...

Analyse: AEX-CAC-Nasdaq-China-Goud

16 juli 2011, 11:08 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Acht banken bleken niet ges­laagd te zijn voor de stresstests, 16 banken had­den nipt vol­doende buffer te hebben. En dat voor een sce­nario die niet eens reken­ing houdt met een mogelijke default! Toch lijken één of meerdere schuld­her­schikkin­gen in de toekomst onafwend­baar dus hoeveel banken zouden met dit sce­nario in de prob­le­men komen? De helft? Enfin, fun­da­menteel gezien ben ik dus negatief voor de toekomst, op tech­nisch vlak is er toch enig ver­schil tussen Europa en Ameri­ka waar­bij deze laat­ste er iets sterk­er bijligt. Toch is bij bei­de de ste­un deze week nog overeind gebleven.



Goud bleek deze week met een 3% sti­jging de best presterende acti­va. Grond­stof­fen en bonds ste­gen iets min­der en de Euro en aan­de­len (S&P future) ver­loren gevoelig aan waarde.

alt


De AEX kre­unt mee onder de schulden­prob­lematiek. De feb­ru­ari-top van 375 ligt al een eind achter ons en de indi­ca­toren duiden op een dal­ende trend. De index rust nu op ste­un die ik de komende dagen wel zie breken. Daaron­der kan dan mogelijk de ver­snelling naar bene­den komen. Let wel op de sterke posi­tieve diver­gen­tie. De dal­ing onder de ste­un kan dit dus ongedaan mak­en en is dus vereist voor een ver­snelling naar bene­den.

alt

Een gelijkaardig beeld zien we bij de Franse CAC40. De laat­ste can­dle was een doji wat wees op onzek­er­heid omtrent de stresstests.

alt

De grafieken van de Amerikaanse indices lat­en een gevoelig sterk­er beeld zien dan de Europese. Hier zien we nog een RSI hoger dan 50 en een koers boven het MA20. Van een dal­ende trend hier op de Nas­daq is voor­lop­ig nog niet bepaald sprake, eerder van een zijwaartse die zich keurig in een trad­ing chan­nel beweegt. Het con­sumenten­vertrouwen van vri­jdag laat nochtans uitschi­j­nen dat ook Joe Six­pack het somber inzi­et. De kern­prob­le­men bevin­den zich nu in Europa, en eens zich daar een ver­snelling in gang zet zal ook de VS snel de ste­un­zones achter­wege lat­en.

alt

De gevol­gen van de ingrepen van de Chi­nese over­heid om de economis­che groei af te rem­men is duidelijk zicht­baar op de week­grafiek van de Chi­nese Shangai Com­pos­ite. De index zit al ruim 2 jaar in een patroon met lagere top­pen en kon hoo­gu­it slechts 38% her­stellen van de dal­ing. Zolang de top­pen­li­jn niet wordt door­bro­ken bli­jft het er dan ook somber uitzien voor de groot­macht.

alt

De dal­ing heeft ook zijn weer­slag op de volatiliteitsin­dex. Die steeg deze week qua­si 30% en koerst zo ruim boven de ijz­er­harde ste­un. Het MA200 is het vol­gende doel en van daaruit zou de psy­chol­o­gis­che grens van 30 kun­nen wor­den bereikt die duidt op een bear­mar­ket. Toch is het nog wat voor­barig om hierover met enige zek­er­heid uit­sprak­en te kun­nen doen.

alt

Mogelijk bijkomende stim­u­lus­maa­trege­len door de FED en de schulden­cri­sis doen beleg­gers terug­gri­jpen naar het goud. De koers steeg deze week dan ook naar een nieuwe record­pri­js. Ook het goud in Euro (grafiek eron­der) staat op de hoog­ste koers ooit.

alt


Kort samengevat rusten de Europese beurzen nu op ste­un. Een dal­ing hieron­der kan voor de ver­snelling zor­gen. Toch kan het zijn dat de volatiliteit er de komende weken wat uit zal gaan. De vakantiepe­ri­ode breekt aan en de vol­umes zullen sterk ver­min­deren. De zor­gen kun­nen mogelijk dus even uit­gesteld wor­den.

Bert Dewitte
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.