Reeds meerdere weken wijs ik op het feit dat de sentimentsindicatoren verslechteren. Die evolutie blijft maar aanhouden. Bijgevolg blijf ik er bij dat de markten zullen corrigeren. Ik toon in mijn analyse een patroon bij de SP500 wat ik hier weken geleden al eens toonde als mogelijkheid. Het heeft er veel van weg dat dit verbredend patroon inderdaad zal afgewerkt worden. Op dagbasis kunnen we vanaf de novemberbodem vier golfjes tellen. Het zou betekenen dat we volgende week nog iets hoger gaan waarbij ik 1120 voor de SP500 hanteer als koersdoel omdat op dat niveau de weerstandslijn ligt van het verbredend patroon. Na het bereiken van die weerstandslijn kan een meer uitgesproken correctie van start gaan…
Een daggrafiek van de SP500: eerst even wijzen op de negatieve volumeontwikkeling. Stijgende volumes in de daling van oktober tot november en nu dalende volumes in de stijging. De stijging wordt dus niet ondersteunt door kopersinteresse, de daling daarentegen werd wel gedragen door de verkopers. De stijging is dus correctief op de voorafgaande daling. De Price procent oscillator blijft negatief divergeren maar een indicator krijgt in de regel pas werkelijk waarde wanneer we in de koersgrafiek bevestiging zien voor een negatief signaal, in dit geval doelen we op een doorbraak van de stijgende (zwarte) steunlijn vooraleer echt waarde toe te kennen aan het signaal in de indicator. In deze grafiek zien we de verbredende formatie. Dergelijke formaties die voorkomen na een lange voorafgaande stijging zijn in de regel omkeerpatronen. We kunnen in deze grafiek dus nog naar 1120 met de SP500. Normalerwijze ligt het doel theoretisch gezien voor een correctie vervolgens in de zone van de horizontale lijnen.
En wat vertelt Chaikin Money Flow over de volumeontwikkeling bij de SPY (let wel: de koers van de spy is niet identiek aan die van de sp500)? De volumeindicator breekt de 0‑lijn. Een verkoopsignaal dus. Beschouw het maar als een bevestiging van de negatieve evolutie bij de sentimentsindicatoren. CMF laat reeds een verkoopsignaal zien terwijl de index dat nog niet doet.
De XO-grafiek van de AEX: Naar boven toe koersdoelen 323÷325÷328. Komen we onder de huidige latste rode O terecht dan is er steun bij 310÷305÷300 en 296.
Leuk om ook eens de CMF te zien bij de ishares AEX. Duidelijk onder de 0‑lijn maar we naderen een steunniveau. Een opvering kan dus wel maar dat doet niets af aan het divergerende volumeverloop.
De maandgrafiek: de weerstanden blijven hun werk doen en dat is ook logisch want die weerstandsniveaus zijn niet van de poes — het 20-maands gemiddelde dat samenvalt met een Fibo-niveau en met de zone 2003/2004. De stochastics staat in de verkoopzone maar van een ommekeer is nog geen sprake.
De weekgrafiek: ook al worden velen ongeduldig, het plaatje is niet positief. De wig werd naar beneden doorbroken en u zijn we aan de gang met de veel voorkomende terugtest van de doorbroken steunlijn. Na die terugtest kunnen we, althans zo luidt de theorie omtrent de wig, een snelle en forse daling verwachten. Kijk even naar de PPO die ik gebruik als voorloper van de macd: die ppo geeft een negatieve cross met de signaallijn. Het histogram loopt altijd net ietsje voor op de indicator en dat histogram geeft een verkoopsignaal met de doorbraak van de 0‑lijn.
De daggrafiek zet ik even op een zeer kort timeframe, dit voor de duidelijkheid. We zien net zoals bij de sp500 vanaf de novemberbodem een patroontje van vier golven. Vanuit die visie krijgen we, het koersdoel van 1120 voor de sp500 in aanmerking genomen, een nog iets hogere index waarbij ik me als mogelijk koersdoel richt op de weerstand die we zagen in de XO-grafiek nl. 323. Let op de rsi3, deze zeer korte termijn instelling geeft aan dat de index echt wel overgekocht is. Indexstanden richting 323 lijken me dus leuk om shortposities op in te nemen.
In een tweede daggrafiek zien we dat de adx onder de 20-grens ligt, geen kracht dus in de stijging van de AEX. De macd Zit tegen een weerstandslijn aan en de dmi is echt niet overtuigend want di-plus zet niet door terwijl di-min reeds een opwaarts knikje laat zien.
In een laatste daggrafiek een weinig gebruikte indicator: de sine-wave. Ik denk dat de index dichtbij de aanvang van een nieuwe cyclus staat -)
Conclusie: afstel is geen uitstel. Meerdere signalen wijzen al een hele tijd op een te verwachten correctie. Ik hou er rekening mee dat de index nog even een vijfde golfje afwerkt om vervolgens te dalen. Die daling kan gezien de theorie van de wig wel eens forser uitvallen dan menigen denken.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.