Acht banken bleken niet geslaagd te zijn voor de stresstests, 16 banken hadden nipt voldoende buffer te hebben. En dat voor een scenario die niet eens rekening houdt met een mogelijke default! Toch lijken één of meerdere schuldherschikkingen in de toekomst onafwendbaar dus hoeveel banken zouden met dit scenario in de problemen komen? De helft? Enfin, fundamenteel gezien ben ik dus negatief voor de toekomst, op technisch vlak is er toch enig verschil tussen Europa en Amerika waarbij deze laatste er iets sterker bijligt. Toch is bij beide de steun deze week nog overeind gebleven.
Goud bleek deze week met een 3% stijging de best presterende activa. Grondstoffen en bonds stegen iets minder en de Euro en aandelen (S&P future) verloren gevoelig aan waarde.
De AEX kreunt mee onder de schuldenproblematiek. De februari-top van 375 ligt al een eind achter ons en de indicatoren duiden op een dalende trend. De index rust nu op steun die ik de komende dagen wel zie breken. Daaronder kan dan mogelijk de versnelling naar beneden komen. Let wel op de sterke positieve divergentie. De daling onder de steun kan dit dus ongedaan maken en is dus vereist voor een versnelling naar beneden.
Een gelijkaardig beeld zien we bij de Franse CAC40. De laatste candle was een doji wat wees op onzekerheid omtrent de stresstests.
De grafieken van de Amerikaanse indices laten een gevoelig sterker beeld zien dan de Europese. Hier zien we nog een RSI hoger dan 50 en een koers boven het MA20. Van een dalende trend hier op de Nasdaq is voorlopig nog niet bepaald sprake, eerder van een zijwaartse die zich keurig in een trading channel beweegt. Het consumentenvertrouwen van vrijdag laat nochtans uitschijnen dat ook Joe Sixpack het somber inziet. De kernproblemen bevinden zich nu in Europa, en eens zich daar een versnelling in gang zet zal ook de VS snel de steunzones achterwege laten.
De gevolgen van de ingrepen van de Chinese overheid om de economische groei af te remmen is duidelijk zichtbaar op de weekgrafiek van de Chinese Shangai Composite. De index zit al ruim 2 jaar in een patroon met lagere toppen en kon hooguit slechts 38% herstellen van de daling. Zolang de toppenlijn niet wordt doorbroken blijft het er dan ook somber uitzien voor de grootmacht.
De daling heeft ook zijn weerslag op de volatiliteitsindex. Die steeg deze week quasi 30% en koerst zo ruim boven de ijzerharde steun. Het MA200 is het volgende doel en van daaruit zou de psychologische grens van 30 kunnen worden bereikt die duidt op een bearmarket. Toch is het nog wat voorbarig om hierover met enige zekerheid uitspraken te kunnen doen.
Mogelijk bijkomende stimulusmaatregelen door de FED en de schuldencrisis doen beleggers teruggrijpen naar het goud. De koers steeg deze week dan ook naar een nieuwe recordprijs. Ook het goud in Euro (grafiek eronder) staat op de hoogste koers ooit.
Kort samengevat rusten de Europese beurzen nu op steun. Een daling hieronder kan voor de versnelling zorgen. Toch kan het zijn dat de volatiliteit er de komende weken wat uit zal gaan. De vakantieperiode breekt aan en de volumes zullen sterk verminderen. De zorgen kunnen mogelijk dus even uitgesteld worden.
Bert Dewitte
voor US Markets