Sentimentsindicatoren, het is maar hoe je ze wilt bekijken. Ze zijn soms heel vroeg in het aangeven van een trendommekeer en kunnen daarmee beleggers te vroeg de posities doen draaien. Anderzijds geven ze een duidelijke waarschuwing voor een nakende trendommekeer. De belegger krijgt een waarschuwing dus ruim op voorhand. De Mc Clellan, een beetje te beschouwen als een macd maar dan op basis van de advance/decline, brak enkele dagen terug al de 0‑lijn naar beneden. Het aantal dalers is dus in de meerderheid. Een waarschuwing krijgen we ook van het aantal aandelen boven het 200-daags. Dit aantal ligt veel lager als bij de januaritop in de indexen. Negatieve divergentie dus…
De weekgrafiek van de SPY: de positief ingestelden zullen zeggen, de index stijgt. Diegenen die short zitten zullen zeggen, niets van, we zijn bezig met een terugtest van de weerstandslijn van een stijgende wig. Ik bekijk het persoonlijk op deze manier omdat het volume net voor de doorbraak van de wig dalend was en ook nu weer dalende is bij de terugtest van de lijn. De index kan dus nog ietsje hoger maar volgens onze theorie moet daarna een snelle daling volgen. gezien het verbredende patroon en de divergentie in de mac zou een terugval naar de februaribodem me niet verbazen. Het is een aanname puur vanuit de TA-theorie en ik zou er als belegger zeker rekening mee houden. Dus: mogelijkheid om nog naar 1200 te stijgen en daarna het risico van een snelle val naar de februaribodem.
Op daggrafiek geen ondersteuning meer van de indicatoren. Die bevestigen de beweging van de index niet meer. Wanneer we rekening houden met de golfstructuur vanaf de februaribodem dan zien we duidelijk dat we in een vierde golf bezig zijn. Dus die 1200 als doel kan wel maar ik hou een slag om de arm in die zin dat het patroontje dat we zien onder de vorm van een rechthoek de stijging wel eens enkele punten lager kan laten uitvallen. Een grapje dat we allen kennen wellicht…de hele horde beleggers laten kijken naar 1200 als doel en dan net enkele punten lager zonder enige aanleiding draaien — )
Bij de sentimentsindicatoren: de ppo en de macd bij de vix draaien naar omhoog. De vix staat dus klaar om te gaan stijgen. Nog maar eens een aanwijzing voor diegenen die long zitten om de stijging van de SP500 niet zomaar te vertrouwen.
De aex grafiek: xo op weekbasis. Deze grafiek toon ik inmiddels al enkele weken. Horizontaal de weerstand bij 370 en vanuit het stijgend kanaal kijken we naar 360. Dus de zone 360⁄370 daar moet volgens mij ergens de aex zijn top neerzetten. Krijgen we onze veronderstelde snelle terugval bij de SP500 dan betekent dit dat de aex na de top terugmoet naar de zone 325⁄310.
Op maandgrafiek zijn er aanwijzingen om 365 als doel in aanmerking te nemen. Op 365 ligt het 50-maands gemiddelde. Op hetzelfde niveau ligt de weerstandslijn van de wig. Meest weerstand krijgen we bij 365 echter naar mijn mening van de vele horizontale weerstandspunten uit 2002 tot 2005.
Op weekgrafiek zien we de negatieve divergentie in de macd. Geen ondersteuning dus van het momentum van de stijging in de index. Vandaar ook dat ik de weerstandslijn van het licht stijgende kanaaltje als mogelijkheid aanneem en dat is dan weer een bevestiging voor de aanname in de xo-grafiek. Dus: eerst naar 365 en vervolgens richting de steunlijn van het kanaal op 325⁄320. Bij die zone ligt ook het 20-weeks gemiddelde.
Op daggrafiek zien we geen verzwakking in de dmi maar de negatieve divergentie in de macd is toch al een hele tijd aan de gang. Dergelijke lange periodes van overbought-toestanden zijn zeldzaam en zijn dus een signaal voor de belegger niet euforisch te worden bij verdere stijging. Verdere stijgingen zijn met dergelijke divergenties eerder een gelegenheid om af te bouwen aan de longzijde.
Kijken we naar de gemiddelden dan zien we dat deze relatief ver uit elkaar liggen. Naar die gemiddelden kijk ik altijd graag weer, die toestanden van grote relatieve afstanden tussen gemiddelden zijn altijd een vroegtijdige waarschuwing voor een trendommekeer. De aroon reageert trouwens reed in dezelfde zin. Deze snelle indicator gaat immers vanuit de oververkochte zone naar verkoop.
Samengevat: ik verwacht een nog ietsje hogere index naar maximaal 365. Vervolgens is een snelle val naar de zone 325÷320÷310 zeker iets om rekening mee te houden.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en de vix. Geen posities op overige vermelde waarden.