Hoera, hoera, driewerf hoera. Griekenland is gered, Hebzucht onze God boven alles, onze zakken zijn dik gevuld en laat het klootjesvolk nu maar het gelag betalen. Aldus onze politici, onze bankiers en de tot de kliek behorende vrienden. Als er verkiezingen naderen moet je het blazoen natuurlijk wel een beetje oppoetsen. De burger trapt er wel in…Wat de aandelenbeurzen betreft daar kan er voortgaande op de call/put ratio wel een opvering komen maar call/put is zeer korte termijn. Dus die opvering zal geen lang leven beschoren worden want de overige sentimentsindicatoren spreken andere taal…
De Mc Clellan summation komt vanuit een zeer hoog niveau naar beneden en de Mc Clellan Oscillator voelt zich comfortabel onder de 0‑lijn. Dat zijn de gegevens van een paar langere termijn sentimentsindicatoren.
Kijken we naar de spy-daggrafiek dan valt op het hoge volume bij de candles van 16, 27 en 30 april. Telkens rode candles bij hoog volume geeft duidelijk verkoopdruk aan en met een tussnstop bij 1170 kunnen we naar de top van januari. Die top valt samen met in deze 6‑maandsgrafiek het 100-daags gemiddelde.
Daar aangekomen moeten we de situatie opnieuw bekijken. Uit de weekgrafiek blijkt immers dat we nu best in een golf 4 kunnen zitten. Dat zou betekenen dat we na deze daling nog een hogere top gaan neerzetten. Wanneer we rekening houden met het feit dat er een zwakke plek in de koersgrafiek zit tussen de candles van 12 en 19 september dan is het inderdaad heel goed mogelijk dat de sp500 na deze daling naar de zone 1250 gaat. Pas daarna zou een forsere daling moeten verwacht worden.
In de weekgrafiek met de XO zien we bij de aex duidelijk dat een doorbraak van de 360 vereist is om een hoger koersdoel te mogen verwachten. Momenteel staat er echter een verkoopsignaal met de uitname van de top van de voorlaatste x‑kolom. Koersdoel 330⁄325 zone op voorwaarde dat we lager komen als 340.
Op maandbasis hebben we duidelijk de stijgende wig zijwaarts verlaten. Weerstand is er op 360 van het 50-maandsgemiddelde. Steun ligt op 325 want daar vinden we het 20-maandsgemiddelde terug samen met de steunlijn onder de bodems van juli en februari.
Op weekbasis zien we dat een doorbraak van de apriltop ons naar 370 kan brengen en dat is ook de weerstand die we terugvinden in de xo-grafiek. Ik richt me vanwege de gegevens uit de grafiek van de spy echter liever op de cross tussen het 20- en 50weeks die we hier zien. Het 50-weeks gemiddelde ligt op 320 en het 20-weeks op 335. Wat we heel dikwijls zien is dat een golden-cross zoals deze gevolgd wordt door een pull-back. Een terugtest dus om pas nadien het signaal van de golden-cross waar te maken. Voor de weekgrafiek is dus van toepassing: verwacht een test van 335⁄320 vooraleer we mogelijks een vijfde golf starten naar minimaal 370.
Op daggrafiek zien we een vlagpatroon. Een halfmast dus. Tel ik deze uit dan bekom ik: top op april op 358 en bodem afgelopen week op 342. Een verschil van 16 punten. Trek ik dit aantal punten af van de top van afgelopen vrijdag dan bekom ik als koersdoel 335. Vlak op de februaritop dus en ook bij het 100-daags (6‑maandsgrafiek)
In mijn wvs-systeem (deze grafiek ziet U dagdagelijks in mijn blog op usmarkets) zien we een negatieve dmi en een negatieve macd. De atr-lijn zal breken bij een koers onder de 342 (low van 28 april) en zodra dit gebeurt geeft het systeem ten volle een verkoopconditie. 335 wordt dan vanuit mijn vlagpatroonberekening het eerste koersdoel maar let wel: lagere koersdoelen zijn mogelijk en dan richten we ons op 332÷328÷320÷318. Komen we lager als 335 dan wordt het vanaf dat niveau wel opletten want we mogen niet vergeten dat we wellicht in een golf 4 bezig zijn. Laat U met shorts dus niet pakken bij een plotse stijging. Die valt bij het bereiken van 335 en bij lagere niveaus niet uit te sluiten.
Samengevat: ik ga er van uit dat we lager moeten naar 335 en mogelijks dieper. Ik hou er rekening mee dat deze daling een vierde golf is en dat na deze daling we de top van april zullen doorbreken. Vanaf het 335-niveau zou ik extra alertheid aan de dag leggen. Los van TA weten we dat we in een nieuwsgevoelige periode zitten en er bestaat geen voorkennis zoals we weten, althans niet voor de kleine belegger.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.