is het signaal hier niet echt betrouwbaar.
Voor wat betreft de AEX toon ik eerst de XO-grafiek. De aangegeven horizontale lijnen geven duidelijk weer met welke niveaus rekening dient te worden gehouden.
Visueel is het op dergelijke grafiek duidelijker waar steun- en weerstandsniveaus lteug te vinden zijn.
De kwartaalgrafiek: deze laat volgens de ingetekende trendlijn en het glijdende gemiddelde een aex toe tot 340. Bemerk wel dat we ons in een zwaar horizontaal gelegen weerstandsgebied bevinden. We kunnen dus aannemen dat verdere stijgingen niet zo gemakkelijk zullen verlopen als afgelopen maanden het geval was.
Eenzelfde vaststelling bij de maandgrafiek als bij de kwartaalgrafiek. Alleen die stijgingsgraad van 70° is zo onrealistisch als wat. Een zware correctie dan wel een maandenlange zijwaartse trend kan niet uitblijven.
De weekgrafiek van de AEX is wat de meesten onder ons al meer zal interesseren en daar zien we iets interessants. We kregen in juni-juli een redelijk scherpe terugval gevolgd door een felle stijging. De huidige consolidatie verloopt vlak. Dit beantwoord aan de rule of alternation die stelt dat we binnen een cyclus nooit een identiek correctiepatroon kunnen krijgen. Afgeleid zou ik kunnen aannemen dat deze conslidatie dus een vierde golf patroon is. Dit zou betekenen dat de index moet uitbreken en naar de bovenkant van het kanaal moet tenderen. Koersdoel 350 is dus iets om rekening mee te houden want ook de aroon wijst naar boven. De top van 23⁄10 is daarin belangrijk want wanneer die wordt doorbroken dan kunnen we er van op aan dat we de aex inderdaad zullen zien doorstijgen richting 350. 350 zou als koersdoel ook een terugtest inhouden van de lijn onder de bodems juli-oktober. Daar aangekomen zullen we een vijfgolf hebben geplaatst die begon in maart en kunnen we uitzien naar een zwaardere correctie. In het huidige zijwaartse patroon is aan de onderkant de 300-zone belangrijk. Komen we daaronder dan breken we de gemiddelden en dan krijgen we een verdere daling.
Kijken we naar de dagrafiek dan is duidelijk met welke niveaus we rekening dienen te houden. Een koers boven 324 brengt ons naar de mogelijkheid 328 te testen en daarboven breken we dus uit richting 350 (weekgrafiek). Een koers onder 315 brengt ons naar de bodem van 23⁄11 richting 310 en daaronder kunnen we naar 305÷300÷297. Let op de ppo, die staat op het punt een koopsignaal te geven.
In een tweede daggrafiek toon ik de dmi en de Welles-atr-lijn. Ook hier zien we dat we voor een nakend koopsignaal staan. Echter de adx staat ruim onder de 20-grens en dus is van impuls geen sprake. Zijwaarts dus is wat me als meest logisch kunnen aannemen.
Conclusie: de zware daling die we terecht konden verwachten is er niet gekomen maar de mogelijkheid tot dergelijke zware daling is wel toegenomen en niet afgenomen (Breadth-aanwijzingen) De huidige zijwaartse beweging die nu reeds enkele weken aanhoud en een range heeft van zo’n 10% tussen boven- en ondergrens zal wellicht niet onmiddellijk worden doorbroken (adx-aanwijzing). Echter, de korte termijn indicatoren wijzen op opwaartse druk (dmi en ppo op dagbasis)
Breken we 328 dan verlaten we de consolidatie richting 350. Breken we de onderzijde bij 297⁄300 dan kan er een daling volgen richting 280⁄272 (neklijn omgekeerde schouder-kop-schouder op weekgrafiek)
Edwin vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.