Tja, wat het koersverloop van de beurzen deze week betreft kan ik kort zijn. Ik heb in mijn WE-analyse vermeld dat het deze week expiratie is en dan mag er een atoombom op het Damrak vallen, verroeren zal de index niet. Al ontploft de boel, de correctie die moet komen mag beginnen vrijdag na 16u00 en niet eerder. Dat heeft het groot kapitaal allang beslist. In deze analyse neem ik olie en gas onder de loep. Een leuke deze morgen wat energieprijzen betreft in ons Belgiekske — ook Absurdistan genoemd. De Nationale Bank wil dat de indexkoppeling herbekeken wordt — lees: afgeschaft wordt. Wie zit er in de Nationale Bank??? Je mag 2 keer raden. De index die al jaren een product van volksverlakkerij is, gaan ze nog wat verder tot een lege doos maken dus, dat kan geen kwaad voor wie alleen maar elke dag een broodje i‑phone verorbert. Vele maanden terug heb ik hier geschreven: stop je geld in tastbare goederen. Wie het nog niet snapt wat de heren van de hebzucht aan het bekokstoven zijn die zal het wellicht maar snappen als het te laat is…
De inflatie wat naar boven jagen, de oplossing om de schulden te doen afnemen… De energieprijzen en de voedselprijzen doen stijgen en ervoor zorgen dat de lonen die prijsstijgingen niet volgen… Er bestaan zoveel manieren om de burger zijn centen afhandig te maken…
We nemen er de grafieken van olie bij en we beginnen op het langst mogelijke timeframe: de kwartaalgrafiek.
Reeds vier kwartalen na elkaar zien we de bodem van de candles telkens ietsje hoger liggen. Ogenschijnlijk niet veel maar de prijs wordt duidelijk naar boven geduwd. Houden we rekening met het nakend koopsignaal in de price procent oscillator dan is duidelijk dat de olieprijs verder naar boven moet.
Op maandbasis werd vanaf juni 2009 een heel sterke steunzone opgebouwd en er zal heel wat geweld aan te pas komen willen we die neerwaarts doorbreken. Nemen we als referentieniveaus junli en december 2008 voor het intekenen van de Fibo-retracementniveaus dan zien we dat het 76.4 niveau overeenstemt met de bovenkant van het stijgend kanaal. 108 usd is dus het doel voor de olieprijs.
Op weekbasis zien we op dit kortere timeframe de price procent oscillator ombuigen naar een verkoopsignaal maar de koers van olie blijft netjes boven de stijgende gemiddelden en binnen het stijgend kanaal. Met het sluiten van de gap van september 2008 werd een horizontale weerstand bereikt en blijkbaar moet de koers hier even consolideren. Met de zeer lange opgebouwde steunzone vlak onder de huidige koers zie ik geen mogelijkheid voor een zware terugval van de olieprijs. Hooguit wordt het wat zijwaarts bewegen.
Op dagbasis zien we eveneens een zijwaartse beweging die de steunen en de gemiddelden vooralsnog weet te respecteren. Blijkbaar is de olieprijs met een consolidatie bezig maar met het beeld uit de langere termijn grafieken voor ogen is de kans op een opwaartse uitbraak meest logisch als vervolg op de huidige consolidatie.
Wat de gasprijs betreft daar weten we dat we historisch zeer laag noteren. Bodemvormingen vragen veel tijd en dat is bij gas niet anders. In het meest optimistische scenario kunnen we vanaf maart 2010 in de koersgrafiek een dalende wig zien waar we met de laatste candle zijn uitgebroken naar boven.
Op maandbasis ziet het beeld er al ietsje positiever uit voor de haussiers althans want daar zien we een vlagpatroon. Het is vanzelfsprekend wachten op een uitbraak uit dit patroon maar een richtlijn is dat de gasprijs normalerwijze de olieprijs volgt met een vertraging van een zestal maand. Bijgevolg: wanneer de olieprijs verder stijgt dan zal ook de gasprijs opwaarts uit de vlag breken.
Op weekbasis werd de opwaartse uitbraak boven de weerstandslijn eind 2010 teruggefloten door het dalende gemiddelde. De dalende trend in de gasprijs is dus bijlange na nog niet voorbij. Met de uitbraak naar beneden door de steunlijn werd begin februari een verkoopsignaal gegevn en het is nu zaak dat de bodem van oktober op 3.5 usd kan standhouden. Zoniet dan kan de gaprijs terug naar de steun van juli 2009 op 3.2 usd.
Houden we op daggrafiek rekening met de zwaar oververkochte macd en met de grote afstand tussen koers en atr-lijn dan mogen we aannemen dat de kans op een stijgende gasprijs en dus op het houden van de steun vermeld in de weekgrafiek groot is. Anticiperen doen we natuurlijk liever niet zonder dat daar duidelijker signalen voor voorhanden zijn.
En dan wat het inspelen op gas betreft: vele maanden terug heb ik hier gewezen op het gevaar van de contango en stelde ik dat het veiliger was te kiezen voor bedrijven uit de sector. Ik stelde toen de tracker FCG voorop. Geen onverstandige keuze zo blijkt nu.
Samengevat: de olieprijs zie ik na wat consolidatie verder stijgen en ook gas zal dan uiteindelijk wel gaan meestijgen. Inspelen op de koersontwikkeling gebeurt het meest veilig door beleggingen in kwaliteitsbedrijven uit de sector. de etn’s en etf’s rechtstreeks op de prijs gebaseerd dat beschouw ik eerder als leuk speelgoed voor wie de korte termijnbewegingen goed weet te timen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op olie en gas en op de aex. geen posities op overige vermelde waarden.