De beurzen leverden in deze week nadat indicatoren wezen op een correctie. Het is nu kijken tot waar de correctie zal komen. De indicatoren staan reeds terug op normale niveaus, en de steunlijnen die te wachten staan zijn niet van de minste. Zolang deze, samen met de trendkanalen, onaangetast blijven is de trend stijgend en is deze neerwaartse beweging niet per se bedreigend.
Obligaties profiteerden van de vlucht uit aandelen. Grondstoffen en goud stegen lichtjes. De Euro en aandelen deelden in de klappen.
Het is de AEX niet gelukt om de sterke weerstand uit te halen. De koers kwam lichtjes boven de maart-top en augustus-top uit maar kon niet significant hoger klimmen. De koers is nu op weg naar belangrijke steun op de 317. Daar ligt het 38,2% fibonacciniveau en komt dit level ook overeen met voormalige toppen en bodems en het MA200 level. Wordt dit niveau gebroken dan kan een trendommekeer mogelijk in de maak zijn.
De S&P 500 is wel definitief doorheen de weerstand gebroken. De neerwaartse beweging zorgt er voor dat de steunlijn rond de 1425 nu wordt bereikt die samenvalt met de onderkant van het trendkanaal. Wordt dit kanaal en deze steunlijn gebroken wordt het oppassen voor een versnelling naar beneden.
Kijken we op de lange termijn dan zien we dat de voorbije maanden ervoor gezorgd hebben dat we bij de S&P tot op kleine afstand zijn gekomen van de top van 2000 en 2007. De stijging is wel gebaseerd op dalen volume, doorgaans niet bepaald een signaal van een duurzame stijging. In Europa zijn deze pre-crisislevels voorlopig nog ver af.
De Baltic Dry Index is een graadmeter voor de prijzen van de bulkscheepvaart en zijn doorgaans een belangrijke voorloper van de economie. De index staat op dit moment op hetzelfde peil als eind 2008 en is sinds 2010 aan het dalen. De Chinese economie heeft hier veel mee te maken. De economie zit er in het slop en het is wachten op steunmaatregelen vanwege de overheid.