...

OLIE EN GAS

16 februari 2011, 16:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Tja, wat het koersver­loop van de beurzen deze week betre­ft kan ik kort zijn. Ik heb in mijn WE-analyse ver­meld dat het deze week expi­ratie is en dan mag er een atoom­bom op het Dam­rak vallen, ver­roeren zal de index niet. Al ont­ploft de boel, de cor­rec­tie die moet komen mag begin­nen vri­jdag na 16u00 en niet eerder. Dat heeft het groot kap­i­taal allang beslist. In deze analyse neem ik olie en gas onder de loep. Een leuke deze mor­gen wat energiepri­jzen betre­ft in ons Bel­giekske — ook Absur­dis­tan genoemd. De Nationale Bank wil dat de indexkop­pel­ing her­bekeken wordt — lees: afgeschaft wordt. Wie zit er in de Nationale Bank??? Je mag 2 keer raden. De index die al jaren een prod­uct van volksver­lakker­ij is, gaan ze nog wat verder tot een lege doos mak­en dus, dat kan geen kwaad voor wie alleen maar elke dag een brood­je i‑phone veror­bert. Vele maan­den terug heb ik hier geschreven: stop je geld in tast­bare goed­eren. Wie het nog niet snapt wat de heren van de hebzucht aan het bekok­stoven zijn die zal het wellicht maar snap­pen als het te laat is…


De inflatie wat naar boven jagen, de oploss­ing om de schulden te doen afne­men… De energiepri­jzen en de voed­sel­pri­jzen doen sti­j­gen en ervoor zor­gen dat de lonen die pri­jssti­jgin­gen niet vol­gen… Er bestaan zoveel manieren om de burg­er zijn cen­ten afhandig te mak­en…

We nemen er de grafieken van olie bij en we begin­nen op het langst mogelijke time­frame: de kwartaal­grafiek.

Reeds vier kwartal­en na elka­ar zien we de bodem van de can­dles telkens iet­sje hoger liggen. Ogen­schi­jn­lijk niet veel maar de pri­js wordt duidelijk naar boven geduwd. Houden we reken­ing met het nakend koopsig­naal in de price pro­cent oscil­la­tor dan is duidelijk dat de oliepri­js verder naar boven moet.

alt

Op maand­ba­sis werd vanaf juni 2009 een heel sterke ste­un­zone opge­bouwd en er zal heel wat geweld aan te pas komen willen we die neer­waarts door­breken. Nemen we als ref­er­en­tieniveaus jun­li en decem­ber 2008 voor het inteke­nen van de Fibo-retrace­ment­niveaus dan zien we dat het 76.4 niveau overeen­stemt met de bovenkant van het sti­j­gend kanaal. 108 usd is dus het doel voor de oliepri­js.

alt
Op week­ba­sis zien we op dit kor­tere time­frame de price pro­cent oscil­la­tor ombuigen naar een verkoopsig­naal maar de koers van olie bli­jft net­jes boven de sti­j­gende gemid­delden en bin­nen het sti­j­gend kanaal. Met het sluiten van de gap van sep­tem­ber 2008 werd een hor­i­zon­tale weer­stand bereikt en blijk­baar moet de koers hier even con­solid­eren. Met de zeer lange opge­bouwde ste­un­zone vlak onder de huidi­ge koers zie ik geen mogelijkheid voor een zware terug­val van de oliepri­js. Hoo­gu­it wordt het wat zijwaarts bewe­gen.

alt
Op dag­ba­sis zien we eve­neens een zijwaartse beweg­ing die de ste­unen en de gemid­delden vooral­snog weet te respecteren. Blijk­baar is de oliepri­js met een con­sol­i­datie bezig maar met het beeld uit de lan­gere ter­mi­jn grafieken voor ogen is de kans op een opwaartse uit­braak meest logisch als ver­volg op de huidi­ge con­sol­i­datie.

alt
Wat de gaspri­js betre­ft daar weten we dat we his­torisch zeer laag noteren. Bodemvormin­gen vra­gen veel tijd en dat is bij gas niet anders. In het meest opti­mistis­che sce­nario kun­nen we vanaf maart 2010 in de koers­grafiek een dal­ende wig zien waar we met de laat­ste can­dle zijn uit­ge­bro­ken naar boven.

alt
Op maand­ba­sis ziet het beeld er al iet­sje posi­tiev­er uit voor de haussiers althans want daar zien we een vlag­pa­troon. Het is vanzelf­sprek­end wacht­en op een uit­braak uit dit patroon maar een richtli­jn is dat de gaspri­js nor­maler­wi­jze de oliepri­js vol­gt met een ver­trag­ing van een zestal maand. Bijgevolg: wan­neer de oliepri­js verder sti­jgt dan zal ook de gaspri­js opwaarts uit de vlag breken.

alt
Op week­ba­sis werd de opwaartse uit­braak boven de weer­stand­sli­jn eind 2010 terugge­floten door het dal­ende gemid­delde. De dal­ende trend in de gaspri­js is dus bijlange na nog niet voor­bij. Met de uit­braak naar bene­den door de ste­un­li­jn werd begin feb­ru­ari een verkoopsig­naal gegevn en het is nu zaak dat de bodem van okto­ber op 3.5 usd kan stand­houden. Zoni­et dan kan de gapri­js terug naar de ste­un van juli 2009 op 3.2 usd.

alt
Houden we op dag­grafiek reken­ing met de zwaar oververkochte macd en met de grote afs­tand tussen koers en atr-lijn dan mogen we aan­nemen dat de kans op een sti­j­gende gaspri­js en dus op het houden van de ste­un ver­meld in de week­grafiek groot is. Anticiperen doen we natu­urlijk liev­er niet zon­der dat daar duidelijk­er sig­nalen voor voorhan­den zijn.

alt

En dan wat het inspe­len op gas betre­ft: vele maan­den terug heb ik hier gewezen op het gevaar van de con­tan­go en stelde ik dat het veiliger was te kiezen voor bedri­jven uit de sec­tor. Ik stelde toen de track­er FCG voorop. Geen onver­standi­ge keuze zo blijkt nu.

alt

Samengevat: de oliepri­js zie ik na wat con­sol­i­datie verder sti­j­gen en ook gas zal dan uitein­delijk wel gaan meesti­j­gen. Inspe­len op de koer­son­twik­kel­ing gebeurt het meest veilig door beleg­gin­gen in kwaliteits­bedri­jven uit de sec­tor. de etn’s en etf’s recht­streeks op de pri­js gebaseerd dat beschouw ik eerder als leuk speel­go­ed voor wie de korte ter­mi­jn­be­weg­in­gen goed weet te timen.

Edwin Van­damme
US mar­kets
Anal­ist heeft posi­ties op olie en gas en op de aex. geen posi­ties op overige ver­melde
waar­den.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.