...

AEX - SP500 - AEX naar lagere niveaus

24 januari 2010, 21:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Duidelijke sig­nalen die het oran­je-licht lat­en knip­peren”, dat is wat ik verleden week in mijn analyse aan­gaf. Voor de short­posi­ties gaf ik een stop aan op 360 maar de sig­nalen die een neer­waartse door­braak lieten veron­der­stellen waren duidelijk in de meerder­heid. Vol­gende week mogen we op maandag wellicht reeds een opver­ing verwacht­en vanaf de ste­un­niveaus. Ook de Mc Clel­lan-oscil­la­tor duidt op die mogelijkheid en ik heb voor mor­gen maandag ook een draaidag staan maar ik verwacht niet dat de korte-ter­mi­jn­s­te­un­niveaus zullen houden. Ik richt me bijgevolg voor de komende weken op lagere indexstanden…


Vorige week schreef ik ook: het niet bereiken van een weer­stand­sli­jn is een sig­naal voor een mogelijke omme­keer in de trend…” De weer­stand­sli­jn van het sti­j­gende kanaal werd bijlange na niet gehaald. De SP500 ver­li­et zijn sti­j­gende wig aan de onderkant en zoals de the­o­rie voorschri­jft vol­gt er op dergelijke uit­braak een snelle beweg­ing naar de basis van het patroon. Op 1085 ligt de eerste ste­un en die werd vri­jdag nage­noeg bereikt met een slotko­ers voor de index van 1091. Logis­cher­wi­jze verwacht­en we ons dus vol­gende week aan een opver­ing maar om het patroon af te werken moeten we achter­af nog lager. Ik hou er dus reken­ing mee dat we na een dead-cat­bounce de ste­un bij 1085 breken om op weg te gaan naar het 50-weeks gemid­delde bij 1040. Op dat niveau ligt ook de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal.

alt
We mogen aan­nemen dat de door­braak van de 1085-ste­un mogelijks niet zon­der slag of stoot zal ver­lopen want bin­nen het sti­j­gende kanaal bereiken we bij 1085 een tussen­liggende ste­un­li­jn en op het niveau van die ste­un­li­jn lig ook het 20-daags gemid­delde.

alt
Op dag­ba­sis zien we een duidelijk verkoopsig­naal in zow­el de macd als de dmi maar de adx ligt nog ruim onder de 20-grens. Op basis van die indi­ca­tor mogen we er van uit­gaan dat we rond de bereik­te ste­un­zone die nog enkele pun­t­jes ruimte heeft (10701080) een tijd­je zijwaarts bewe­gen.

alt
De Vix breekt zijn dal­ende weer­stand­sli­jn en er wordt dus duidelijk een hogere volatiliteit inge­cal­culeerd. Ook dit is een sig­naal dat de dal­ing nog niet voor­bij is.

alt
Kijken we naar de XO-grafiek van de aex dan zien we een duidelijk verkoopsig­naal. Op 323 ligt een hor­i­zon­tale ste­un en op 321 ligt een opgaande ste­un­li­jn. Wie op uur­grafiek kijkt zal merken dat die zone inder­daad een belan­grijk ste­u­ni­veau aangeeft. Bij 313 ligt de lijn die even­wi­jdig loopt aan de weer­stand­sli­jn in deze xo-grafiek. Reke­nen we even uit dat een dal­ing van de SP500 naar de zone 1040 een kleine 5 pro­cent dal­ing betekent en trekken we datzelfde per­cent­age af van de huidi­ge aex-stand (32.48) dan is duidelijk dat 313 een logisch koers­doel wordt. Het is pas bij een door­braak van de 313-grens dat dus de koers­doe­len 300÷295÷285÷280 in aan­merk­ing komen als vol­gende ste­un­pun­ten.

alt
Op week­ba­sis zien we in de xo-grafiek eve­neens de belan­grijkheid van de in de dag­grafiek ver­melde zones. We mogen dus aan­nemen dat 321 – 323 en zek­er 313 niet zomaar zullen door­bro­ken wor­den.

alt
Op maand­grafiek twee inter­es­sante vast­stellin­gen: de weer­stand­sli­jn over de top­pen van decem­ber 2007-juni2008 werd gehaald maar de ste­un­li­jn onder de bodems vanaf maart, waar­van ik nog maar eens her­haal dat dergelijke sti­jgings­graad waanzin­nig is, die ste­un­li­jn staat op het punt te breken. Ofwel kri­j­gen we een scherpe val ofwel gaan we voor lan­gere tijd zijwaarts. Die zijwaartse beweg­ing kan tussen onder- en boven­grens trouwens wel een behoor­lijke range creëren. De sto­chas­tics beweegt vanzelf­sprek­end traag bij een maand­grafiek maar duidelijk is dat de indi­ca­tor een negatieve diver­gen­tie neerzet.
alt
Op week­ba­sis ver­wi­js ik net als in de vroegere analy­ses nog maar eens naar de vijf­struc­tu­ur van de beweg­ing vanaf de bodem van maart. Nu is het inter­es­sant te weten dat een cor­rec­tie maar al te graag terug­keert tot op het niveua van een voor­gaande vierde golf. Dit gegeven onder­streept nog maar eens de belan­grijkheid van de bij de xo-grafiek ver­melde zones. Niet enkel zijn die zones een poten­tiëel doel, ook al zou de dal­ing doorzetten, bij die zones zal de index nor­maler­wi­jze opv­eren.

alt
Dat de ver­melde zone bij 313 niet zon­der belang is mag blijken uit de gegevens in de vol­gende grafiek. Daar zien we dat we bij 310 een Fibo-retrace­ment­niveau hebben. De AEX heeft ook de boven­ste Bollinger­band ger­aakt en die geeft dus weer­stand.

alt

Op dag­grafiek trek ik een lijn die loopt over de top­pen van mid­den okto­ber en mid­den novem­ber en ook dan zie ik dat 310 belan­grijk zal wor­den. De uit­braak boven die lijn gaf mid­den decem­ber immers de start van een hausse aan.

alt
Samengevat: Ik verwacht vol­gende week, wellicht maandag al een cor­rec­tie op de dal­ing. Ik spreek wel over een cor­rec­tie op de dal­ing” en niet over een sti­jging. Na die cor­rec­tie verwacht ik verdere dal­ing waar­bij de zone 313310 belan­grijk zal wor­den. Breken we die zone dan mogen nog lagere koersen wor­den verwacht richt­ing 300 en mogelijks lager.

Edwin Van­damme
US mar­kets

ANal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen psoities op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.