...

2011: Even gas terug?

29 december 2010, 11:51 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In vergelijk­ing met 2008 en 2009 die uiterst volatiele jaren bleken te zijn, was 2010 relatief rustig. De meeste wereldin­dex­en lieten een zijwaarts tot licht sti­j­gend ver­loop opteke­nen. Zo noteert de AEX een kleine 6% hoger in vergelijk­ing met vorig jaar, en had je met de S&P zo’n 13% ren­de­ment. Voor wat 2011 zal geven heb ik een reeks week­grafieken geschetst die ons een zicht zouden moeten geven welke richt­ing we mogen verwachten.



De S&P 500 heeft de belan­grijke 61,8% fibonac­ci-weer­stand nog niet defin­i­tief achter zich kun­nen lat­en. Mocht dit gebeuren dan kri­jgt de index een qua­si-vri­jgelei­de tot zijn hoogtepunt van voor de cri­sis. De zone tussen de 1200 en 1300 zal dus in de gat­en te houden zijn.

alt


De Nas­daq staat een stuk verder gevorderd. De cri­sis is nage­noeg hele­maal ver­teerd. Vergelijk­baar met het 61,8% fiboniveau bij de S&P kan hier het pre-cri­sislev­el voor weer­stand zor­gen. Met RSI treedt er ook sterke negatieve diver­gen­tie op.

alt

Een heel ander beeld zien we bij de AEX die nog niet eens de helft van de dal­ing heeft goedge­maakt. Sinds eind 2009 zit de AEX eigen­lijk in een brede trad­in­grange van ruim 50 pun­ten. Daar probeert het nu ander­maal uit te breken al is dit met de huidi­ge lage vol­umes van weinig waarde. Ook het MA200 is nog niet door­bro­ken en nog steeds sterk dal­ende. De Macd en de RSI lat­en negatieve diver­gen­tie zien met de koersen.

alt

Chi­na lijkt dez­er dagen druk in de weer om de explosieve groei enigszins in toom te houden. Zo werd er op Ker­st­mis een nieuwe rentev­er­hoging aangekondigd, zo denkt men om num­mer­plat­en te ver­loten om het fileprob­leem en luchtvervuil­ing te ver­min­deren, legt men ook exportquo­ta op voor zeer zeldzame grond­stof­fen en hoopt men een vast­goed­bubbel zoals in de VS te ver­mi­j­den (toch staan er tegen­wo­ordig al zo’n 64 miljoen lege apparte­menten in de VS, een aan­tal waarmee je de helft van de Amerikaanse gezin­nen onder­dak mee kan geven).

Ook op de beurs zit de Chi­nese Shang­hai com­pos­ite al zo’n ander­half jaar gevan­gen in een dal­end trend­kanaal met lagere top­pen en bodems. Zolang dit patroon niet wordt door­bro­ken kan de dal­ing nog verder gaan en zelfs ver­snellen. Merk ook op dat de Chi­nese beurs in het verleden een voor­lop­er betek­ende voor de West­erse beurzen. Afwacht­en dus of dit nu ook zo het geval zal zijn.

alt


Hieron­der is de week­grafiek van zil­ver weergegeven. Dat zil­ver een sti­jging laat zien is meer dan logisch, de QE doet beleg­gers vrezen voor hyper­in­flatie waar­door men vlucht naar waarde­houdende bezit­tin­gen. Alleen ben ik bezorgd over het tem­po waarmee de zil­ver­pri­js hier­door sti­jgt. In een jaar tijd ver­dubbelde het edel­metaal in waarde! Vooral de laat­ste maan­den is de sti­jging spec­tac­u­lair. De bovenkant van het trend­kanaal werd bereikt en de indi­ca­toren staan onge­zond hoog, dus verwacht ik dat de cor­rec­tie niet meer lang op zich zal wacht­en.


alt

Als laat­ste grafiek toon ik de Baltic Dry Index, de belan­grijk­ste graad­me­ter voor tarieven van de bulk-scheep­vaart die wordt gezien als een degelijke voor­speller van de economie. De koers ver­li­et de sti­j­gende wig langs de onderkant en beves­tigde daar­na met een dal­ing. Mogelijk kan dit ook beteke­nen dat de indices dezelfde weg zullen opgaan.

alt


Tot slot wil ik iedereen een vreugde­vol en gezond 2011 toewensen!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.