De sentimentsindicatoren die ik volg laten een bodem zien en de Mc Clellan geeft een koopsignaal met de opwaartse doorbraak van zijn 0‑lijn. Een stijging, in hoeverre die naam waardig, mag dus verwacht worden voor de SP500. Het dalende 50-daags gemiddelde zal die stijging naar we mogen aannemen een halt toeroepen en dat betekent dat we wel een paar procent hoger kunnen maar wanneer het 50-daags inderdaad zijn werk doet dan moeten we ook rekening houden met het 200-daags gemiddelde en dat gemiddelde ligt op 1030. Anders uitgedrukt, ik hou rekening met een tradingrange 1100 – 1030…
Ik laat eerst maar eens de advance-decline zien. Een duidelijk verkoopsignaal met de breuk van de steunlijn maar de horizotale steun breekt vooralsnog niet en zolang dit niet gebeurt kan er van een verderzetting van de dalende trend geen sprake zijn. De SP500 sloot vrijdag af op 1075. Het 50-daags gemiddelde ligt op 1097 en dat geeft een opwaartse ruimte van twee procent. Ten opzichte van de slotkoers van vrijdag is er wel een dikke vier procent ruimte naar beneden vooraleer we het 200-daags gemiddelde bereiken.
Ik acht het om reden van het beeld in de volgende grafiek ook logisch dat de index uiteindelijk op korte termijn in feite geen grote uitslagen zal laten zien. De Bollingerbanden liggen dicht bij mekaar op deze weekgrafiek en bereiken we inderdaad het 200-daags gemiddelde dan raken we ook de onderste Bollinger. Die onderste Bollinger valt ook samen met de horizontale steun van de bodems van oktober en november. Daar ligt dus steun. Bereiken we het 50-daags gemiddelde dan bereiken we in deze grafiek tevens de middelste Bollingerband, anders uitgedrukt…we bereiken dan het 20-week gemiddelde en dat geeft dus weerstand. We zien wel dat de Bollinger Band With laag staat en dat is een indicatie voor lage volatiliteit…na lage volatiliteit valt er vanzelfsprekend toenemende volatiliteit te verwachten maar dat zal dus pas gebeuren wanneer ofwel de middelste Bollinger, ofwel één van de uiterste banden doorbroken wordt.
We weten uit ervaring dat een 200-daags gemiddelde belangrijk is, zeker bij de SP500 omdat we er op hetzelfde niveau de bodem van oktober terugvinden. Welnu, wanneer ik de Fibo-niveaus trek met als laagste referentiepunt het niveau 1030 en als hoogste referentiepunt de top van januari dan zien we dat de top van februari een aardig weerstandsniveau vormt. Tussenliggend is er wel de bodem van half december als weerstand maar gezien de grote relatieve afwijking van koers tot de atr-lijn richt ik me veiligheidshalve (voor shorts al dan niet in bezit) op de top van februari. Dat die februari-top gehaald kan worden is iets waar we vanuit de dmi en de macd rekening moeten mee houden want de plus-dmi laat een positieve divergentie zien en de macd buigt om naar boven.
Met bovenstaande gegevens in het achterhoofd gaan we nu eens kijken naar de AEX en ervan uitgaande dat een 2 procent stijging mogelijk is als bovengrens bij de SP500 en als ondergrens een 4% daling, tevens rekening houdende met de steun-en weerstandsniveaus bij de SP500, mogen we aannemen dat bij de aex nog steeds dezelfde zones van belang zijn als de afgelopen paar weken. We houden dus in de XO-grafiek 324÷328÷335 in de gaten als weerstandsniveaus maar gaan we lager als 311 dan is 300⁄296 een heel belangrijke zone. 307 en 302 zullen wellicht slechts voor een tijdelijk oponthoud kunnen zorgen voor een index die bij doorbraak van 311 lagere regionen zal opzoeken.
De maandgrafiek laat zien dat beleggers die long zitten op aandelen niet te veel hoop moeten koesteren. Dat was natuurlijk al lang geweten want ik heb hier vele weken terug, tot vervelens toe, geschreven…bouw af bij stijgingen…De hellingsgraad, de mate van stijging waren twee punten waar ik bleef op hameren. De stijgende wig is nu definitief naar onderen doorbroken en het kan wel dat we misschien nog een terugtest zien van de doorbroken steunlijn maar de meest logisch te verwachten beweging ligt vanuit het koerspatroon aan de onderkant, niet aan de bovenkant. Bereiken we die onderkant dan is de zone 300 belangrijk omdat in die zone het 9‑maandsgemiddelde ligt op nagenoeg hetzelfde niveau als de Fibo-retracementslijn.
In de maandgrafiek gebruik ik de stelling dat het risico voor beleggers aan de onderkant ligt. In de weekgrafiek is dit duidelijker want daar is er een negatieve divergentie in de macd en een verkoopsignaal bij een histogram dat onder de 0‑lijn is gaan postvatten. Anders uitgedrujt: er is een death-cross tussen 12- en 26-weeks gemiddelden.
Ik heb voor het trekken van de Fibo-niveaus hier even andere referentiepunten genomen. We zien dat 335 belangrijk blijft als bovengrens maar we staan kantje boord verleden week op de steunlijn van het stijgend kanaal. Breekt die steunlijn dan moeten we rekening houden met die 300/296-zone uit de XO-grafiek maar het feit dat we dan de steunlijn van een stijgend kanaal neerwaarts zouden doorbroken hebben maakt dat ik dan een daling richting het volgende Fibo-niveau richting 282 als logisch zou beschouwen.
In hoeverre mogen we rekening houden met een beweging naar de weerstanden toe? Houden we rekening met de aroon en met het macd-histogram dan zien we dat die aroon een koopsignaal heeft gegeven en dat het macd-histogram een knikje naar boven laat zien. Dus een stijging van de aex naar de weerstandsniveaus toe valt zeker niet uit te sluiten, integendeel. Maar de dalende gemiddelden zullen een fors doorgaande stijging een halt toeroepen en dan denken we in eerste instantie aan 324 waar horizontale weerstand ligt. De volgende zone ligt bij 328 waar de top van oktober ligt en als laatste hebben we 335 waar eveneens horizontale weerstand ligt. Breken we de 311-low van afgelopen week dan richten we ons op een daling naa het 200-daags gemiddelde toe en dat ligt op 300. Komen we daaronder dan gaat het luik open en dan is de zone 280 niet meer ver weg.
Hoe belangrijk is het dat de index het liefst onmiddellijk opveert? Heel dringend want kijk, we liggen net onder de opgaande steunlijn. Het is dus hangen of wurgen voor wie long zit.
Samengevat: ik ga er van uit dat de tradingrange van afgelopen week nog niet is afgewerkt. Risico’s blijven niettemin aan de onderkant en bijgevolg zijn shorts het meest aangewezen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op overige vermelde waarden.