In vergelijking met 2008 en 2009 die uiterst volatiele jaren bleken te zijn, was 2010 relatief rustig. De meeste wereldindexen lieten een zijwaarts tot licht stijgend verloop optekenen. Zo noteert de AEX een kleine 6% hoger in vergelijking met vorig jaar, en had je met de S&P zo’n 13% rendement. Voor wat 2011 zal geven heb ik een reeks weekgrafieken geschetst die ons een zicht zouden moeten geven welke richting we mogen verwachten.
De S&P 500 heeft de belangrijke 61,8% fibonacci-weerstand nog niet definitief achter zich kunnen laten. Mocht dit gebeuren dan krijgt de index een quasi-vrijgeleide tot zijn hoogtepunt van voor de crisis. De zone tussen de 1200 en 1300 zal dus in de gaten te houden zijn.
De Nasdaq staat een stuk verder gevorderd. De crisis is nagenoeg helemaal verteerd. Vergelijkbaar met het 61,8% fiboniveau bij de S&P kan hier het pre-crisislevel voor weerstand zorgen. Met RSI treedt er ook sterke negatieve divergentie op.
Een heel ander beeld zien we bij de AEX die nog niet eens de helft van de daling heeft goedgemaakt. Sinds eind 2009 zit de AEX eigenlijk in een brede tradingrange van ruim 50 punten. Daar probeert het nu andermaal uit te breken al is dit met de huidige lage volumes van weinig waarde. Ook het MA200 is nog niet doorbroken en nog steeds sterk dalende. De Macd en de RSI laten negatieve divergentie zien met de koersen.
China lijkt dezer dagen druk in de weer om de explosieve groei enigszins in toom te houden. Zo werd er op Kerstmis een nieuwe renteverhoging aangekondigd, zo denkt men om nummerplaten te verloten om het fileprobleem en luchtvervuiling te verminderen, legt men ook exportquota op voor zeer zeldzame grondstoffen en hoopt men een vastgoedbubbel zoals in de VS te vermijden (toch staan er tegenwoordig al zo’n 64 miljoen lege appartementen in de VS, een aantal waarmee je de helft van de Amerikaanse gezinnen onderdak mee kan geven).
Ook op de beurs zit de Chinese Shanghai composite al zo’n anderhalf jaar gevangen in een dalend trendkanaal met lagere toppen en bodems. Zolang dit patroon niet wordt doorbroken kan de daling nog verder gaan en zelfs versnellen. Merk ook op dat de Chinese beurs in het verleden een voorloper betekende voor de Westerse beurzen. Afwachten dus of dit nu ook zo het geval zal zijn.
Hieronder is de weekgrafiek van zilver weergegeven. Dat zilver een stijging laat zien is meer dan logisch, de QE doet beleggers vrezen voor hyperinflatie waardoor men vlucht naar waardehoudende bezittingen. Alleen ben ik bezorgd over het tempo waarmee de zilverprijs hierdoor stijgt. In een jaar tijd verdubbelde het edelmetaal in waarde! Vooral de laatste maanden is de stijging spectaculair. De bovenkant van het trendkanaal werd bereikt en de indicatoren staan ongezond hoog, dus verwacht ik dat de correctie niet meer lang op zich zal wachten.
Als laatste grafiek toon ik de Baltic Dry Index, de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulk-scheepvaart die wordt gezien als een degelijke voorspeller van de economie. De koers verliet de stijgende wig langs de onderkant en bevestigde daarna met een daling. Mogelijk kan dit ook betekenen dat de indices dezelfde weg zullen opgaan.
Tot slot wil ik iedereen een vreugdevol en gezond 2011 toewensen!