Steeds weer is het verbazingwekkend hoe degelijk de sentimentsindicatoren wel werken. We kregen enkele dagen terug duidelijke V‑bodems in een aantal van die indicatoren en de beurzen stegen daarop meerdere dagen. Nu mogen we vanuit enkele indicatoren rekening houden met topvorming want de Mc Clellan oscillator bereikt weerstand. De RSI3 bij de aandelenindexen zit in overbought gebied en bij de vix is die rsi sterk oververkocht. Ik hou dus rekening met een top op korte termijn maar ik betwijfel of we voor de lange termijn een zware daling krijgen…
De vix staat op steun en de rsi ligt in de koopzone. We zouden dus een stijging in de volatiliteit mogen verwachten. De regel is niet altijd van toepassing maar normalerwijze gaat een stijgende volatiliteit gepaard met een daling van de beursindex.
De SP500 heeft nog ietsje ruimte, hoop en al een tiental punten, vooraleer die zijn Fibo-niveau bereikt maar we bereiken nagenoeg de bovenste projectieband en die geeft weerstand. Met de korte rsi3 in de overgekochte zone moeten we dus rekening houden met een op korte termijn te bereiken top.
De advance/decline blijft bij een vergelijkbare top achter op de koersontwikkeling en ook dat is geen sterk teken. Geen sterk teken weeral voor de korte termijn want wat de lange termijn betreft zijn er in de verste verte geen verkoopsignalen bij de advance/decline.
Conclusie voor de SP500 is dan ook: rsi geeft topvorming aan, we bereiken weerstand bij de projectieband, de Mc Clellan Oscillator staat bij weerstand. Bijgevolg: mogelijks nog een tiental puntjes stijging en dan moeten we naar beneden.
Nu we de verwachtingen kennen voor de leidinggevende index kijken we naar de aex waar we beginnen met de xo-grafiek. Als de SP500 amper enkele punten stijging kan neerzetten voorlaeer te corrigeren dan is het duidelijk dat de aex weerstand moet ondervinden bij 330, uiterlijk 335. Gaan we vervolgens kijken naar de mogelijkheden voor een daling dan is duidelijk dat 320 en 311 belangrijkst zijn als steun. Pas wanneer we lager komen als 311 kunnen we op weg naar 300 met tussenliggende steun bij 308 en 302.
Op maandbasis is duidelijk dat we in februari de steile opgaande trend die in maart begon hebben verlaten. Zijwaarts is blijkbaar het devies wanneer we rekening houden met de steun van het 9- en het 20-maands gemiddelde. Op 304 zien we ook de steun van een Fibo-lijn liggen.
In de inleiding van mijn analyse geef ik aan te twijfelen of we voor de lange termijn wel een zware val moeten incalculeren. De reden voor die twijfel zien we in de weekgrafiek. De korte termijn steunlijn is neerwaarts doorbroken en dus zouden we een beweging naar de steunlijn van het kanaal mogen verwachten. Maar bij 300 ligt degelijke steun. Steun van de steunlijn van het kanaal maar ook steun van het 40-weeks gemiddelde en dat ligt momenteel op 308. Stel dat de zone 300⁄308 kan stand houden dan zitten we momenteel in een vierde golf. We kunnen die golven duidelijk tellen vanaf de maartbodem trouwens en rekening houdende met de stochastics valt het dus niet uit te sluiten dat we na deze vierde golf een stijging gaan zien richting de weerstandslijn van het kanaal. Een aex van 360 en zelfs hoger behoort dan tot de mogelijkheden. Het is pas bij een duidelijke neerwaartse doorbraak van de steunlijn van het kanaal dat we die mogelijkheid niet langer voor mogelijk dienen te houden.
Op dagbasis zien we dat de atr-lijn die nu op 329 ligt weerstand vormt. Die weerstand ligt op dezelfde hoogte als de oktobertop. De dmi gaat naar een koopsignaal toe en de macd staat reeds op koop. Zal de index onmiddellijk doorstijgen? Dat denk ik niet en dat laat ik zien in de tweede daggrafiek waar de rsi3 heel hoog in de verkoopzone staat.
Een reden die wellicht al even duidelijk is waarom ik de aex zie toppen op korte termijn ligt in de volgende grafiek. De steunlijn onder de bodems van maart en juli werd doorbroken op 05 februari en de huidige stijging is in feite niets anders als de terugtest van de doorbroken lijn. Die lijn zal nu weerstand bieden.
Samengevat: de stijging kan nog net eventjes doorgaan onder voorwaarde dat de sp500 er werkelijk het uiterste uit perst maar dat we de week lager eindigen zal me niet verbazen. Integendeel.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de vix en de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.