De divergentie tussen indexen onderling is altijd weer een zorg voor wat betreft het maken van een inschatting van het koersverloop. Zeker is dit voor de korte termijn het geval. Ik ga er van uit dat het 200-daags gemiddelde nog kan gehaald worden. Voor de langere termijn ga ik er van uit dat het 200-daags gemiddelde zijn functie als steun zal vervullen. De advance-decline laat een uitbraak zien en bijgevolg neem ik aan dat na de huidige correctie de indexen een nieuw stijgingsgolg zullen starten…
De daggrafiek van de SP500 laat duidelijk zien dat er weerstand ligt bij 1110. Wanneer die wordt uitgenomen dan is er van een verdere correctie geen sprake meer. Ook al blijft de index nog even hangen: de advance-decline is duidelijk want we zien een uitbraak. Bijgevolg neem ik aan dat een uiterste steun bij 1030 niet zal gebroken worden. Ook al zouden we die steun die bij het 200daags gemiddelde ligt nog weten te bereiken, vanwege het signaal in de advance-decline is het logisch er van uit te gaan dat we een aanval op de top van januari mogen verwachten.
De weekgrafiek van de SP500: Nog steeds sluit ik, zoals reeds meerdere malen in mijn analyses aangegeven, niet uit dat we momenteel bezig zijn met een vierde golf. Een terugtest van de doorbroken weerstandslijn is een veel voorkomend iets na de uitbraak uit een wig. Dit betekent dat we nog steeds rekening dienen te houden met een stijging die de januaritoppen kan doorbreken. Dalen we onmiddellijk verder en gaan we onder het 200-daags gemiddelde dan is zelfs een daling toegelaten tot bij de top van juni op 950 vooraleer de beurzen echt te mijden zijn. Onder de junitop komen we immers in het koersgebied van golf 1 die in maart 2009 van start ging.
Hoewel duidelijkheid anders is en ik een hekel heb aan “als en indien” — analyses te moeten gaan maken moeten we het er toch maar mee gaan doen. Ik vertrek vanuit het meest logische standpunt en dan zie ik dat we in een dalende trend zitten. De opgaande steunlijn werd eerder al gebroken en er is een patroon van dalende toppen. Trekken we een steunlijn evenwijdig aan de lijn over de toppen dan zien we een koersdoel bij 300 en bij 300 ligt ook op daggrafiek (zie verder) het 200-daags gemiddelde. De weerstandszone ligt in deze xo-grafiek bij 323⁄327. 327 is dus de meest nabije stop voor shorts. Gaan we lager als 311 dan zijn 308 en 304 de steunpunten voorlaeer we de zone 300⁄296 bereiken.
Op maandgrafiek werd in januari de weerstandslijn over de toppen getrokken vanaf de high van 2007 bereikt. De steunlijn werd zijwaarts verlaten maar van een significante doorbraak van steunzones is geen sprake. Zolang dit niet het geval is kunnen we nog steeds de weerstandslijn van de doorbroken wig gaan testen met als gevolg een doorbraak van de januaritop.
Op weekbasis op logaritmische schaal is duidelijk dat we, gezien de nakende doorbraak van de steunlijn in de aroon, een uitbraak onder de steunlijn van het kanaal kunnen krijgen. Ook hier is echter zo dat de zone 296⁄300 van belang is. Deze zone moet er eerst aan geloven voorlaeer we een index richting 280 mogen verwachten.
Op dagbasis is duidelijk dat we puur technisch bekeken nog geen onmiddllijke doorbraak van de steun hoeven te verwachten want de onderste projectieband werd bereikt en vanop die band zijn we vrijdag ll. met een hammer terug gaan stijgen. Ook de korte rsi komt nog maar net vanuit de verkoopzone naar de neutrale zone. 324 en 328 geven duidelijk weerstand maar vanwege het patroon van lagere toppen in de index is het wel noodzakelijk dat de weerstandslijn gebroken wordt op 328 voorlaeer we van een trendommekeer kunnen gaan spreken.
In de volgende daggrafiek zien we dat er sprake is van een dalende rechthoekige driehoek en opnieuw bereiken we met de steunlijn het koersdoel 300. De trend nemen we aan als dalende zolang de atr-lijn niet opwaarts kan doorbroken worden. De dmi is trouwens ook negatief maar let er even op dat bij lagere indexstanden de macd kans maakt een positieve divergentie neer te zetten. De zone 300⁄296 maakt dus vast en zeker kans het eindstation te worden van deze correctieve beweging. Ik spreek wel degelijk over een correctieve beweging vanwege het feit van de uitbraak bij de advance-decline in de sp500.
Samengevat: Persoonlijk ga ik met situaties als de huidige voorzichtig om en voel ik er niet veel voor om actie te gaan ondernemen. Breken we 328 naar boven dan wordt het draaien voor shorts. Zolang die 328 niet wordt gebroken is er voor shorters niets aan de hand. De eventuele verrassing valt echter niet te zoeken bij de aex maar bij de sp500. We zien duidelijke divergentie in het koersverloop bij deze indexen en breekt de sp500 zijn weerstand dan moet er rekening mee gehouden worden dat de dalende trend in de aex eveneens om zeep kan geholpen worden.
Edwin Vandamme
US markets
ANalist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.