...

Analyse: AEX - SP500

15 november 2009, 20:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Reeds meerdere weken wijs ik op het feit dat de sen­ti­mentsindi­ca­toren ver­slechteren. Die evo­lu­tie bli­jft maar aan­houden. Bijgevolg bli­jf ik er bij dat de mark­ten zullen cor­rigeren. Ik toon in mijn analyse een patroon bij de SP500 wat ik hier weken gele­den al eens toonde als mogelijkheid. Het heeft er veel van weg dat dit ver­bre­dend patroon inder­daad zal afgew­erkt wor­den. Op dag­ba­sis kun­nen we vanaf de novem­ber­bo­dem vier golf­jes tellen. Het zou beteke­nen dat we vol­gende week nog iets hoger gaan waar­bij ik 1120 voor de SP500 hanteer als koers­doel omdat op dat niveau de weer­stand­sli­jn ligt van het ver­bre­dend patroon. Na het bereiken van die weer­stand­sli­jn kan een meer uit­ge­spro­ken cor­rec­tie van start gaan…


Een dag­grafiek van de SP500: eerst even wijzen op de negatieve vol­ume­on­twik­kel­ing. Sti­j­gende vol­umes in de dal­ing van okto­ber tot novem­ber en nu dal­ende vol­umes in de sti­jging. De sti­jging wordt dus niet onder­s­te­unt door kop­ersin­ter­esse, de dal­ing daar­ente­gen werd wel gedra­gen door de verkop­ers. De sti­jging is dus cor­rec­tief op de vooraf­gaande dal­ing. De Price pro­cent oscil­la­tor bli­jft negatief diverg­eren maar een indi­ca­tor kri­jgt in de regel pas werke­lijk waarde wan­neer we in de koers­grafiek beves­tig­ing zien voor een negatief sig­naal, in dit geval doe­len we op een door­braak van de sti­j­gende (zwarte) ste­un­li­jn vooraleer echt waarde toe te ken­nen aan het sig­naal in de indi­ca­tor. In deze grafiek zien we de ver­bre­dende for­matie. Dergelijke for­maties die voorkomen na een lange vooraf­gaande sti­jging zijn in de regel omkeer­pa­tro­nen. We kun­nen in deze grafiek dus nog naar 1120 met de SP500. Nor­maler­wi­jze ligt het doel the­o­retisch gezien voor een cor­rec­tie ver­vol­gens in de zone van de hor­i­zon­tale lij­nen.

alt
En wat vertelt Chaikin Mon­ey Flow over de vol­ume­on­twik­kel­ing bij de SPY (let wel: de koers van de spy is niet iden­tiek aan die van de sp500)? De vol­umeindi­ca­tor breekt de 0‑lijn. Een verkoopsig­naal dus. Beschouw het maar als een beves­tig­ing van de negatieve evo­lu­tie bij de sen­ti­mentsindi­ca­toren. CMF laat reeds een verkoopsig­naal zien ter­wi­jl de index dat nog niet doet.

alt
De XO-grafiek van de AEX: Naar boven toe koers­doe­len 323÷325÷328. Komen we onder de huidi­ge lat­ste rode O terecht dan is er ste­un bij 310÷305÷300 en 296.

alt
Leuk om ook eens de CMF te zien bij de ishares AEX. Duidelijk onder de 0‑lijn maar we naderen een ste­un­niveau. Een opver­ing kan dus wel maar dat doet niets af aan het diverg­erende vol­umev­er­loop.

alt
De maand­grafiek: de weer­standen bli­jven hun werk doen en dat is ook logisch want die weer­stand­sniveaus zijn niet van de poes — het 20-maands gemid­delde dat samen­valt met een Fibo-niveau en met de zone 2003/2004. De sto­chas­tics staat in de verkoop­zone maar van een omme­keer is nog geen sprake.

alt
De week­grafiek: ook al wor­den velen ongeduldig, het plaat­je is niet posi­tief. De wig werd naar bene­den door­bro­ken en u zijn we aan de gang met de veel voorkomende terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­jn. Na die terugtest kun­nen we, althans zo luidt de the­o­rie omtrent de wig, een snelle en forse dal­ing verwacht­en. Kijk even naar de PPO die ik gebruik als voor­lop­er van de macd: die ppo geeft een negatieve cross met de sig­naal­li­jn. Het his­togram loopt alti­jd net iet­sje voor op de indi­ca­tor en dat his­togram geeft een verkoopsig­naal met de door­braak van de 0‑lijn.

alt
De dag­grafiek zet ik even op een zeer kort time­frame, dit voor de duidelijkheid. We zien net zoals bij de sp500 vanaf de novem­ber­bo­dem een patroon­t­je van vier gol­ven. Vanu­it die visie kri­j­gen we, het koers­doel van 1120 voor de sp500 in aan­merk­ing genomen, een nog iets hogere index waar­bij ik me als mogelijk koers­doel richt op de weer­stand die we zagen in de XO-grafiek nl. 323. Let op de rsi3, deze zeer korte ter­mi­jn instelling geeft aan dat de index echt wel overgekocht is. Index­s­tanden richt­ing 323 lijken me dus leuk om short­posi­ties op in te nemen.

alt
In een tweede dag­grafiek zien we dat de adx onder de 20-grens ligt, geen kracht dus in de sti­jging van de AEX. De macd Zit tegen een weer­stand­sli­jn aan en de dmi is echt niet over­tu­igend want di-plus zet niet door ter­wi­jl di-min reeds een opwaarts knikje laat zien.

alt
In een laat­ste dag­grafiek een weinig gebruik­te indi­ca­tor: de sine-wave. Ik denk dat de index dicht­bij de aan­vang van een nieuwe cyclus staat -)

alt
Con­clusie: afs­tel is geen uit­s­tel. Meerdere sig­nalen wijzen al een hele tijd op een te verwacht­en cor­rec­tie. Ik hou er reken­ing mee dat de index nog even een vijfde golf­je afw­erkt om ver­vol­gens te dalen. Die dal­ing kan gezien de the­o­rie van de wig wel eens fors­er uit­vallen dan meni­gen denken.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.








Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.