Wanneer we naar de sentimentsindicatoren kijken dan is duidelijk dat de indexen naar een top toewerken. Die indicatoren volgen namelijk niet de hogere indexstanden en laten dus een negatieve divergentie zien. De shortposities bij de professionelen zitten in stijgende lijn en ook dit is een signaal dat de markt eerder bij een top dan bij een bij een bodem aanzit…
Ik laat eerst even iets opvallends zien bij de Spy (tracker SP500). 01⁄09 en 01⁄10 laten bij deze dalingsdagen veel hogere volumes zien als bij perioden van stijging. Een waarschuwing aan het adres van de haussiers.
En de volatiliteit mag dan wel dalen maar we zien op weekgrafiek in de Vix een waarschuwing in de macd dat die daling op zijn einde loopt.
Nemen we er nu de kwartaalgrafiek van de Aex bij dan zien we dat de index het 161.8 Fibo-niveau nagenoeg heeft bereikt (referentiepunten: high 272 en low 195 van de maartcandle) 320 is hier de weerstand van de Fibo-lijn.
De maandgrafiek laat zien dat we in de achtste maand zitten met hogere koersniveaus. Ten opzichte van 2001/2002 is deze stijging qua aantal punten niet zo uitzonderlijk maar deze stijging vanaf de maartbodem is wel veel steiler en deze hellingsgraad kan onmogelijk aangehouden worden. Betrouwbare trendlijnen lopen onder 30 à 45°. De huidige stijging loopt onder 70° en gaat dus veel te snel. We zitten nu dichtbij het 20-maands gemiddelde en dat ligt op 317. Breken we toch door deze weerstand dan is er ruimte tot ongeveer 350 waar we de lijn onder de bodems juni 2006 — juli 2008 trekken. Behalve het 20-maandsgemiddelde zien we dat we bij doorbraak ook de horizontale zone uit 2003/2004 zouden uitnemen evenals de weerstandslijn onder de bodems van januari-juli 2008. Het lijkt me wat van het goede teveel de cluster van drie weerstandszones ineens uit te nemen.
In een eerste weekgrafiek zien we dat we, wanneer we de koersas op lineaire schaal nemen, we dicht bij de bovenkant van het stijgend kanaal liggen. De weerstandslijn ligt op 321.
In de weekgrafiek op logaritmische schaal is dit evenwijdig kanaal er niet maar ik wilde in deze grafiek eerder wijzen op de stijgende wig. De mogelijkheid dat de forse stijging van de aex vorige week in feite niets meer is als de terugtest van de doorbroken steunlijn van die wig is iets om rekening mee te houden. Wiggen hebben immers als typische eigenschap de terugtest van de doorbroken lijn vooraleer de verwachte daling in te zetten. We zien ook dat de price procent oscillator de neiging vertoont zijn steunlijn te willen doorbreken.
In een eerste daggrafiek zien we een mooi voorbeeld van hoe het tree-fan-line principe zich hier zou kunnen ontwikkelen. De doorbraak van de meest scherpe steunlijn geeft een eerste waarschuwing. Bevestiging is er bij de doorbraak van de tweede steunlijn en die hebben we hier reeds gezien. Breken we door de derde steunlijn naar beneden dan is het afgelopen met de stijgende trend.
In een tweede daggrafiek zien we de mogelijkheid tot de vorming van een rechthoekspatroon. Zomaar uitgaan van verder stijgende koersen is dus niet zo vanzelfsprekend. Die mogelijkheid is er pas wanneer we de high van vrijdag uitnemen maar met de rsi 3 die hier zo hoog in de verkoopzone zit kan het wel eens anders gaan uitpakken.
Concluderend zou ik stellen dat een opwaartse doorbraak niet kan uitgesloten worden maar vanwege de divergentie tussen de SP500 en de sentimentsindicatoren en de diverse signalen in de koersgrafieken die duiden op topvorming zou ik toch maar voorzichtig zijn met longposities. Dit is geen markt om onbekommerd aan de longkant te staan.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en de vix. Geen posities op de SP500.