De aex zit nu reeds geruime tijd in een zijwaartse trend. Tussen boven- en ondergrens is er een afstand van zo’n tien procent en dat maakt deze range, zolang er geen uitbraak komt, natuurlijk wel interessant voor de schrijvers van opties. De belegger die anticipeert op een richting heeft het moeilijker want er zijn een aantal tegenstrijdige signalen die toch wel opvallen. De meeste sentimentsindicatoren bijvoorbeeld wijzen er nog steeds op dat de indexen zouden moeten dalen maar de advance/decline maakt een nieuwe top hiermee aangevend dat we ook nog hogere indexstanden zullen zien. En de koersgrafiek mag dan wel laten vermoeden dat we vanaf de maartbodem een abc-patroon hebben neergezet maar niets sluit uit dat er op lager niveau niet nog een vijfde golfje moet volgen vooraleer er van een diepere correctie sprake kan zijn. Bevinden we ons inderdaad momenteel in een vierde golfje weet dan dat vierde golven verraderlijke uitslagen kunnen laten zien…
Bij de Spy springt bij mij vooral het volumeverloop in het oog. De perioden van dalende koersen met stijgende volumes en van stijgende koersen met dalende volumes is iets wat toch opvalt en dergelijke vaststellingen wijzen er op dat er onderhuids toch iets niet pluis zit met deze markt. Niettemin zien we dat de index boven de stijgende steunlijn blijft. Zolang deze lijn niet naar beneden toe doorbroken wordt kan de index net zo goed naar de weerstandszone toe die op 1120⁄1130 ligt. In dat geval kunnen we ervan op aan dat we ook bij de aex een doorbraak zullen zien van de weerstand op 324.
Bekijken we de spy op weekbasis dan is duidelijk dat we ons in een stijgend kanaal bevinden. De onderkant op 1075⁄1080 is belangrijk maar naar boven toe is er in het kanaal behoorlijk wat ruimte. De macd daar kunnen we niets mee aanvangen momenteel. Macd is een trendvolgende indicator en wanneer er geen trend is in de koersgrafiek dan valt er dus ook niets aan te vangen met de macd.
Kijken we naar de vix dan is het duidelijk dat we een opsprong mogen verwachten in de volatiliteit maar zolang deze zijwaartse trend niet breekt kan de Spy dus best ietsje hoger.
Bij de aex is in de xo-grafiek de zijwaartse trend duidelijk zichtbaar. 323÷325÷328 zijn de weerstandsniveaus. Steunniveaus krijgen we bij 318÷316÷314÷310 en 304÷302÷297.
Wat de maandgrafiek betreft daar blijf ik er op hameren dat de hellingsgraad vanaf de maartbodem veel te scherp is om te kunnen standhouden. Vroeg of laat moet een zware correctie dan wel een langdurige zijwaartse trend hier op volgen. Kijken we hier naar de korte rsi dan zien we dat deze in de verkoopzone zit maar van een verkoopsignaal is vooralsnog geen sprake.
In de weekgrafiek kunnen we vanaf de maartbodem steeds duidelijker een patroon herkennen waarbij we nu in een vierde golf bezig zijn. Het zou betekenen dat inderdaad nog een stukje hoger moeten in een vijfde golf. Die vijfde golf zou dan een grotere golf afronden. Na die vijfde golf moeten we dus een grotere correctie krijgen. De macd maakt aanstalten door zijn triggerlijn te breken maar zoals reeds eerder in deze analyse aangehaal: een macd is omdat het een trendvolger betreft niet betrouwbaar in zijwaartse trends.
In een eerste daggrafiek laat ik de price procent oscillator zien. Deze geeft, zij het kantje boord, toch weer een koopsignaal.
In een tweede daggrafiek zien we dat de dmi voor een koopsignaal staat terwijl de macd de neiging heeft te gaan stijgen. Vanwege die dmi moeten we dus terdege rekening houden met een stijgende index maar in hoeverre die stijging doorzet is maar de vraag want de adx ligt diep onder de 20-grens. Ik ga er dus vanuit dat 324 als grens kan gebroken worden maar dat de top van oktober bij 328, op korte termijn altjhans, niet zal doorbroken worden. Bij een daling zien we dat er bij 310 al onmiddellijk steun te verwachten valt, horizontale steun enerzijds en dan steun van de opgaande trendlijn. Bemerk ook dat de aex nogal kwistig omspringt met gaps de laatste tijd en die gaps op lagere niveaus hebben zoals we weten een zekere aantrekkingskracht maar ze geven tegelijkertijd ook altijd weer steun.
Tot slot toon ik nog de daggrafiek met een minder gebruikte indicator, namelijk de sinewave hier met een instelling op een periode van 21 dagen. Duidelijk is dat we vlak voor een nieuwe trend staan. Deze indicator geeft aan of er al dan niet een trend zal starten maar hij geeft geen richting van trend aan. Houden we echter rekening met de dmi en de adx dan is duidelijk dat we op korte termijn een stijging naar 328 mogen incalculeren.
Samengevat: meerdere signalen blijven wijzen op een te verwachten correctie maar voor de korte termijn zijn hogere koersen te verwachten.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de vix en op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.