Zaterdag is een mooie dag om naar grafieken te kijken, weet u waarom? De beurzen zijn gesloten, dus wordt een technisch analist niet afgeleid door almaar bewegende koersen. In alle rust kan een grafiek worden geanalyseerd met zo weinig mogelijk emotie. Emotie is niet zo’n goede raadgever.
Onderaan de analyse van afgelopen donderdag staan enkele reacties van lezers. Ik ga daar vandaag in meer of mindere mate op in. De eerste komt van lezer anil die vraagt of ik waterstof kan bekijken. Ik probeer altijd eerlijk te zijn dus ga ik bekennen dat ik nog nooit een grafiek van waterstof heb gezien. Anil, als u mij de ticker van waterstof geeft, dan zal ik kijken of ik de grafiek kan bemachtigen en misschien een analyse maken. Ik zie uw reactie onderaan deze analyse tegemoet.
Als eerste grafiek voor vandaag kijk ik naar de AEX.
Onze beursgraadmeter heeft voor de val uit het licht stijgende trendkanaaltje al een aantal signalen van afzwakking gegeven. Zo zijn er de negatieve divergentie, het zakken door de rode stijgende trendlijn, de gap en ik kon al een experimenteel dalend trendlijntje tekenen, zie het oranje lijntje. Afgelopen donderdag is daar de val uit het stijgende trendkanaaltje bijgekomen en die neerwaartse doorbraak werd gisteren bevestigd met een tweede slotkoers buiten/onder het trendkanaal.
Ik heb een blauwe horizontale steunlijn getrokken rond het niveau 534. Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat de AEX dat niveau misschien al komende beursweek op gaat zoeken.
We hobbelen door naar Koninklijke Olie.
Royal Dutch Shell laat net als de AEX een verzwakking zien, maar dan een totaal andere. RD liet helemaal niet zo’n mooi herstel zien als de AEX, RD bewoog niet hoger binnen een stijgend trendkanaal. Als reactie op de val na het virus wist Royal Dutch van ongeveer 10 euro te stijgen naar een goede 18 euro, maar maakte daarmee slecht een fractie van de daling door Covid-19 goed. De hoeksteen van de portefeuille (moeten we deze zienswijze aanpassen?) bewoog tot voor kort tussen ongeveer euro 17,70 en 13,50.
Kijkt u nu rechts op de grafiek en u zult opmerken dat de slotkoers al twee dagen onder de steun van euro 13,50 ligt. Een verzwakking dus en de blauwe voormalige steun gaat dus nu dienst doen als weerstand. Voor mij is er op moment van schrijven geen enkele reden Olies in portefeuille te hebben.
We pakken Galapagos erbij:
Zowel Galapagos als RD heb ik afgelopen beursweek nog in mijn columns voorbij laten komen en door de ontwikkelingen op de grafiek vind ik het interessant ze vandaag er weer bij te pakken.
Mocht u graag een index en/of aandeel geanalyseerd zien geeft u dat dan even hieronder bij de reacties aan. Ik zal dan kijken of ik aan uw verzoek kan voldoen.
Rechts op de grafiek ziet u dat Galapagos al de derde achtereenvolgende beursdag een slotkoers onder de steun van euro 165,50 zet. De oranje lijn die dienst deed als steun gaat dus nu als weerstand door het leven. Een mogelijk scenario zou een pull back naar de oranje lijn kunnen zijn om daarna verder de weg naar het Zuiden in te slaan. Het is zelfs mogelijk dat de hoogste koers van gisteren al de pull back was!
En dan was er onder mijn column van afgelopen donderdag een reactie van lezer polyglot. Gezien mijn ruimte in deze columns kan ik daar helaas slechts beperkt op ingaan. Ik ga eerst in op een vraag over het roze trendkanaaltje bij Ahold Delhaize en ik zal hieronder de grafiek nogmaals publiceren.
De vraag van lezer polyglot dwingt mij scherp te blijven. Het “trendkanaaltje” was niet bedoeld als een echt trendkanaal, maar meer om een bepaalde gebeurtenis aan te geven. Als ik u dus met grote vraagtekens achterliet welke niveaus, koersen, bodies of extremen ik gebruikte voor het trendkanaal dan is dat mijn schuld. Ik gebruikte geen van allen en had het beter zoals hieronder aan kunnen geven.
Ik wilde slechts aangeven, met verwijzing naar de drie eerdere aandelengrafieken van afgelopen donderdag, dat de koers van Ahold Delhaize bleef “plakken” net onder of op de stijgende trendlijn. Ik had het ook zoals hieronder met een pijltje kunnen aangeven.
Met verwijzing naar de grafieken van ASML, ASM Int en Adyen probeerde ik aan te geven dan Ahold Delhaize “achterliep” op die drie grafieken en dat Ahold wel eens de steun op euro 24,40 kon gaan opzoeken. Eén van de pijlers van technische analyse is dat de geschiedenis zich (in de verschillende grafieken) herhaald en voilà, AD herhaalde de grafieken met een beweging naar euro 24,40.
Polyglot wilde in zijn/haar reactie ook nog weten hoe ik trend- en steunlijnen teken. Daar zijn hele boeken over volgeschreven, maar belangrijk om te weten is dat het onderdeel uitmaakt van de subjectieve technische analyse. Daarmee zeg ik dat ieder een eigen visie en/of stijl heeft. Ik kan dus geen harde regels neerschrijven. Ik baseer het trekken van mijn lijntjes op jarenlange ervaring en op wat ík belangrijk vind. Wat ik wel kan zeggen is dat ik doorgaans extremen negeer.
Ik wens al mijn lezers een prettig weekend!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.