In mijn grondstoffenanalyse van donderdag laatstleden wilde ik niet nalaten ook de grafiek van de Dax te tonen. Die beurs waarvan velen zeggen dat die alleen maar stijgt bekijken maar eens die dmi en die macd bij de Dax. Die “immer stijgende beurs” loopt behoorlijk wat kleerscheuren op de afgelopen dagen. We staan op de wip. De kans op een iets hogere index kan niet uitgesloten worden maar we kunnen er ook in één keer onderdoor. Cash opbouwen en portefeuilles afbouwen is niet langer verkeerd…
De waarschuwingssignalen die wijzen op het inzetten van een dalende trend zijn bij de Dax na donderdag niet verdwenen, integendeel. En wanneer we kijken naar de daggrafiek van de Sp500 dan rinkelen ook daar de alarmbellen. Niet dat we onmiddellijk overboord moeten springen maar ik heb al eerder verwezen naar de verbredende patronen die de index regelmatig neerzet en nu staat er weer eentje waarvan de weerstandslijn niet werd bereikt vooraleer de koers vrijdag naar beneden kwam. Dat is interessant want een basisregel iin de TA zegt…het niet bereiken van een weerstandslijn is een signaal voor een mogelijke ommekeer in de trend…
Nu komt de index met de daling van vrijdag ineens op de stijgende steunlijn te staan. Breekt die lijn dan gaan we naar 1115 en dan zal het er om gaan spannen want breekt die 1115 dan kunnen we zomaar naar 1080 en op 1072 ligt een kleine niet gesloten gap. Nu bestaat natuurlijk de kans dat 1115 voor een bodem zorgt want de horizontale zone daar is een zwaar steunniveau maar houd de steun niet dan zullen we de beurzen wereldwijd zien dalen. Zoals een gekende analist onlangs stelde: “better safe than sorry”. Het lijkt me dus het meest verstandige de aandelenportefeuille zwaar af te bouwen en naar cash over te stappen. Met die cash-positie kan er, indien de beurzen niet doorvallen, achteraf altijd wel weer ingestapt worden. In deze grafiek komt niet enkel de steunlijn in de koersgrafiek onder druk trouwens, ook de ppo-steunlijn wordt geraakt en de indicator gaf een verkoopsignaal.
Kijk ik bij de Spy naar de advance/decline dan is duidelijk dat er geen dwingende reden is halsoverkop de boot te verlaten want die a/d geeft nog geen verkoopsignaal maar de gegevens uit de bovenstaande grafiek samen met de vaststelling dat het volume de afgelopen stijgende is maakt dus wel dat ik ernstig op mijn hoede ben.
Kijken we naar de XO-weekgrafiek van de aex dan zien we dat de index zijn horizontale weerstand heeft bereikt. Komt de Sp500 dus naar beneden dan mogen we voor de aex rekening houden met een terugval naar 328÷320÷305 in eerste instantie. Nog lager kunnen we vlot naar de steunlijn toe en die ligt op 285. Die 285 zal bij velen een belletje laten rinkelen want daar ligt een belangrijke niet gesloten gap.
Op maandgrafiek zien we geen onmiddellijke signalen die op gevaar wijzen maar ik heb al meerdere keren gewezen op het feit dat deze stijgingsgraag gewoon niet aan te houden is. In het verleden werden nog dergelijke scherpe stijgingen neergezet maar steevast worden die gevolgd, vroeg of laat, door een uitgesproken correctie. Zijwaarts of scherp dalend, welke vorm ze ook mag aannemen, komen doet ze en omdat we al een aantal maanden onafgebroken stijgen komt het moment waarop we een uitgesproken correctie moeten krijgen natuurlijk alsmaar dichterbij. We zitten tegen een Fibo-niveau aan en dus wordt het nu ook weer opletten.
Op weekbasis is er ruimte naar de bovenkant tot 360 maar het verkoopsignaal in de stochastics in acht genomen is het duidelijk dat voorzichtigheid geboden is. Die stochastics geeft een cross met de signaallijn en een negatieve divergentie. Bij een negatieve stemming kan de aex dus zomaar terugvallen naar 328⁄320 zonder dat het stijgend kanaal daarom gebroken moet worden. Het spreekt voor zich echter dat bij een daling, zelfs al stopt die bij 328⁄320, heel wat aandelen fors zullen inleveren.
In een tweede daggrafiek laat ik zien dat de ppo duidelijk bezig is met de vorming van een negatieve divergentie. De stochastics is een korte termijn-indicator. De ppo, daarmee kijken we op iets langere termijn, maar op beide timeframes stellen we dus vast dat het momentum, de krackt van de stijging geen draagkracht meer kent. In de koersgrafiek zien we een duidelijk 5‑golven patroon.…dus moet er op weekbasis een correctie komen. Dat is een zekerheid en dan is het de vraag of de belegger nog moet wachten op die mogelijke paar procenten stijging die de ruimte biedt tot de weerstandslijn.
In de daggrafiek zien we een verkoopsignaal in de macd. Steunlijnen in de indicator worden vooralsnog niet gebroken maar ook deze grafiek geeft dus aan dat haussiers niet op hun lauweren mogen rusten.
De Dax mogen we als voorloper beschouwen en daar toont dezelfde grafiek ons dat er wel degelijk gevaar dreigt. De dmi lijnen bij de aex neigen naar elkaar toe maar bij de Dax geven die een verkoopsignaal. Wat de macd betreft: een eerste steunlijn moet er hier al aan geloven. Met deze feiten voor ogen moeten we ons geen illussies maken voor wat betreft de aex want die zit nu éénmaal niet in zijn eentje op een eiland.
Samengevat: duidelijke signalen die het oranje-licht laten knipperen. Wie risico wil nemen doet dat maar natuurlijk. Met wat geluk krijgen we alsnog een stijging richting 360. Echter de kans is levensgroot dat de steunnen niet houden en dan kan de daling echt wel pootjes krijgen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.