Duidelijk is dat de sentimentsindicatoren er weer slechter bijliggen. De opflakkering was van korte duur. Opvallend daarbij vind ik dat het aantal aandelen boven het 200-daags gemiddelde nu reeds lager ligt als de bodem van mei. Wat me ook heel erg interesseert is het verloop van de euro. Al een hele tijd gaf ik aan dat de indexen het verloop van de euro zouden volgen…
…en die euro (1.2 tov de usd) viel vrijdag uit zijn dalende rechthoekige driehoek. De beursindexen volgden… Nu zien we dat het volume betrekkelijk laag bleef bij die doorbraak. Dus hou er rekening mee dat er een terugtest komt van de uitbraakzone en dat zou (tijdelijk) de indexen wat adem kunnen geven maar dan enkel om de daling vervolgens verder te zetten. Vanuit het patroon bij de euro moeten we immers geen stijging verwachten die die naam waardig is. Wel moeten we rekening houden met het feit dat we mogelijks naar een positieve divergentie gaan in de macd en rekening houdende met de relatief grote afstand tussen de gemiddelden kan dit wel.
Kijken we naar de weekgrafiek: ook daar en hoge relatieve afstand tussen koers en gemiddelden en een macd die naar een steunniveau daalt. De koers van de euro stevent af op de bodem van november 2005 op 1.17. In 2005 hadden we op die bodem een zeer hoog volume en dat maakt dat we daar een degelijke steun moeten krijgen. Kortom: volg de euro en dan weet je wat je van de indexen mag verwachten. Een verdere daling ligt voor de indexen in de verwachting want de euro moet nog naar 1.17. Eens die zone bereikt kunnen we met de aandelenindexen weer omhoog want de verwachting dat de euro vanaf de bodem van 2005 weer gaat stijgen om de oversoldsituatie weg te werken is reëel.
Met die ontwikkeling van de eur/usd-verhouding in het achterhoofd kijk ik naar de Spy (tracker op de sp500). Het beeld ziet er niet mooi uit. De Wolve-Wave heeft nog een heel eind te gaan vooraleer de steunlijn bereikt wordt. Het hoge volume van vrijdag in aanmerking genomen dat een duidelijke verkoopdruk weerspiegelt geloof ik niet dat de meibodem zal stand houden. We gaan die bodem breken…lagere beurzen in het verschiet dus. Maar hou in het achterhoofd dat de macd ver van de 0‑lijn afligt. Dus een daling komt er maar laat U niet verrassen door een V‑spike want de macd kan plotsklaps zijn oversold-situatie goedmaken.
We doen nu een poging dit alles te vertalen naar de aex. De hoofdlijn is duidelijk…de blik is neerwaarts gericht. We proberen nu gewoon in te schatten wat we op die weg naar beneden kunnen verwachten.
Kijk ik naar de kwartaalgrafiek: ik heb het altijd al als een veeg teken beschouwd dat de bodem van maart 2003 in 2009 werd doorbroken. De opvering vanaf de maartbodem 2009 beschouw ik daarom nog steeds als een reactie op de daling en niet als de start van een nieuwe hausse. Trek ik de Fibo-lijnen (referentiepunten top 2007-bodem 2009) dan is duidelijk dat 292 zal bereikt worden.
Op maandbasis zijn we inmiddels uit een stijgend kanaaltje gevallen. Niets om positief over te zijn natuurlijk. Ik neem de Fibo-lijnen hier over vanuit de kwartaalgrafiek. We hangen nog wat te bungelen met de index aan dat 20-maandsgemiddelde maar een daling van de euro naar 1.17 en een breuk van de mei-bodem in de sp500 zal het touwtje wel doen breken. Daar moeten we niet aan twijfelen.
De weekgrafiek: ook hier zie ik geen lichtpuntjes van belang, althans niet voor diegenen die inmiddels tegen beter weten in mag ik zeggen, naar boven bleven kijken. Meerdere malen en vele weken aan een stuk heb ik in deze analyses herhaald: ga uit de aandelen bij stijgingen…
de macd is duidelijk: lagere koersen zijn te verwachten. We zien hier 294÷280÷276 als doelzones. Pompen onze knappe beleidsvoerders en bankiers de euro tijdelijk omhoog dan kunnen we hooguit nog de bodem van einde maart halen bij 333.
Kijken we naar de daggrafiek en ik neem er hier de ishares bij om me een idee te kunnen vormen over de kracht achter het volume dan zie ik dat dit volume dalende is. Dus als ik hier in het begin van de analyse stel: hou rekening met een mogelijke positieve divergentie bij de euro/usd-macd dan blijkt dit ook van toepassing te zijn bij de aex. Dit dalende volume wijst er op dat er geen echte verkoopdruk is. Bijgevolg: we gaan nog lager, dat is duidelijk maar een echte doorbraak van de meibodem verwacht ik op dagbasis vooralsnog niet. Een terugtest van de meibodem en weer omhoog is waar ik rekening mee houd.
Voor die verwachting krijg ik ook bevestiging in mijn wvs-systeem. (Een grafiek die ik op deze site elke dag in mijn blog toon trouwens) De dreun van vrijdag doet de dmi geen geweld aan want de lijnen blijven naar mekaar toe evolueren.
Conclusie: ik verwacht een verdere daling maar op korte termijn komen we naar mijn mening niet onder de meibodem. Op langere termijn zal dat wel het geval zijn. 292⁄296 is een te behalen zone.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.