...

AEX - SP500

14 februari 2010, 18:02 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De sen­ti­mentsindi­ca­toren die ik volg lat­en een bodem zien en de Mc Clel­lan geeft een koopsig­naal met de opwaartse door­braak van zijn 0‑lijn. Een sti­jging, in hoev­erre die naam waardig, mag dus verwacht wor­den voor de SP500. Het dal­ende 50-daags gemid­delde zal die sti­jging naar we mogen aan­nemen een halt toeroepen en dat betekent dat we wel een paar pro­cent hoger kun­nen maar wan­neer het 50-daags inder­daad zijn werk doet dan moeten we ook reken­ing houden met het 200-daags gemid­delde en dat gemid­delde ligt op 1030. Anders uitge­drukt, ik hou reken­ing met een trad­in­grange 1100 – 1030


Ik laat eerst maar eens de advance-decline zien. Een duidelijk verkoopsig­naal met de breuk van de ste­un­li­jn maar de hori­zo­tale ste­un breekt vooral­snog niet en zolang dit niet gebeurt kan er van een verderzetting van de dal­ende trend geen sprake zijn. De SP500 sloot vri­jdag af op 1075. Het 50-daags gemid­delde ligt op 1097 en dat geeft een opwaartse ruimte van twee pro­cent. Ten opzichte van de slotko­ers van vri­jdag is er wel een dikke vier pro­cent ruimte naar bene­den vooraleer we het 200-daags gemid­delde bereiken.

alt
Ik acht het om reden van het beeld in de vol­gende grafiek ook logisch dat de index uitein­delijk op korte ter­mi­jn in feite geen grote uit­sla­gen zal lat­en zien. De Bollinger­ban­den liggen dicht bij mekaar op deze week­grafiek en bereiken we inder­daad het 200-daags gemid­delde dan rak­en we ook de onder­ste Bollinger. Die onder­ste Bollinger valt ook samen met de hor­i­zon­tale ste­un van de bodems van okto­ber en novem­ber. Daar ligt dus ste­un. Bereiken we het 50-daags gemid­delde dan bereiken we in deze grafiek tevens de mid­del­ste Bollinger­band, anders uitgedrukt…we bereiken dan het 20-week gemid­delde en dat geeft dus weer­stand. We zien wel dat de Bollinger Band With laag staat en dat is een indi­catie voor lage volatiliteit…na lage volatiliteit valt er vanzelf­sprek­end toen­e­mende volatiliteit te verwacht­en maar dat zal dus pas gebeuren wan­neer ofwel de mid­del­ste Bollinger, ofwel één van de uiter­ste ban­den door­bro­ken wordt.

alt
We weten uit ervar­ing dat een 200-daags gemid­delde belan­grijk is, zek­er bij de SP500 omdat we er op het­zelfde niveau de bodem van okto­ber terugvin­den. Wel­nu, wan­neer ik de Fibo-niveaus trek met als laag­ste ref­er­en­tiepunt het niveau 1030 en als hoog­ste ref­er­en­tiepunt de top van jan­u­ari dan zien we dat de top van feb­ru­ari een aardig weer­stand­sniveau vormt. Tussen­liggend is er wel de bodem van half decem­ber als weer­stand maar gezien de grote relatieve afwijk­ing van koers tot de atr-lijn richt ik me vei­lighei­d­shalve (voor shorts al dan niet in bez­it) op de top van feb­ru­ari. Dat die feb­ru­ari-top gehaald kan wor­den is iets waar we vanu­it de dmi en de macd reken­ing moeten mee houden want de plus-dmi laat een posi­tieve diver­gen­tie zien en de macd buigt om naar boven.

alt
Met boven­staande gegevens in het achter­hoofd gaan we nu eens kijken naar de AEX en ervan uit­gaande dat een 2 pro­cent sti­jging mogelijk is als boven­grens bij de SP500 en als onder­grens een 4% dal­ing, tevens reken­ing houdende met de ste­un-en weer­stand­sniveaus bij de SP500, mogen we aan­nemen dat bij de aex nog steeds dezelfde zones van belang zijn als de afgelopen paar weken. We houden dus in de XO-grafiek 324÷328÷335 in de gat­en als weer­stand­sniveaus maar gaan we lager als 311 dan is 300296 een heel belan­grijke zone. 307 en 302 zullen wellicht slechts voor een tijdelijk opon­thoud kun­nen zor­gen voor een index die bij door­braak van 311 lagere regio­nen zal opzoeken.

alt

De maand­grafiek laat zien dat beleg­gers die long zit­ten op aan­de­len niet te veel hoop moeten koesteren. Dat was natu­urlijk al lang geweten want ik heb hier vele weken terug, tot verve­lens toe, geschreven…bouw af bij stijgingen…De hellings­graad, de mate van sti­jging waren twee pun­ten waar ik bleef op hameren. De sti­j­gende wig is nu defin­i­tief naar onderen door­bro­ken en het kan wel dat we miss­chien nog een terugtest zien van de door­bro­ken ste­un­li­jn maar de meest logisch te verwacht­en beweg­ing ligt vanu­it het koerspa­troon aan de onderkant, niet aan de bovenkant. Bereiken we die onderkant dan is de zone 300 belan­grijk omdat in die zone het 9‑maandsgemiddelde ligt op nage­noeg het­zelfde niveau als de Fibo-retrace­mentsli­jn.

alt
In de maand­grafiek gebruik ik de stelling dat het risi­co voor beleg­gers aan de onderkant ligt. In de week­grafiek is dit duidelijk­er want daar is er een negatieve diver­gen­tie in de macd en een verkoopsig­naal bij een his­togram dat onder de 0‑lijn is gaan post­vat­ten. Anders uitge­dru­jt: er is een death-cross tussen 12- en 26-weeks gemid­delden.
Ik heb voor het trekken van de Fibo-niveaus hier even andere ref­er­en­tiepun­ten genomen. We zien dat 335 belan­grijk bli­jft als boven­grens maar we staan kan­t­je boord verleden week op de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal. Breekt die ste­un­li­jn dan moeten we reken­ing houden met die 300/296-zone uit de XO-grafiek maar het feit dat we dan de ste­un­li­jn van een sti­j­gend kanaal neer­waarts zouden door­bro­ken hebben maakt dat ik dan een dal­ing richt­ing het vol­gende Fibo-niveau richt­ing 282 als logisch zou beschouwen.

alt

In hoev­erre mogen we reken­ing houden met een beweg­ing naar de weer­standen toe? Houden we reken­ing met de aroon en met het macd-his­togram dan zien we dat die aroon een koopsig­naal heeft gegeven en dat het macd-his­togram een knikje naar boven laat zien. Dus een sti­jging van de aex naar de weer­stand­sniveaus toe valt zek­er niet uit te sluiten, inte­gen­deel. Maar de dal­ende gemid­delden zullen een fors door­gaande sti­jging een halt toeroepen en dan denken we in eerste instantie aan 324 waar hor­i­zon­tale weer­stand ligt. De vol­gende zone ligt bij 328 waar de top van okto­ber ligt en als laat­ste hebben we 335 waar eve­neens hor­i­zon­tale weer­stand ligt. Breken we de 311-low van afgelopen week dan richt­en we ons op een dal­ing naa het 200-daags gemid­delde toe en dat ligt op 300. Komen we daaron­der dan gaat het luik open en dan is de zone 280 niet meer ver weg.

alt
Hoe belan­grijk is het dat de index het lief­st onmid­del­lijk opveert? Heel drin­gend want kijk, we liggen net onder de opgaande ste­un­li­jn. Het is dus hangen of wur­gen voor wie long zit.

alt
Samengevat: ik ga er van uit dat de trad­in­grange van afgelopen week nog niet is afgew­erkt. Risi­co’s bli­jven niet­temin aan de onderkant en bijgevolg zijn shorts het meest aangewezen.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.