...

AEX-SP500: we evolueren naar een top toe

3 april 2010, 17:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Sen­ti­mentsindi­ca­toren, het is maar hoe je ze wilt bek­ijken. Ze zijn soms heel vroeg in het aangeven van een tren­dom­me­keer en kun­nen daarmee beleg­gers te vroeg de posi­ties doen draaien. Anderz­i­jds geven ze een duidelijke waarschuwing voor een nakende tren­dom­me­keer. De beleg­ger kri­jgt een waarschuwing dus ruim op voor­hand. De Mc Clel­lan, een beet­je te beschouwen als een macd maar dan op basis van de advance/​decline, brak enkele dagen terug al de 0‑lijn naar bene­den. Het aan­tal dalers is dus in de meerder­heid. Een waarschuwing kri­j­gen we ook van het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags. Dit aan­tal ligt veel lager als bij de jan­u­ar­i­top in de index­en. Negatieve diver­gen­tie dus…


De week­grafiek van de SPY: de posi­tief ingestelden zullen zeggen, de index sti­jgt. Diege­nen die short zit­ten zullen zeggen, niets van, we zijn bezig met een terugtest van de weer­stand­sli­jn van een sti­j­gende wig. Ik bek­ijk het per­soon­lijk op deze manier omdat het vol­ume net voor de door­braak van de wig dal­end was en ook nu weer dal­ende is bij de terugtest van de lijn. De index kan dus nog iet­sje hoger maar vol­gens onze the­o­rie moet daar­na een snelle dal­ing vol­gen. gezien het ver­bre­dende patroon en de diver­gen­tie in de mac zou een terug­val naar de feb­ru­ari­bo­dem me niet ver­bazen. Het is een aan­name puur vanu­it de TA-the­o­rie en ik zou er als beleg­ger zek­er reken­ing mee houden. Dus: mogelijkheid om nog naar 1200 te sti­j­gen en daar­na het risi­co van een snelle val naar de feb­ru­ari­bo­dem.

alt
Op dag­grafiek geen onder­s­te­un­ing meer van de indi­ca­toren. Die beves­ti­gen de beweg­ing van de index niet meer. Wan­neer we reken­ing houden met de golf­struc­tu­ur vanaf de feb­ru­ari­bo­dem dan zien we duidelijk dat we in een vierde golf bezig zijn. Dus die 1200 als doel kan wel maar ik hou een slag om de arm in die zin dat het patroon­t­je dat we zien onder de vorm van een rechthoek de sti­jging wel eens enkele pun­ten lager kan lat­en uit­vallen. Een grap­je dat we allen ken­nen wellicht…de hele horde beleg­gers lat­en kijken naar 1200 als doel en dan net enkele pun­ten lager zon­der enige aan­lei­d­ing draaien — )

alt
Bij de sen­ti­mentsindi­ca­toren: de ppo en de macd bij de vix draaien naar omhoog. De vix staat dus klaar om te gaan sti­j­gen. Nog maar eens een aan­wi­jz­ing voor diege­nen die long zit­ten om de sti­jging van de SP500 niet zomaar te vertrouwen.

alt
De aex grafiek: xo op week­ba­sis. Deze grafiek toon ik inmid­dels al enkele weken. Hor­i­zon­taal de weer­stand bij 370 en vanu­it het sti­j­gend kanaal kijken we naar 360. Dus de zone 360370 daar moet vol­gens mij ergens de aex zijn top neerzetten. Kri­j­gen we onze veron­der­stelde snelle terug­val bij de SP500 dan betekent dit dat de aex na de top terug­moet naar de zone 325310.

alt

Op maand­grafiek zijn er aan­wi­jzin­gen om 365 als doel in aan­merk­ing te nemen. Op 365 ligt het 50-maands gemid­delde. Op het­zelfde niveau ligt de weer­stand­sli­jn van de wig. Meest weer­stand kri­j­gen we bij 365 echter naar mijn mening van de vele hor­i­zon­tale weer­stand­spun­ten uit 2002 tot 2005.

alt

Op week­grafiek zien we de negatieve diver­gen­tie in de macd. Geen onder­s­te­un­ing dus van het momen­tum van de sti­jging in de index. Van­daar ook dat ik de weer­stand­sli­jn van het licht sti­j­gende kanaalt­je als mogelijkheid aan­neem en dat is dan weer een beves­tig­ing voor de aan­name in de xo-grafiek. Dus: eerst naar 365 en ver­vol­gens richt­ing de ste­un­li­jn van het kanaal op 325320. Bij die zone ligt ook het 20-weeks gemid­delde.

alt

Op dag­grafiek zien we geen verzwakking in de dmi maar de negatieve diver­gen­tie in de macd is toch al een hele tijd aan de gang. Dergelijke lange peri­odes van over­bought-toe­s­tanden zijn zeldza­am en zijn dus een sig­naal voor de beleg­ger niet euforisch te wor­den bij verdere sti­jging. Verdere sti­jgin­gen zijn met dergelijke diver­gen­ties eerder een gele­gen­heid om af te bouwen aan de longz­i­jde.

alt

Kijken we naar de gemid­delden dan zien we dat deze relatief ver uit elka­ar liggen. Naar die gemid­delden kijk ik alti­jd graag weer, die toe­s­tanden van grote relatieve afs­tanden tussen gemid­delden zijn alti­jd een vroegti­jdi­ge waarschuwing voor een tren­dom­me­keer. De aroon reageert trouwens reed in dezelfde zin. Deze snelle indi­ca­tor gaat immers vanu­it de oververkochte zone naar verkoop.

alt

Samengevat: ik verwacht een nog iet­sje hogere index naar max­i­maal 365. Ver­vol­gens is een snelle val naar de zone 325÷320÷310 zek­er iets om reken­ing mee te houden.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en de vix. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.