Vrijdagavond herstelde de SP500 future van de daling met een duidelijke hammer en een hoog volume. De aex-future sloot af bij 317 na eerder in de sessie 310 te hebben bereikt. Duidelijk is dat we de morgen dus voor de zoveelste maandag op rij een hogere beurs mogen verwachten. Ook zonder deze gegevens mag er aangenomen worden dat de beurzen even moeten opveren want de call/put ratio bereikt een extreme waarde…
Ik toon hier de jaargrafiek van de Spy op dagbasis. Een duidelijk verkoopsignaal in de advance/decline want de steunlijn werd doorbroken. In de koersgrafiek vallen het hoge volume op bij de hammer van vrijdag. De low van de candle ligt nagenoeg bij het fibo-correctieniveau en dichtbij het 200-daags gemiddelde. Duidelijke aanwijzingen dus dat we een bodempje hebben. Echter, de korte termijn gemiddelden laten een death-cross zien en er is het begin van een patroon van lagere toppen-lagere bodems. De meest logische aanname is dan ook dat de bodem tijdelijk is en dat we na een opvering verder moeten dalen.
In de weekgrafiek zien we de stijgende wig die werd doorbroken. De theorie zegt ons dat we terug naar oorsprong moeten en dit zou betekenen dat de opleving die we de volgende dagen mogen verwachten slechts de opzet zou worden voor een zware vervolgdaling. Dit is het scenario waar we meest rekening dienen mee te houden. Zoals steeds is er echter een “maar” en die schuilt in het feit dat stijgende wiggen een terugtest van de doorbroken steunlijn kunnen laten zien vooraleer het patroon volledig af te werken. Hoe dan ook: aan de methode van handelen verandert dit niets…kopen is uit den boze…verkopen op toppen is volgens de TA-aanwijzingen de te volgen strategie.
Met de vaststellingen in het achterhoofd voor wat betreft de sp500 kijken we naar de aex waarvan ik eerst de xo-grafiek laat zien.
Afgelopen week bereikten we de steunlijn van het stjgend kanaal. Het spreekt voor zich dat we bij een doorbraak van die steunlijn moeten rekening houden met veel potentieel naar beneden toe waarbij 280 en de zone 296 – 300 er uit springen als belangrijkste doelen. De tussenliggende niveaus heb ik aangegeven met horizontale lijntjes. In de opvering die we moeten zien de volgende dagen zijn 323÷328÷331÷335 de niveaus die we kunnen behalen. Zoals we zien zijn 323⁄328 belangrijke niveaus.
Op maandgrafiek zien we de stijgende wig in de aex. Vergeet niet dat we de hele stijging vanaf maart hebben doorlopen bij dalende volumes en dat dalend volumepatroon is typisch voor een wig. Een terugtest van de doorbroken steunlijn tot 335 kan dus wel maar valt dan wel samen met het Fibo-niveau dat op gelijke hoogte ligt. Na die terugtest is het de logica zelve een daling te verwachten en dan zien we het volgende Fibo-niveau bij 280. Ter herinnering: bij 285 ligt een belangrijk niet gesloten gap.
De weekgrafiek laat zien dat we met de candle van de vorige week een belangrijk punt hebben bereikt want we staan op de steunlijn van het stijgend kanaal. Dit betekent dat wanneer we onder de low van vorige week sluiten 313.84) we dit kanaal verlaten en een vervolgdaling zullen zien. Een methode om een doel te bepalen is het gebruik maken van de meetfunctie van kanalen. Die methode zegt ons dat de hoogte van een kanaal bij doorbraak mag uitgezet worden onder de doorbroken lijn. Passen we dit gegeven toe op de aex dan zien we opnieuw die zone 280 als doel.
Duidelijk is wel dat we momenteel niet moeten anticiperen op een neerwaartse doorbraak van het kanaal want de rsi3 staat in de koopzone en de index raakt de onderste projectieband. Nu kan die rsi3 noog dieper natuurlijk of die kan een positieve divergentie neerzetten maar dat is iets wat we pas achteraf kunnen vaststellen.
Ook in de daggrafiek hebben we de onderste projectieband geraakt en ervan uitgaande dat we een tijdelijke bodem hebben geplaatst heb ik de Fibo-correctieniveaus getrokken. Duidelijk is dat de zone 322⁄326 belangrijk is wanneer we althans rekening houden met de Fibo-niveaus. Nu is ook de top van 17⁄11 belangrijk omdat die op een niveau van 323 nagenoeg samenvalt met de bodem van 28⁄01. Die bodem is duidelijk weerstand. De aangegeven standen zijn ook belangrijk vanwege de gap die we zien. En stel dat we deze doelen naar boven uitnemen dan krijgen we terug weerstand bij de weerstandslijn over de toppen. Omdat die lijn dalende is hou ik hier 329 aan als doel. Nog hoger is duidelijk dat 335 heel belangrijk is als weerstand. Gaan we hoger als 335 dan wordt het patroon van dalende toppen-dalende bodems afgebroken en dan mogen we aannemen dat de trend opnieuw omslaat naar boven.
Breken we de bodem van afgelopen vrijdag dan kijken we naar de schuine lijn die zich situeert op 308 en naar de Fibo-niveaus op 310÷305÷300 en 294.
In de volgende twee grafiekn neem ik mijn volatility-systeem erbij:
De eerste grafiek laat zien dat op logaritmische basis, in tegenstelling tot de lineaire grafiek eerder in deze analyse, de steunlijn onder de bodems vanaf maart wel is doorbroken. De Welles-lijn is nog niet doorbroken. Van belang is echter dat bij een verkoopsignaal in de macd ook de dmi op het punt staat negatief te kruisen. Kijkt U eens naar juni 2008 waar we eenzelfde krusing hadden in die indicatoren.
Het systeem op daggrafiek geeft aan dat de dmi momenteel een verhousing laat zien die te ver is doorgeschoten en ook de afstand tot de wvs-lijn is relatief groot geworden. He is een bevestiging natuurlijk voor de eerdere signalen die duiden op een te verwachten correctie op de daling. Van een te verwachten hernieuwde stijging van de index is echter geen sprake want de macd geeft absoluut nog geen signaal dat die naar boven zou kunnen ombuigen.
Samengevat: we krijgen volgende week een correctie op de daling. Elke stijging die 335 niet weet te overschrijden mag aangegerepen worden om shorts in te nemen of die zeker aan te houden. Pas boven 335 gaat het alarm aan voor de shorters. Komen we onder de low van vorige week dan krijgen we een versnelde daling met als uiteindelijk koersdoel 280.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.