...

Analyse: AEX - SP500 - Breadth

6 december 2009, 20:23 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We bli­jven met het dilem­ma zit­ten dat de onderliggende kracht­en verder afne­men ter­wi­jl de index­en van geen wijken willen weten. De uitein­delijke uitkomst is gek­end. Breadth loopt voor op de koer­son­twik­kel­ing en dus ligt er een bom onder de mark­ten. Ik geef in de analyse de tick­er van het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags gemid­delde. Een gezonde markt dient te wor­den gedra­gen door een toen­e­mend aan­tal aan­de­len die zich boven hun 200-daags hand­haven. Aan deze voor­waarde wordt absolu­ut niet voldaan. Vroeg of laat barst de bom en dus her­haal ik nog maar eens mijn stelling. De beleg­ger die in aan­de­len zit vanu­it oog­punt lan­gere ter­mi­jn stapt bij posi­tieve dagen uit de markt en wie dit niet doet beschermt zijn posities…


Voor alle duidelijkheid: onderliggende kracht die afneemt betekent niet dat de beursin­dex­en onmid­del­lijk moeten gaan dalen. Breadth is een voor­bode maar dan wel een heel betrouw­bare. We hebben inmid­dels al een aan­tal weken waar­bij de sen­ti­mentsindi­ca­toren verzwakken maar de beursin­dex­en ver­tikken het vooral­snog te dalen. Hoe langer de toe­s­tand echter duurt hoe gevaar­lijk­er het wordt in aan­de­len te bli­jven.

Geef op stockcharts deze tick­er eens in ($NYA200R) en vergelijk deze grafiek eens met die van de SP500. De grafieken beves­ti­gen mekaar niet en dat is net wat we wel moeten zien.
Ik toon hier ook eens de grafiek van het aan­tal New Highs voor de brede markt. Zelfde vast­stelling: het aan­tal aan­de­len dat een new high vormt neemt af bij een posi­tieve” markt. Beleg­gers vlucht­en dus in toen­e­mende mate uit de aan­de­len.

alt
Dus: we weten dat het fun­da­ment onder de beurzen slecht is en we benaderen, … han­de­len op de mark­ten best steeds weer met dit gegeven in het achter­hoofd.
Kijken we naar de Spy dan zien we vri­jdag ll. een knal in het vol­ume. Inter­es­sant maar voor­lop­ig kan ik er geen con­clusie aan verbinden. Wat we wel zien is dat de sp500 nog steeds iet­sje hoger kan vooraleer de weer­stand­sli­jn­t­jes te bereiken. We merken echter bij de Europese index­en duidelijk dat die aan een inhaal­slag bezig zijn ter­wi­jl de sp500 nauwelijks van zijn plaats komt. Wan­neer de sp500 dus naar zijn weer­stand­sli­jn­t­jes toe­gaat dan kan een minieme beweg­ing in deze index dus wel aan­lei­d­ing geven tot fors sti­j­gende index­en in Europa. Wat de ppo betre­ft, net als de macd is het een trend­vol­gende indi­ca­tor. Er is in de indi­ca­tor wel een verkoopsig­naal maar omdat er dus geen trend is in de koers­grafiek is het sig­naal hier niet echt betrouw­baar.


alt
Voor wat betre­ft de AEX toon ik eerst de XO-grafiek. De aangegeven hor­i­zon­tale lij­nen geven duidelijk weer met welke niveaus reken­ing dient te wor­den gehouden.
Visueel is het op dergelijke grafiek duidelijk­er waar ste­un- en weer­stand­sniveaus lteug te vin­den zijn.

alt
De kwartaal­grafiek: deze laat vol­gens de ingetek­ende trendli­jn en het gli­j­dende gemid­delde een aex toe tot 340. Bemerk wel dat we ons in een zwaar hor­i­zon­taal gele­gen weer­stands­ge­bied bevin­den. We kun­nen dus aan­nemen dat verdere sti­jgin­gen niet zo gemakke­lijk zullen ver­lopen als afgelopen maan­den het geval was.

alt
Een­zelfde vast­stelling bij de maand­grafiek als bij de kwartaal­grafiek. Alleen die sti­jgings­graad van 70° is zo onre­al­is­tisch als wat. Een zware cor­rec­tie dan wel een maan­den­lange zijwaartse trend kan niet uit­bli­jven.

alt
De week­grafiek van de AEX is wat de meesten onder ons al meer zal inter­esseren en daar zien we iets inter­es­sants. We kre­gen in juni-juli een redelijk scherpe terug­val gevol­gd door een felle sti­jging. De huidi­ge con­sol­i­datie ver­loopt vlak. Dit beant­wo­ord aan de rule of alter­na­tion die stelt dat we bin­nen een cyclus nooit een iden­tiek cor­rec­tiepa­troon kun­nen kri­j­gen. Afgeleid zou ik kun­nen aan­nemen dat deze con­sl­i­datie dus een vierde golf patroon is. Dit zou beteke­nen dat de index moet uit­breken en naar de bovenkant van het kanaal moet ten­deren. Koers­doel 350 is dus iets om reken­ing mee te houden want ook de aroon wijst naar boven. De top van 2310 is daarin belan­grijk want wan­neer die wordt door­bro­ken dan kun­nen we er van op aan dat we de aex inder­daad zullen zien doorsti­j­gen richt­ing 350. 350 zou als koers­doel ook een terugtest inhouden van de lijn onder de bodems juli-okto­ber. Daar aangekomen zullen we een vijf­golf hebben geplaatst die begon in maart en kun­nen we uitzien naar een zwaardere cor­rec­tie. In het huidi­ge zijwaartse patroon is aan de onderkant de 300-zone belan­grijk. Komen we daaron­der dan breken we de gemid­delden en dan kri­j­gen we een verdere dal­ing.

alt
Kijken we naar de dagrafiek dan is duidelijk met welke niveaus we reken­ing dienen te houden. Een koers boven 324 brengt ons naar de mogelijkheid 328 te testen en daar­boven breken we dus uit richt­ing 350 (week­grafiek). Een koers onder 315 brengt ons naar de bodem van 2311 richt­ing 310 en daaron­der kun­nen we naar 305÷300÷297. Let op de ppo, die staat op het punt een koopsig­naal te geven.

alt
In een tweede dag­grafiek toon ik de dmi en de Welles-atr-lijn. Ook hier zien we dat we voor een nakend koopsig­naal staan. Echter de adx staat ruim onder de 20-grens en dus is van impuls geen sprake. Zijwaarts dus is wat me als meest logisch kun­nen aan­nemen.

alt
Con­clusie: de zware dal­ing die we terecht kon­den verwacht­en is er niet gekomen maar de mogelijkheid tot dergelijke zware dal­ing is wel toegenomen en niet afgenomen (Breadth-aan­wi­jzin­gen) De huidi­ge zijwaartse beweg­ing die nu reeds enkele weken aan­houd en een range heeft van zo’n 10% tussen boven- en onder­grens zal wellicht niet onmid­del­lijk wor­den door­bro­ken (adx-aan­wi­jz­ing). Echter, de korte ter­mi­jn indi­ca­toren wijzen op opwaartse druk (dmi en ppo op dag­ba­sis)
Breken we 328 dan ver­lat­en we de con­sol­i­datie richt­ing 350. Breken we de onderz­i­jde bij 297300 dan kan er een dal­ing vol­gen richt­ing 280272 (nek­li­jn omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er op week­grafiek)

Edwin van­damme
US mar­kets
Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.