“Duidelijke signalen die het oranje-licht laten knipperen”, dat is wat ik verleden week in mijn analyse aangaf. Voor de shortposities gaf ik een stop aan op 360 maar de signalen die een neerwaartse doorbraak lieten veronderstellen waren duidelijk in de meerderheid. Volgende week mogen we op maandag wellicht reeds een opvering verwachten vanaf de steunniveaus. Ook de Mc Clellan-oscillator duidt op die mogelijkheid en ik heb voor morgen maandag ook een draaidag staan maar ik verwacht niet dat de korte-termijnsteunniveaus zullen houden. Ik richt me bijgevolg voor de komende weken op lagere indexstanden…
Vorige week schreef ik ook: “het niet bereiken van een weerstandslijn is een signaal voor een mogelijke ommekeer in de trend…” De weerstandslijn van het stijgende kanaal werd bijlange na niet gehaald. De SP500 verliet zijn stijgende wig aan de onderkant en zoals de theorie voorschrijft volgt er op dergelijke uitbraak een snelle beweging naar de basis van het patroon. Op 1085 ligt de eerste steun en die werd vrijdag nagenoeg bereikt met een slotkoers voor de index van 1091. Logischerwijze verwachten we ons dus volgende week aan een opvering maar om het patroon af te werken moeten we achteraf nog lager. Ik hou er dus rekening mee dat we na een dead-catbounce de steun bij 1085 breken om op weg te gaan naar het 50-weeks gemiddelde bij 1040. Op dat niveau ligt ook de steunlijn van het stijgend kanaal.
We mogen aannemen dat de doorbraak van de 1085-steun mogelijks niet zonder slag of stoot zal verlopen want binnen het stijgende kanaal bereiken we bij 1085 een tussenliggende steunlijn en op het niveau van die steunlijn lig ook het 20-daags gemiddelde.
Op dagbasis zien we een duidelijk verkoopsignaal in zowel de macd als de dmi maar de adx ligt nog ruim onder de 20-grens. Op basis van die indicator mogen we er van uitgaan dat we rond de bereikte steunzone die nog enkele puntjes ruimte heeft (1070−1080) een tijdje zijwaarts bewegen.
De Vix breekt zijn dalende weerstandslijn en er wordt dus duidelijk een hogere volatiliteit ingecalculeerd. Ook dit is een signaal dat de daling nog niet voorbij is.
Kijken we naar de XO-grafiek van de aex dan zien we een duidelijk verkoopsignaal. Op 323 ligt een horizontale steun en op 321 ligt een opgaande steunlijn. Wie op uurgrafiek kijkt zal merken dat die zone inderdaad een belangrijk steuniveau aangeeft. Bij 313 ligt de lijn die evenwijdig loopt aan de weerstandslijn in deze xo-grafiek. Rekenen we even uit dat een daling van de SP500 naar de zone 1040 een kleine 5 procent daling betekent en trekken we datzelfde percentage af van de huidige aex-stand (32.48) dan is duidelijk dat 313 een logisch koersdoel wordt. Het is pas bij een doorbraak van de 313-grens dat dus de koersdoelen 300÷295÷285÷280 in aanmerking komen als volgende steunpunten.
Op weekbasis zien we in de xo-grafiek eveneens de belangrijkheid van de in de daggrafiek vermelde zones. We mogen dus aannemen dat 321 – 323 en zeker 313 niet zomaar zullen doorbroken worden.
Op maandgrafiek twee interessante vaststellingen: de weerstandslijn over de toppen van december 2007-juni2008 werd gehaald maar de steunlijn onder de bodems vanaf maart, waarvan ik nog maar eens herhaal dat dergelijke stijgingsgraad waanzinnig is, die steunlijn staat op het punt te breken. Ofwel krijgen we een scherpe val ofwel gaan we voor langere tijd zijwaarts. Die zijwaartse beweging kan tussen onder- en bovengrens trouwens wel een behoorlijke range creëren. De stochastics beweegt vanzelfsprekend traag bij een maandgrafiek maar duidelijk is dat de indicator een negatieve divergentie neerzet.
Op weekbasis verwijs ik net als in de vroegere analyses nog maar eens naar de vijfstructuur van de beweging vanaf de bodem van maart. Nu is het interessant te weten dat een correctie maar al te graag terugkeert tot op het niveua van een voorgaande vierde golf. Dit gegeven onderstreept nog maar eens de belangrijkheid van de bij de xo-grafiek vermelde zones. Niet enkel zijn die zones een potentiëel doel, ook al zou de daling doorzetten, bij die zones zal de index normalerwijze opveren.
Dat de vermelde zone bij 313 niet zonder belang is mag blijken uit de gegevens in de volgende grafiek. Daar zien we dat we bij 310 een Fibo-retracementniveau hebben. De AEX heeft ook de bovenste Bollingerband geraakt en die geeft dus weerstand.
Op daggrafiek trek ik een lijn die loopt over de toppen van midden oktober en midden november en ook dan zie ik dat 310 belangrijk zal worden. De uitbraak boven die lijn gaf midden december immers de start van een hausse aan.
Samengevat: Ik verwacht volgende week, wellicht maandag al een correctie op de daling. Ik spreek wel over “een correctie op de daling” en niet over een stijging. Na die correctie verwacht ik verdere daling waarbij de zone 313⁄310 belangrijk zal worden. Breken we die zone dan mogen nog lagere koersen worden verwacht richting 300 en mogelijks lager.
Edwin Vandamme
US markets
ANalist heeft posities op de aex. Geen psoities op overige vermelde waarden.