...

Analyse: AEX - SP500

19 december 2009, 20:23 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Dat de koer­son­twik­kel­ing bij de SP500 voor­loopt op de beweg­in­gen bij de AEX is reeds lang geweten. Nu zit­ten we al enkele weken met het gegeven dat de advance/​decline op de NYSE een uit­braak liet zien en deze indi­ca­tor toont nog geen teke­nen van verzwakking. We moeten bijgevolg nog steeds met hogere koersen reken­ing houden in de VS. Anderz­i­jds zien we dat de indi­ca­toren in de dag­grafiek van de SP500 er zwakker bijlggen dan bij de AEX het geval is en dat geeft dan weer aan dat de kans op een dal­ing alti­jd weer aan­wezig blijft…


De dag­grafiek van de SP500: In de dmi een negatieve cross ter­wi­jl we een posi­tieve diver­gen­tie hebben in de min-di en een negatieve diver­gen­tie in de plus-di. Dit zijn sig­nalen die wijzen op een te verwacht­en dal­ing. De adx ligt onder de 20-grens hier­mee aangevende dat we ons in een zijwaartse trend bevin­den. De macd is duidelijk negatief.


alt

De grafiek van de advance/​decline: opwaartse uit­braak mid­den decem­ber en de lijn wijst nog steeds naar omhoog, laat staan dat er sprake zou zijn van een door­braak van een lijn onder de bodems. Vanu­it deze aan­wi­jzin­gen valt, zoals deze grafiek er momenteel bijligt, een sterke dal­ing dus niet te verwacht­en.

alt
Ver­vol­gens de aex-dag­grafiek: hier zien we dat de adx net als bij de SP500 onder de 20-grens ligt. Dus spreken we eve­neens van een zijwaartse trend maar de dmi staat hier op koop net zoals de macd. Die macd zit wel tegen een weer­stand­sli­jn aan en de plus-di laat een neer­waarts knikje zien. Bijgevolg mogen we er reken­ing mee houden dat de kansen neer­waarts zek­er aan­wezig zijn. Echter de nog steeds posi­tieve advance/​decline geeft aan dat we ook een sti­jging nog steeds niet moeten uit­sluiten.

alt
Tot welk niveau kun­nen we die sti­jging verwacht­en? Om dat te bereke­nen gri­jp ik terug naar de meth­ode van de ver­tikale telling. We hebben een bodem op 2711 op 300 en een high op 0412 op 324. Ver­schil maakt 24 pun­ten en dit tel ik bij de bodem 0912 waar we de low had­den op 311. 311 plus 24 geeft een te bereke­nen doel van 335. Bij die 335 ligt de lijn die loopt onder de bodems van 03 en 20 novem­ber. Omdat we uit ervar­ing weten dat de aex zich goed leent tot dergelijke wijze van koers­bepal­ing (onder­zoek de grafiek maar eens grondig, er zijn heel wat dergelijke tellin­gen terug te vin­den) houden we dus best reken­ing met het koers­doel van 335.

alt
Kijk ik naar de korte ter­mi­jn indi­ca­toren waar­van ik hier in een eerste dag­grafiek de sto­chas­tics laat zien dan mag ik er van uit gaan dat, gezien we de top van okto­ber opnieuw hebben bereikt en er dus een dubbel­top in de grafiek staat, we inder­daad kans mak­en op een dal­ing die zal stran­den op één van de aangegeven niveaus (hor­i­zon­tale lij­nen in de grafiek). 323 en 321 zijn al belan­grijk maar op 318 (dit kun je terugvin­den in een uur­grafiek) ligt er een nog open­staande gap. Die zuigende kracht van de open­staande gaps daar heb ik al meerdere keren op gewezen in eerdere analy­ses en dus acht ik die 318 een goede kan­di­daat om op korte ter­mi­jn te wor­den dicht­ge­maakt. Echter van­wege die zeer sterke Nas­daq op vri­jdag ver­lies ik die 335 niet uit het oog want die zou wel eens eerst kun­nen gehaald wor­den vooraleer we naar 318 gaan.


alt
In een tweede dag­grafiek toon ik de aroon. Ook deze indi­ca­tor is sterk overgekocht en geeft aan dat we een dal­ing moeten kri­j­gen in de aex.

alt
In een derde dag­grafiek de ishares: het vol­umev­er­loop van de laat­ste paar dagen is echt niet van aard om een onmid­del­lijk door­gaande sti­jging van de index te verwacht­en. Daar­voor is het vol­ume relatief veel te laag. Ook de aroon zit hier in de overgekochte zone, net zoals bij de aex nau­urlijk.

alt
Kor­tom: voor de zeer korte ter­mi­jn hou ik eerder reken­ing met een onmid­del­lijke dal­ing die de gap op 318 kan sluiten dan met een verdere sti­jging maar als de okto­ber­top er aan gaat dan zien we eerst 335 voor­laeer we 318 zien.

Dan wat de week­grafiek betre­ft: Het 100-weeks gemid­delde is daar de weer­stand en dat gemid­delde is zo goed als bereikt. Ook van­wege dit feit ware een terug­val in de aex niet onl­o­gisch. voor de lan­gere ter­mi­jn echter kan ik vanaf de maart­bo­dem echter vier gol­ven tellen waar­bij de huidi­ge zijwaartse beweg­ing dus als vierde golf nog steeds een onder­brek­ing zou blijken te zijn van de sti­jging die in maart is ges­tart. Bijgevolg verwacht ik geen forse dal­ing zolang het 300-niveau stand kan houden. Zolang als de 300-grens niet breekt kan de aex lat­er nog steeds uithalen naar boven en dan vor­men de lows van de sep­tem­ber­can­dles bij 350353 een logisch koers­doel.

alt
Tot slot nog even de XO-grafiek. Die plaats ik graag van­wege het feit dat deze grafiek visueeel veel beter is in het aangeven van ste­un- en weer­stand­sniveaus als een gewone dag­grafiek.

alt

Samengevat: 335 is de min­i­male grens voor het aan­houden van short­posi­ties. Breken we de top­pen van okto­ber-decem­ber opwaarts dan zien we die 335 als doel. Gaan we vol­gende week onmid­del­lijk naar bene­den dan kijk ik als doel naar de gap op 318. Breken we bij diepere dal­ing niet door de 300 en gaan we alsnog door de top­pen van okto­ber-decem­ber dan moeten we reken­ing houden met een doel­zone bij 350353 zijnde de lows van de sep­tem­ber­can­dles.

Edwin Van­damme
US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.