Dat de koersontwikkeling bij de SP500 voorloopt op de bewegingen bij de AEX is reeds lang geweten. Nu zitten we al enkele weken met het gegeven dat de advance/decline op de NYSE een uitbraak liet zien en deze indicator toont nog geen tekenen van verzwakking. We moeten bijgevolg nog steeds met hogere koersen rekening houden in de VS. Anderzijds zien we dat de indicatoren in de daggrafiek van de SP500 er zwakker bijlggen dan bij de AEX het geval is en dat geeft dan weer aan dat de kans op een daling altijd weer aanwezig blijft…
De daggrafiek van de SP500: In de dmi een negatieve cross terwijl we een positieve divergentie hebben in de min-di en een negatieve divergentie in de plus-di. Dit zijn signalen die wijzen op een te verwachten daling. De adx ligt onder de 20-grens hiermee aangevende dat we ons in een zijwaartse trend bevinden. De macd is duidelijk negatief.
De grafiek van de advance/decline: opwaartse uitbraak midden december en de lijn wijst nog steeds naar omhoog, laat staan dat er sprake zou zijn van een doorbraak van een lijn onder de bodems. Vanuit deze aanwijzingen valt, zoals deze grafiek er momenteel bijligt, een sterke daling dus niet te verwachten.
Vervolgens de aex-daggrafiek: hier zien we dat de adx net als bij de SP500 onder de 20-grens ligt. Dus spreken we eveneens van een zijwaartse trend maar de dmi staat hier op koop net zoals de macd. Die macd zit wel tegen een weerstandslijn aan en de plus-di laat een neerwaarts knikje zien. Bijgevolg mogen we er rekening mee houden dat de kansen neerwaarts zeker aanwezig zijn. Echter de nog steeds positieve advance/decline geeft aan dat we ook een stijging nog steeds niet moeten uitsluiten.
Tot welk niveau kunnen we die stijging verwachten? Om dat te berekenen grijp ik terug naar de methode van de vertikale telling. We hebben een bodem op 27⁄11 op 300 en een high op 04⁄12 op 324. Verschil maakt 24 punten en dit tel ik bij de bodem 09⁄12 waar we de low hadden op 311. 311 plus 24 geeft een te berekenen doel van 335. Bij die 335 ligt de lijn die loopt onder de bodems van 03 en 20 november. Omdat we uit ervaring weten dat de aex zich goed leent tot dergelijke wijze van koersbepaling (onderzoek de grafiek maar eens grondig, er zijn heel wat dergelijke tellingen terug te vinden) houden we dus best rekening met het koersdoel van 335.
Kijk ik naar de korte termijn indicatoren waarvan ik hier in een eerste daggrafiek de stochastics laat zien dan mag ik er van uit gaan dat, gezien we de top van oktober opnieuw hebben bereikt en er dus een dubbeltop in de grafiek staat, we inderdaad kans maken op een daling die zal stranden op één van de aangegeven niveaus (horizontale lijnen in de grafiek). 323 en 321 zijn al belangrijk maar op 318 (dit kun je terugvinden in een uurgrafiek) ligt er een nog openstaande gap. Die zuigende kracht van de openstaande gaps daar heb ik al meerdere keren op gewezen in eerdere analyses en dus acht ik die 318 een goede kandidaat om op korte termijn te worden dichtgemaakt. Echter vanwege die zeer sterke Nasdaq op vrijdag verlies ik die 335 niet uit het oog want die zou wel eens eerst kunnen gehaald worden vooraleer we naar 318 gaan.
In een tweede daggrafiek toon ik de aroon. Ook deze indicator is sterk overgekocht en geeft aan dat we een daling moeten krijgen in de aex.
In een derde daggrafiek de ishares: het volumeverloop van de laatste paar dagen is echt niet van aard om een onmiddellijk doorgaande stijging van de index te verwachten. Daarvoor is het volume relatief veel te laag. Ook de aroon zit hier in de overgekochte zone, net zoals bij de aex nauurlijk.
Kortom: voor de zeer korte termijn hou ik eerder rekening met een onmiddellijke daling die de gap op 318 kan sluiten dan met een verdere stijging maar als de oktobertop er aan gaat dan zien we eerst 335 voorlaeer we 318 zien.
Dan wat de weekgrafiek betreft: Het 100-weeks gemiddelde is daar de weerstand en dat gemiddelde is zo goed als bereikt. Ook vanwege dit feit ware een terugval in de aex niet onlogisch. voor de langere termijn echter kan ik vanaf de maartbodem echter vier golven tellen waarbij de huidige zijwaartse beweging dus als vierde golf nog steeds een onderbreking zou blijken te zijn van de stijging die in maart is gestart. Bijgevolg verwacht ik geen forse daling zolang het 300-niveau stand kan houden. Zolang als de 300-grens niet breekt kan de aex later nog steeds uithalen naar boven en dan vormen de lows van de septembercandles bij 350⁄353 een logisch koersdoel.
Tot slot nog even de XO-grafiek. Die plaats ik graag vanwege het feit dat deze grafiek visueeel veel beter is in het aangeven van steun- en weerstandsniveaus als een gewone daggrafiek.
Samengevat: 335 is de minimale grens voor het aanhouden van shortposities. Breken we de toppen van oktober-december opwaarts dan zien we die 335 als doel. Gaan we volgende week onmiddellijk naar beneden dan kijk ik als doel naar de gap op 318. Breken we bij diepere daling niet door de 300 en gaan we alsnog door de toppen van oktober-december dan moeten we rekening houden met een doelzone bij 350⁄353 zijnde de lows van de septembercandles.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.