Wat de sentimentsindicatoren betreft hou ik rekening met de waarde bij de put/call ratio. Deze neigt voor wat betreft de CBOE naar een extreme waarde toe. De Mc Clellan-oscillator is sterk oversold enbereikt horizontale steun. In de koersgrafieken zijn de korte termijn indicatoren zwaar oversold. Vanuit die gegevens mogen we aannemen dat we bij verdere daling rekening dienen te houden met een al dan niet tijdelijke bodem.…
Ik toonde in eerdere weekanalyses de advance-decline. Welnu, deze indicator staat op het punt zijn steunlijn te breken. Kijken we naar de koersgrafiek dan zien we een nakende death-cross tussn het 20- en het 40-daags gemiddelde. De index rust ook vlak op de steunlijn van het korte-termijn-trendkanaal. Het is dus duidelijk dat we in een gevaarlijke situatie zitten en er is niet veel voor nodig om de index verder te zien dalen naar zijn 200-daags gemiddelde bij 1030. Normalerwijze moeten we uiterlijk bij dat gemiddelde een correctie krijgen op de daling. Die correctie is er in de regel niet om aandelenposities aan te gaan, wel om te verkopen.
Kijken we naar de weekgrafiek van de SP500 dan is ook bij die grafiek duidelijk dat de trend is omgeslagen naar dalend. Het 40-daags gemiddelde ligt op 1040 en dit gemiddelde valt samen met de steunlijn van het kanaal. Het mag duidelijk zijn dat wanneer deze lijn breekt het definitief afgelopen is met de hausse. Breekt de steunlijn niet dan is er nog steeds een kans dat we in de komende weken opnieuw naar de weerstandslijn van het kanaal moeten.
De grafiek voor de zeer korte termijn laat zien dat 1060 mogelijks steun kan bieden. Op 1060 liggen een horizontale steun, een Fibo-niveau (referentiepunten bodem november en top januari) en bereiken we de onderste Bollingerband. De zeer korte termijn-rsi (3 dagen) is sterk oversold en neigt naar een positieve divergentie. Er zijn bij deze grafiek dus 4 signalen die aangeven dat 1060 een steun is om rekening mee te houden.
Beurskenners weten dat de AEX de SP500 volgt en snappen dus wel waarom ik in deze wekelijkse analyse eerst de SP500 erbij neem. Vanuit de gegevens die we hebben bij de SP500 bouwen we onze verwachtingen op voor de AEX.
We beginnen met de XO van de AEX. De meest scherpe stijgende trendlijn geeft de belangrijkheid aan van het 323-niveau. Komen we daaronder, iets waar we gezien de zware daling van de SP500 vrijdag laatsleden terdege rekening dienen mee te houden, dan kunnen we naar 318÷316÷312 en 308. Deze niveaus zijn in die zin belangrijk dat we ze ook op candlestickgrafieken kunnen herkennen als belangrijke steunpunten. Weerstanden liggen bij 333⁄342 en 347.
De maandgrafiek laat zien dat we zijn afgeketst op het 38.2 Fibo-niveau gemeten tussn de bodem va maart en de top van juli 2007. Het 20-maandsgemiddelde ligt op 320 en de steunlijn ligt op 313. Belangrijke niveaus dus waarvan het al dan niet breken van deze punten bepalend zal zijn voor het koersverloop van de volgende maanden. Breken we de steunlijn dan kunnen we terug naar het volgende Fibo-niveau op 280. We weten dat daar een niet-gesloten gap ligt. Breken we de steunlijn niet dan blijft 380 een mogelijkheid.
De weekgrafiek laat een kanaal zien met een dubbele trend-steunlijn. De middelste lijn van het kanaal dreigt duidelijk doorbroken te worden en dan dienen we wederom rekening te houden met de 308 uit de XO-grafiek want in de weekgrafiek ligt de uiterste steunlijn op 308. Het 100-weeks gemiddelde ligt hier op 321. Dus die 321 moet er eerst aan geloven vooraleer we dieper kunnen maar de polarized fractal geeft een end of trend-signaal aan. Dus meest logisch is er van uit te gaan dat het 321-niveau zal breken naar beneden toe.
Bij die 321 wordt het dus opletten want wanneer ik de aex op dagbasis neem en er een projectieniveau op plaats met als referentiepunten de top van 11 januari en de bodem van 13 januari dan bereiken we het eerstvolgende steunniveau bij 318 en bij 318 ligt een niet gesloten gap dat werd gevormd op 10⁄11 december. Op het niveau van deze gap ligt ook de onderste Bollingerband. 318 is dus eveneens een niet te verwaarlozen potentieel steunpunt want die 318 komt niet enkel voor in de XO-grafiek als doel, ook ligt die 318 op een vergelijkbaar niveau met de SP500.
Ook zien we het 100-daags gemiddelde liggen op 318 en op 318 ligt de steunlijn die loopt onder de bodems van maart en juli. Trekken we dan ook nog een Fibo-projectieniveau met als referentiepunten de bodem van maart en de top van juni (we kunnen die beweging immers als een eerste golf beschouwen) ook dan bekomen we 318 als zijnde een realistisch steunniveau.
Samengevat: de trend is dalend en met de daling van vrijdag in aanmerking genomen waarbij de future sloot op 323.7 moeten we er van uit gaan dat de aex lager gaat. 318 komt er vanuit verschillende gezichtspunten uit als meest logisch steunniveau. Dus ik hou er terdege rekening mee dat dit niveau ook zal gehaald worden.
De korte termijn-indicatoren die nu reeds een oververkochte toestand aangeven zullen dan nog belangrijker worden en vanuit dat gegeven is het aannemelijk dat we na de verdere daling een correctie zien. 321⁄323 worden dan de eerste weerstandsniveaus bij die correctie maar shorts mogen in de regel worden aangehouden tot 333 want in de XO-grafiek is dit de eerste belangrijke weerstand.
Edwin Vandamme
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.