We zagen vorige week voor het eerst sinds midden december een knik in de advance/decline en de Mc Clellan Oscillator staat op het punt de 0‑lijn naar beneden te kruisen. Vrijdag viel ook de SP500 met een 15-tal punten terug. Naar we inmiddels gewoon worden krijgen we dergelijke significante bewegingen pas na slot van de Europese beurzen en dus mogen wij beleggers nog maar eens achter de feiten aanhollen. Verwacht U maandag dus maar aan een gap-down van enkele punten. Zet de correctie door dan krijgen we de eerste belangrijke steunpunten bij de toppen van midden oktober en midden november…
Ik heb in eerdere analyses reeds gewezen op het feit dat we rekening dienen te houden met verbredende formaties bij de SP500 en we kunnen er nu weer eentje intekenen. Zet de daling door naar de horizontale steunlijn toe dan is dat interessant omdat we dan ook de belangrijke steunlijn breken die we trekken vanuit de julibodem. Dit zou een belangrijk verkoopsignaal zijn maar rekening houdende met de steun van de gemiddelden verwacht ik dat dergelijk verkoopsignaal zal gevolgd worden door een pull-back. Het is dus pas bij een neerwaartse doorbraak van de horizontale lijn dat shorts “veilig” worden. Vanuit de theorie mogen we bij een verbredende formatie een snelle beweging verwachten naar de steunlijn toe maar ik wil eerst maar eens afwachten of de horizonale zone november-december hier zomaar zal breken want die nam een hele tijd in beslag en vormt dus een steunzone van belang. Shorts houden momenteel dus nog wel risico in.
Waarom toon ik in mijn analyses steeds weer een grafiek van de SP500? Welnu, de AEX volgt deze index en dus is het interessant eerst te kijken naar de SP500 en pas dan naar de AEX.
Kijken we bij de AEX naar de point-and-figure-weekgrafiek dan zien we dat 330 daar een belangrijk horizontaal steunniveau vormt. Vlak onder 330 ligt er ook op 328 steun. Komen we lager als 328 dan vinden we in de XO-week-grafiek de volgende steun pas terug bij 310. Weerstand krijgen we bij een doorbraak van de recente top in deze grafiek bij 350.
De maandgrafiek laat zien dat we het 38.2 Fibo-niveau bereiken en dit gebied is dus weerstand. (referentiepunten: de top van juli 2007 en de bodem van maart 2009)
Ik blijf bij deze grafiek wijzen op het feit dat de hellingsgraad van de stijging van de afgelopen maanden veel te scherp is om te kunnen worden aangehouden. Het is een vroege waarschuwing aan het adres van beleggers dat zij rekening dienen te houden met ofwel een langdurige zijwaartse trend dan wel een scherpe terugval. Gezien het feit dat we een reeks openstaande gaps hebben op veel lagere niveaus (waarbij 285 een belangrijke gap vormt) ga ik er van uit dat we die scherpe terugval zullen krijgen. Daar een tijdstip op plakken is vooralsnog koffiedik kijken.
In de weekgrafiek zien we dat we vanaf de bodem van maart vijf golven kunnen waarnemen waarbij we momenteel bezig zijn in die vijfde golf. We zien ook dat de indicator op weg is naar de vorming van een negatieve divergentie. Die beide gegevens lijken me heel belangrijk want ze vertellen ons dat we inderdaad bezig zijn met een beweging die zal gevolgd worden door een meer uitgesproken correctie. Een andere conclusie die we kunnen trekken uit deze vaststelliingen is dat beleggers die nu nog long gaan in aandelen grote risico’s nemen.
In de daggrafiek zien we een stijgende wig en dat betekent dat we een duik zouden moeten nemen naar de oorspong van het patroon. Het koersdoel ligt dan bij 312. Ik hou er echter rekening mee dat we de steunen niet uit het oog mogen verliezen. Die steunniveaus liggen bij 332 (20-daags gemiddelde), 330 (openstaande gap), 328 (top midden oktober) en 323 (top midden november). Het betreft hier telkens belangrijke steunzones van waar uit de koersen weer kunnen opveren.
Niet enkel die mogelijke steunen zijn voor mij een reden om behoedzaam om te springen met shortposities. We houden ook de horizontale steunzone bij de SP500 in het achterhoofd natuurlijk en waar ik ook naar kijk als mogelijkheid is het golfpatroon. Stel dat we dat op 27⁄11 begonnen zijn met een eerste golf die eindigde op 04⁄12. Dan hebben we van 04⁄12 tot 09⁄12 een tweede golf gezet. De stijging van 09⁄12 tot heden is dan een derde golf. De daling voor volgende week naar de steunniveaus toe zou dan een vierde golf betekenen. We moeten dus terdege rekening houden met het feit dat we na deze corectie nog een stijging te goed hebben. Ik blijf er dan ook bij, net als in voorgaande analyses, dat shorts aangaan enkel mag gebeuren met een duidelijke stop. In eerdere analyses heb ik daarvoor de zone 350⁄353 aangegeven omdat daar weerstand ligt.
Samengevat: De kans is enorm groot dat we volgende week een correctie moeten zien op de stijging. Sluit echter een “laatste” stijging na die correctie niet uit vanwege het golfpatroon en hou daarom stops voor shorts ruim (minimaal boven 350⁄353). Komt die laatste stijging er inderdaad hou dan de weekgrafiek-macd of ‑ppo in het oog. Die zal immers een negatieve divergentie neerzetten. Krijgen we na het afwerken van die laatste stijging een verkoopsignaal dan acht ik dat signaal heel belangrijk in die zin dat het de start zou moeten worden voor een scherpe terugval naar mogelijks 285.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.