...

AEX - SP500 - Russell2000

25 april 2010, 16:17 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De sig­nalen die duiden op een markt die sti­laan begint overko­ken zijn tal­rijk. Kri­j­gen we er nog een staart­je achter­aan op korte ter­mi­jn? Dat kan best maar het kan in deze fase van de sti­jging, bij sen­ti­mentsindi­ca­toren die duidelijk wijzen op over­dri­jv­ing ook zomaar ineens afgelopen zijn. Reeds enkele weken geef ik aan er voor­stander van te zijn aan­de­len­porte­feuilles af te bouwen bij sti­jging. Ik bli­jf bij die mening want ik hou reken­ing met een 20%-correctie vanaf een geplaat­ste top.


Even een plaat­je van de Rus­sell 2000 — small caps in de blow-off fase. Het zou me werke­lijk ver­bazen wan­neer we in deze week­grafiek de hor­i­zon­tale zone augus­tus 2007 — augus­tus 2008 zien sneu­ve­len. Logis­cher­wi­jze mogen we verwacht­en dat de Rus­sell in deze zone zijn top zal neerzetten. De polar­ized frac­tal is voor het eerst in drie jaar zwaar over­bought.

alt

De spy op week­ba­sis: de zwakke plek” tussen de can­dles van 1219 sep­tem­ber zou een koers­doel beteke­nen in de zone 12401260. Maar de wolve-wave bli­jft ook staan net als de weer­stand­sli­jn onder de bodems van juli en sep­tem­ber. Na de top een dal­ing naar de ste­un­li­jn betekent een dal­ing van ruim 20 pro­cent. Wetende dat 20 heel vaak voorkomt in de bepal­ing van een tijd­scy­clus betekent het dat bij een top in mei we 5 maan­den over de cor­rec­tie zouden kun­nen doen. In mei sti­j­gen we immers reeds 15 maan­den gerek­end vanaf de maart­bo­dem van 2009.

alt
Op dag­ba­sis let­ten we op de veel te groot wor­dende afs­tand tussen de gemid­delden: con­verg­eren — divergeren…altijd opnieuw. Geen uit­zon­der­ing op deze regel, die uit­zon­der­ing bestaat niet…de gei­d­delden moeten terug naar elka­ar toe. De spy door­brak vorige vri­jdag zijn vorige top en dus mogen we aan­nemen dat golf­je 5 van start is gegaan op 19 april. We gaan dus naar een defin­i­tieve top toew­erken.

alt

Ver­tal­en we de gegevens naar de aex en kijken we naar de xo-week­grafiek dan kan 370 er nog steeds inzit­ten. De AEX is bij keer­pun­ten een niet te vertrouwen index. telkens weer stel je vast dat die bij keer­pun­ten moet over­dri­jven. Afgelopen week coorigeer­den de Bel-20 en de Cac40…wie bleef er hangen…jawel: de aex.

alt
Op maand­ba­sis: De Bollinger Band With-indicator…wanneer de indi­ca­tor laag staat dan is de kans op een toe­name van de volatil­i­tieit groot. Bijgevolg: een dal­ing mag niet uit­ges­loten wor­den. Maar de boven­ste Bollinger ligt bij 372. Dit doel kan bereikt wor­den want we zien er een hor­i­zon­tale weer­stand­sli­jn liggen met ver­schil­lende raakpun­ten. Onder die lijn ligt nog een hor­i­zon­tale lijn en de aex ligt ussen de twee lij­nen. Lat­en we maar stellen dat de aex bin­nen zijn koers­doel­zone is aangekomen.

alt
Heikin Ashi op maand­ba­sis: mooi kanaalt­je in de koers­grafiek. Het 50-maands gemid­delde ligt tegen de weer­stand­sli­jn en ligt op 365. Het 20-maands­gemid­delde ligt bij de ste­un­li­jn op 318.

alt

Op week­grafiek het wolve-wave patroon met weer­stand­sli­jn bij 370 en dat niveau zouden we ook de helft van de can­dle van okto­ber 2008 terugne­men. Die reeds lang aan­houdende niet-beves­tig­ing van momen­tum in de macd is echter iets wat me er van moet weer­houden zomaar dat koers­doel bij 370 voor waarheid aan te nemen. Het zou zomaar kun­nen dat we niet 370 zien maar ineens 330. Immers: het niet bereiken van een weer­stand­sli­jn is een sig­naal voor tren­dom­me­keer. Stel dus dat de aex vol­gende week niet hoger komt dan de can­dle van 16 april dan bli­jft een val naar 330 en mogelijkheid.

alt
Nemen we de week­grafiek op lin­eaire schaal dan zien we dat de weer­stand­sli­jn over de top­pen van okto­ber en jan­u­ari nage­noeg bereikt wor­den. De eerder door­bro­ken ste­un­li­jn van de wig ligt bij 370. eeven herin­neren in deze euforische beurs: wiggen hebben de eigen­schap hun weer­stand­sli­jn terug te testen waar­na een snelle val vol­gt richt­ing oor­sprong van de figu­ur. Richt­ing oorsrong? Als ik hier een koers­doel noem op basis van dit patroon verk­laren ze me bij het hudi­ge sen­ti­ment goed gek. Laat het ons iet­sje min­der extreem bek­ijken: bij een dre­un kri­j­gen we ste­un van de gemid­delden en bij het bereiken van die gemid­delden zien we wel weer verder.

alt

Op dag­grafiek wordt duidelijk waarom ik er mijn twi­jfels bij heb of de zone 365÷370÷372 wel moet bereikt wor­den. De indi­ca­toren zijn duidelijk negatief met zow­el bij de macd als bij de ppo een door­braak van de ste­un­li­jn en in de koers­grafiek werd eve­neens de ste­un­li­jn gebro­ken bij gemid­delden die relatief te ver uit elka­ar liggen. Sti­j­gen we verder dan kan deze ste­un­li­jn inder­daad teruggetest wor­den maar net zo goed zien we die lijn niet meer onmid­del­lijk terug. Die opmerk­ing plaats ik hier omdat we tenslotte moeten vast­stellen dat bij een hogere sp500 de aex de neig­ing ver­toont achterop te lopen.

alt

Samengevat: een top hoger dan die van mid­den april met een doel­zone in de range, breed genomen, van 365372 is een mogelijkheid maar in de dag­grafiek zijn er duidelijke aan­wi­jzin­gen dat we er niet zomaar moeten van uit gaan dat die 365372 doel­zone ook daad­w­erke­lijk zal bereikt wor­den. Althans niet onmid­del­lijk want we kun­nen van­wege de relatief te ver uit elka­ar liggende gemid­delden en de verkoopsig­nalen in de dag­grafiek net zo goed eerst een stuk­je terug.
Wat aan­de­len­posi­ties betre­ft kan ik duidelijk­er zijn…stap er uit en ga niet de markt bespe­len voor die mogelijke laat­ste paar procenten..wie het onder­ste uit de kan wil…

Edwin van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.