...

Analyse: AEX - SP500

11 oktober 2009, 19:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wan­neer we naar de sen­ti­mentsindi­ca­toren kijken dan is duidelijk dat de index­en naar een top toew­erken. Die indi­ca­toren vol­gen namelijk niet de hogere index­s­tanden en lat­en dus een negatieve diver­gen­tie zien. De short­posi­ties bij de pro­fes­sione­len zit­ten in sti­j­gende lijn en ook dit is een sig­naal dat de markt eerder bij een top dan bij een bij een bodem aanzit…


Ik laat eerst even iets opval­lends zien bij de Spy (track­er SP500). 0109 en 0110 lat­en bij deze dal­ings­da­gen veel hogere vol­umes zien als bij peri­o­den van sti­jging. Een waarschuwing aan het adres van de haussiers.

alt
En de volatiliteit mag dan wel dalen maar we zien op week­grafiek in de Vix een waarschuwing in de macd dat die dal­ing op zijn einde loopt.


alt
Nemen we er nu de kwartaal­grafiek van de Aex bij dan zien we dat de index het 161.8 Fibo-niveau nage­noeg heeft bereikt (ref­er­en­tiepun­ten: high 272 en low 195 van de maart­can­dle) 320 is hier de weer­stand van de Fibo-lijn.


alt
De maand­grafiek laat zien dat we in de acht­ste maand zit­ten met hogere koer­sniveaus. Ten opzichte van 2001/2002 is deze sti­jging qua aan­tal pun­ten niet zo uit­zon­der­lijk maar deze sti­jging vanaf de maart­bo­dem is wel veel steil­er en deze hellings­graad kan onmo­gelijk aange­houden wor­den. Betrouw­bare trendli­j­nen lopen onder 30 à 45°. De huidi­ge sti­jging loopt onder 70° en gaat dus veel te snel. We zit­ten nu dicht­bij het 20-maands gemid­delde en dat ligt op 317. Breken we toch door deze weer­stand dan is er ruimte tot ongeveer 350 waar we de lijn onder de bodems juni 2006 — juli 2008 trekken. Behalve het 20-maands­gemid­delde zien we dat we bij door­braak ook de hor­i­zon­tale zone uit 2003/2004 zouden uit­ne­men eve­nals de weer­stand­sli­jn onder de bodems van jan­u­ari-juli 2008. Het lijkt me wat van het goede teveel de clus­ter van drie weer­stand­szones ineens uit te nemen.

alt
In een eerste week­grafiek zien we dat we, wan­neer we de koer­sas op lin­eaire schaal nemen, we dicht bij de bovenkant van het sti­j­gend kanaal liggen. De weer­stand­sli­jn ligt op 321.

alt
In de week­grafiek op log­a­r­it­mis­che schaal is dit even­wi­jdig kanaal er niet maar ik wilde in deze grafiek eerder wijzen op de sti­j­gende wig. De mogelijkheid dat de forse sti­jging van de aex vorige week in feite niets meer is als de terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­jn van die wig is iets om reken­ing mee te houden. Wiggen hebben immers als typ­is­che eigen­schap de terugtest van de door­bro­ken lijn vooraleer de verwachte dal­ing in te zetten. We zien ook dat de price pro­cent oscil­la­tor de neig­ing ver­toont zijn ste­un­li­jn te willen door­breken.

alt
In een eerste dag­grafiek zien we een mooi voor­beeld van hoe het tree-fan-line principe zich hier zou kun­nen ontwikke­len. De door­braak van de meest scherpe ste­un­li­jn geeft een eerste waarschuwing. Beves­tig­ing is er bij de door­braak van de tweede ste­un­li­jn en die hebben we hier reeds gezien. Breken we door de derde ste­un­li­jn naar bene­den dan is het afgelopen met de sti­j­gende trend.

alt
In een tweede dag­grafiek zien we de mogelijkheid tot de vorm­ing van een rechthoekspa­troon. Zomaar uit­gaan van verder sti­j­gende koersen is dus niet zo vanzelf­sprek­end. Die mogelijkheid is er pas wan­neer we de high van vri­jdag uit­ne­men maar met de rsi 3 die hier zo hoog in de verkoop­zone zit kan het wel eens anders gaan uit­pakken.

alt
Con­clud­erend zou ik stellen dat een opwaartse door­braak niet kan uit­ges­loten wor­den maar van­wege de diver­gen­tie tussen de SP500 en de sen­ti­mentsindi­ca­toren en de diverse sig­nalen in de koers­grafieken die duiden op topvorm­ing zou ik toch maar voorzichtig zijn met long­posi­ties. Dit is geen markt om onbekom­merd aan de longkant te staan.

Edwin Van­damme
US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en de vix. Geen posi­ties op de SP500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.