...

Analyse: AEX - SP500

7 februari 2010, 20:13 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vri­jda­gavond her­stelde de SP500 future van de dal­ing met een duidelijke ham­mer en een hoog vol­ume. De aex-future sloot af bij 317 na eerder in de sessie 310 te hebben bereikt. Duidelijk is dat we de mor­gen dus voor de zoveel­ste maandag op rij een hogere beurs mogen verwacht­en. Ook zon­der deze gegevens mag er aangenomen wor­den dat de beurzen even moeten opv­eren want de call/​put ratio bereikt een extreme waarde…


Ik toon hier de jaar­grafiek van de Spy op dag­ba­sis. Een duidelijk verkoopsig­naal in de advance/​decline want de ste­un­li­jn werd door­bro­ken. In de koers­grafiek vallen het hoge vol­ume op bij de ham­mer van vri­jdag. De low van de can­dle ligt nage­noeg bij het fibo-cor­rec­tieniveau en dicht­bij het 200-daags gemid­delde. Duidelijke aan­wi­jzin­gen dus dat we een bodem­p­je hebben. Echter, de korte ter­mi­jn gemid­delden lat­en een death-cross zien en er is het begin van een patroon van lagere top­pen-lagere bodems. De meest logis­che aan­name is dan ook dat de bodem tijdelijk is en dat we na een opver­ing verder moeten dalen.

alt
In de week­grafiek zien we de sti­j­gende wig die werd door­bro­ken. De the­o­rie zegt ons dat we terug naar oor­sprong moeten en dit zou beteke­nen dat de oplev­ing die we de vol­gende dagen mogen verwacht­en slechts de opzet zou wor­den voor een zware ver­vol­gdal­ing. Dit is het sce­nario waar we meest reken­ing dienen mee te houden. Zoals steeds is er echter een maar” en die schuilt in het feit dat sti­j­gende wiggen een terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­jn kun­nen lat­en zien vooraleer het patroon volledig af te werken. Hoe dan ook: aan de meth­ode van han­de­len veran­dert dit niets…kopen is uit den boze…verkopen op top­pen is vol­gens de TA-aan­wi­jzin­gen de te vol­gen strate­gie.

alt

Met de vast­stellin­gen in het achter­hoofd voor wat betre­ft de sp500 kijken we naar de aex waar­van ik eerst de xo-grafiek laat zien.
Afgelopen week bereik­ten we de ste­un­li­jn van het stj­gend kanaal. Het spreekt voor zich dat we bij een door­braak van die ste­un­li­jn moeten reken­ing houden met veel poten­tieel naar bene­den toe waar­bij 280 en de zone 296 – 300 er uit sprin­gen als belan­grijk­ste doe­len. De tussen­liggende niveaus heb ik aangegeven met hor­i­zon­tale lijn­t­jes. In de opver­ing die we moeten zien de vol­gende dagen zijn 323÷328÷331÷335 de niveaus die we kun­nen behalen. Zoals we zien zijn 323328 belan­grijke niveaus.

alt
Op maand­grafiek zien we de sti­j­gende wig in de aex. Vergeet niet dat we de hele sti­jging vanaf maart hebben door­lopen bij dal­ende vol­umes en dat dal­end vol­umepa­troon is typ­isch voor een wig. Een terugtest van de door­bro­ken ste­un­li­jn tot 335 kan dus wel maar valt dan wel samen met het Fibo-niveau dat op gelijke hoogte ligt. Na die terugtest is het de log­i­ca zelve een dal­ing te verwacht­en en dan zien we het vol­gende Fibo-niveau bij 280. Ter herin­ner­ing: bij 285 ligt een belan­grijk niet ges­loten gap.

alt
De week­grafiek laat zien dat we met de can­dle van de vorige week een belan­grijk punt hebben bereikt want we staan op de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal. Dit betekent dat wan­neer we onder de low van vorige week sluiten 313.84) we dit kanaal ver­lat­en en een ver­vol­gdal­ing zullen zien. Een meth­ode om een doel te bepalen is het gebruik mak­en van de meet­func­tie van kanalen. Die meth­ode zegt ons dat de hoogte van een kanaal bij door­braak mag uit­gezet wor­den onder de door­bro­ken lijn. Passen we dit gegeven toe op de aex dan zien we opnieuw die zone 280 als doel.
Duidelijk is wel dat we momenteel niet moeten anticiperen op een neer­waartse door­braak van het kanaal want de rsi3 staat in de koop­zone en de index raakt de onder­ste pro­jec­tieband. Nu kan die rsi3 noog dieper natu­urlijk of die kan een posi­tieve diver­gen­tie neerzetten maar dat is iets wat we pas achter­af kun­nen vast­stellen.

alt

Ook in de dag­grafiek hebben we de onder­ste pro­jec­tieband ger­aakt en ervan uit­gaande dat we een tijdelijke bodem hebben geplaatst heb ik de Fibo-cor­rec­tieniveaus getrokken. Duidelijk is dat de zone 322326 belan­grijk is wan­neer we althans reken­ing houden met de Fibo-niveaus. Nu is ook de top van 1711 belan­grijk omdat die op een niveau van 323 nage­noeg samen­valt met de bodem van 2801. Die bodem is duidelijk weer­stand. De aangegeven standen zijn ook belan­grijk van­wege de gap die we zien. En stel dat we deze doe­len naar boven uit­ne­men dan kri­j­gen we terug weer­stand bij de weer­stand­sli­jn over de top­pen. Omdat die lijn dal­ende is hou ik hier 329 aan als doel. Nog hoger is duidelijk dat 335 heel belan­grijk is als weer­stand. Gaan we hoger als 335 dan wordt het patroon van dal­ende top­pen-dal­ende bodems afge­bro­ken en dan mogen we aan­nemen dat de trend opnieuw omslaat naar boven.

Breken we de bodem van afgelopen vri­jdag dan kijken we naar de schuine lijn die zich situeert op 308 en naar de Fibo-niveaus op 310÷305÷300 en 294.

alt


In de vol­gende twee grafiekn neem ik mijn volatil­i­ty-sys­teem erbij:
De eerste grafiek laat zien dat op log­a­r­it­mis­che basis, in tegen­stelling tot de lin­eaire grafiek eerder in deze analyse, de ste­un­li­jn onder de bodems vanaf maart wel is door­bro­ken. De Welles-lijn is nog niet door­bro­ken. Van belang is echter dat bij een verkoopsig­naal in de macd ook de dmi op het punt staat negatief te kruisen. Kijkt U eens naar juni 2008 waar we een­zelfde krus­ing had­den in die indi­ca­toren.

alt
Het sys­teem op dag­grafiek geeft aan dat de dmi momenteel een ver­hous­ing laat zien die te ver is doorgeschoten en ook de afs­tand tot de wvs-lijn is relatief groot gewor­den. He is een beves­tig­ing natu­urlijk voor de eerdere sig­nalen die duiden op een te verwacht­en cor­rec­tie op de dal­ing. Van een te verwacht­en hernieuwde sti­jging van de index is echter geen sprake want de macd geeft absolu­ut nog geen sig­naal dat die naar boven zou kun­nen ombuigen.

alt
Samengevat: we kri­j­gen vol­gende week een cor­rec­tie op de dal­ing. Elke sti­jging die 335 niet weet te over­schri­j­den mag aangegerepen wor­den om shorts in te nemen of die zek­er aan te houden. Pas boven 335 gaat het alarm aan voor de short­ers. Komen we onder de low van vorige week dan kri­j­gen we een ver­snelde dal­ing met als uitein­delijk koers­doel 280.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.