...

Analyse: AEX - SP500

2 januari 2010, 19:24 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We zagen vorige week voor het eerst sinds mid­den decem­ber een knik in de advance/​decline en de Mc Clel­lan Oscil­la­tor staat op het punt de 0‑lijn naar bene­den te kruisen. Vri­jdag viel ook de SP500 met een 15-tal pun­ten terug. Naar we inmid­dels gewoon wor­den kri­j­gen we dergelijke sig­nif­i­cante beweg­in­gen pas na slot van de Europese beurzen en dus mogen wij beleg­gers nog maar eens achter de feit­en aan­hollen. Verwacht U maandag dus maar aan een gap-down van enkele pun­ten. Zet de cor­rec­tie door dan kri­j­gen we de eerste belan­grijke ste­un­pun­ten bij de top­pen van mid­den okto­ber en mid­den november…


Ik heb in eerdere analy­ses reeds gewezen op het feit dat we reken­ing dienen te houden met ver­bre­dende for­maties bij de SP500 en we kun­nen er nu weer een­t­je inteke­nen. Zet de dal­ing door naar de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn toe dan is dat inter­es­sant omdat we dan ook de belan­grijke ste­un­li­jn breken die we trekken vanu­it de juli­bo­dem. Dit zou een belan­grijk verkoopsig­naal zijn maar reken­ing houdende met de ste­un van de gemid­delden verwacht ik dat dergelijk verkoopsig­naal zal gevol­gd wor­den door een pull-back. Het is dus pas bij een neer­waartse door­braak van de hor­i­zon­tale lijn dat shorts veilig” wor­den. Vanu­it de the­o­rie mogen we bij een ver­bre­dende for­matie een snelle beweg­ing verwacht­en naar de ste­un­li­jn toe maar ik wil eerst maar eens afwacht­en of de hori­zonale zone novem­ber-decem­ber hier zomaar zal breken want die nam een hele tijd in beslag en vormt dus een ste­un­zone van belang. Shorts houden momenteel dus nog wel risi­co in.

alt
Waarom toon ik in mijn analy­ses steeds weer een grafiek van de SP500? Wel­nu, de AEX vol­gt deze index en dus is het inter­es­sant eerst te kijken naar de SP500 en pas dan naar de AEX.
Kijken we bij de AEX naar de point-and-fig­ure-week­grafiek dan zien we dat 330 daar een belan­grijk hor­i­zon­taal ste­un­niveau vormt. Vlak onder 330 ligt er ook op 328 ste­un. Komen we lager als 328 dan vin­den we in de XO-week-grafiek de vol­gende ste­un pas terug bij 310. Weer­stand kri­j­gen we bij een door­braak van de recente top in deze grafiek bij 350.

alt
De maand­grafiek laat zien dat we het 38.2 Fibo-niveau bereiken en dit gebied is dus weer­stand. (ref­er­en­tiepun­ten: de top van juli 2007 en de bodem van maart 2009)
Ik bli­jf bij deze grafiek wijzen op het feit dat de hellings­graad van de sti­jging van de afgelopen maan­den veel te scherp is om te kun­nen wor­den aange­houden. Het is een vroege waarschuwing aan het adres van beleg­gers dat zij reken­ing dienen te houden met ofwel een lang­durige zijwaartse trend dan wel een scherpe terug­val. Gezien het feit dat we een reeks open­staande gaps hebben op veel lagere niveaus (waar­bij 285 een belan­grijke gap vormt) ga ik er van uit dat we die scherpe terug­val zullen kri­j­gen. Daar een tijd­stip op plakken is vooral­snog koffiedik kijken.

alt
In de week­grafiek zien we dat we vanaf de bodem van maart vijf gol­ven kun­nen waarne­men waar­bij we momenteel bezig zijn in die vijfde golf. We zien ook dat de indi­ca­tor op weg is naar de vorm­ing van een negatieve diver­gen­tie. Die bei­de gegevens lijken me heel belan­grijk want ze vertellen ons dat we inder­daad bezig zijn met een beweg­ing die zal gevol­gd wor­den door een meer uit­ge­spro­ken cor­rec­tie. Een andere con­clusie die we kun­nen trekken uit deze vast­stel­li­in­gen is dat beleg­gers die nu nog long gaan in aan­de­len grote risi­co’s nemen.

alt
In de dag­grafiek zien we een sti­j­gende wig en dat betekent dat we een duik zouden moeten nemen naar de oor­spong van het patroon. Het koers­doel ligt dan bij 312. Ik hou er echter reken­ing mee dat we de ste­unen niet uit het oog mogen ver­liezen. Die ste­un­niveaus liggen bij 332 (20-daags gemid­delde), 330 (open­staande gap), 328 (top mid­den okto­ber) en 323 (top mid­den novem­ber). Het betre­ft hier telkens belan­grijke ste­un­zones van waar uit de koersen weer kun­nen opv­eren.

alt
Niet enkel die mogelijke ste­unen zijn voor mij een reden om behoedza­am om te sprin­gen met short­posi­ties. We houden ook de hor­i­zon­tale ste­un­zone bij de SP500 in het achter­hoofd natu­urlijk en waar ik ook naar kijk als mogelijkheid is het golf­pa­troon. Stel dat we dat op 2711 begonnen zijn met een eerste golf die eindigde op 0412. Dan hebben we van 0412 tot 0912 een tweede golf gezet. De sti­jging van 0912 tot heden is dan een derde golf. De dal­ing voor vol­gende week naar de ste­un­niveaus toe zou dan een vierde golf beteke­nen. We moeten dus ter­dege reken­ing houden met het feit dat we na deze corec­tie nog een sti­jging te goed hebben. Ik bli­jf er dan ook bij, net als in voor­gaande analy­ses, dat shorts aan­gaan enkel mag gebeuren met een duidelijke stop. In eerdere analy­ses heb ik daar­voor de zone 350353 aangegeven omdat daar weer­stand ligt.

alt
Samengevat: De kans is enorm groot dat we vol­gende week een cor­rec­tie moeten zien op de sti­jging. Sluit echter een laat­ste” sti­jging na die cor­rec­tie niet uit van­wege het golf­pa­troon en hou daarom stops voor shorts ruim (min­i­maal boven 350353). Komt die laat­ste sti­jging er inder­daad hou dan de week­grafiek-macd of ‑ppo in het oog. Die zal immers een negatieve diver­gen­tie neerzetten. Kri­j­gen we na het afw­erken van die laat­ste sti­jging een verkoopsig­naal dan acht ik dat sig­naal heel belan­grijk in die zin dat het de start zou moeten wor­den voor een scherpe terug­val naar mogelijks 285.

Edwin Van­damme

US mar­kets
Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waar­den.







Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.