...

Zink: update februari 2012

18 februari 2012, 01:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ongeveer 2.500 jaar gele­den maak­te men in het Mid­den-Oost­en al sier­aden uit mess­ing, een zink/​koperlegering en kon men in Zuidoost-Europa zink zuiv­eren tot een gehalte van ca 87%. Maar het duurde tot ongeveer 1.000 v.Chr. vooraleer het eerste echt zui­v­ere zink bereid werd. Het duurde even­wel tot 1746, toen de Duitse chemi­cus Andreas Marggraf aan­toonde dat zink een apart chemisch ele­ment zink was.


Waar de naam zink’ van­daan komt is niet hele­maal zek­er. Som­mi­gen zien er het Duitse woord Zinke’ in, wat getand’ of gekarteld’ betekent, ver­wi­jzend naar het uitzicht van vele zinkert­sen. Vol­gens anderen komt de naam van het Duitse Zinn’ voor tin en weer anderen ver­wi­jzen naar het Perzis­che woord voor steen’ : seng’.

alt

In de natu­ur komt zink voor in diverse ert­sen zoals sfa­leri­et (zinksul­fide), smith­soni­et (zinkcar­bonaat), hemi­mor­fi­et (zinksil­i­caat), enz.

Zinkerts wordt ont­gonnen via mijn­bouw. Het metaal wordt geï­soleerd door het erts te roost­en, d.w.z. gemengd met hout­skool te ver­war­men tot ca 1.000 °C, waar­bij het metaal ver­dampt (het kookpunt van zink is ca 900°C) en in een gekoelde recip­iënt nage­noeg zuiver opgevan­gen wordt. Een andere meth­ode is het behan­de­len van het erts met zwavelzu­ur, te fil­tr­eren en dan uit de oploss­ing van zinksul­faat het zink te isol­eren door elek­trol­yse.

alt

De voor­naam­ste zinkpro­du­cen­ten waren in 2011 Chi­na, Peru en Aus­tral­ië. Wereld­wi­jd werd in 2011 ca 12,4 miljoen ton zink gepro­duceerd. Daar­bij komt nog 0,8 miljoen ton gere­cy­cleerd zink, zodat er in 2011 in totaal 13,2 miljoen ton ter beschikking stond. Het wereld­ver­bruik was in datzelfde jaar 12,9 miljoen ton, zodat er op het einde van dat jaar 0,3 miljoen ton sur­plus was. Voor de komende jaren wordt een groeiende vraag verwacht vooral van­wege Brazil­ië, Chi­na, India, Zuid-Korea en Turkije.

De toepassin­gen van zink zijn voor­namelijk

- door mid­del van elek­trische stroom (gal­vanis­eren) verzinken van ijz­eren voor­w­er­pen om ze roestvrij te mak­en
- in bat­ter­i­jen
- in de vorm van zinkox­ide als wit pig­ment in verf
- als zinkox­ide of andere verbindin­gen in ontsmet­tende en/​of tegen UV-stralen bescher­mende zal­ven in de geneeskunde
- voor dakbe­dekkin­gen
- als katalysator bij de rubberproductie.

alt

Eind 2011 bedroe­gen de glob­ale reserves zinkerts, te ont­gin­nen vol­gens gang­bare meth­od­es, 250 miljoen ton. Maar het totaal aan zinkert­sen zou goed zijn voor
ca 1,9 mil­jard ton metaal. Aan het huidi­ge pro­duc­tier­itme van ca 12 miljoen ton per jaar kun­nen we nog ongeveer ander­halve eeuw verder.

alt

De tabel hier­boven tooont de voor­naam­ste zinkpro­duc­erende onderne­min­gen in 2011.

alt

Van jan­u­ari 2003 tot juni 2005 kon de zinkpri­js nauwelijks loskomen van het niveau van 0,75 tot 1 euro/​kg, maar daar­na ging het bergop om in novem­ber 2006 te pieken rond 3 euro/​kg. Dan zak­te de pri­js weer weg om van okto­ber 2008 tot maart 2009 weer op het peil van juni 2005 te staan. Daar­na kwam een her­s­tel en vanaf jan­u­ari 2010 flirt de pri­js met het niveau van 1,5 euro/​kg.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.