...

Zilver, update november 2011

7 november 2011, 19:49 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Zil­ver is zek­er bek­end sinds 4.000 v.Chr. Oor­spronke­lijk was het een bijprod­uct van de lood­win­ning, maar het werd heel vlug pop­u­lair voor het aan­mak­en van sier­aden en munten.


Zil­ver is op vele gebieden uniek. Van alle bek­ende mate­ri­alen heeft het de meest pure witte metaal­glans, is het de beste reflec­tor voor licht en is het tevens de beste gelei­der voor warmte en elek­triciteit. Boven­di­en hebben zil­ver­zouten bij­zon­dere eigen­schap­pen. Ze zijn niet alleen gevoelig aan licht, maar het belichte beeld kan door fotografis­che ontwik­kel­ing miljoen­voudig ver­sterkt wor­den voor o.m. foto’s, röntgenop­na­men, tusseno­rig­ine­len voor de grafis­che indus­trie, films enz. De con­ven­tionele’ fotografie zou niet hebben bestaan zon­der deze eigen­schap van zilver. 

De naam komt van het Ger­maanse silu­bra, wat via het Oud­hoog­duitse sil­abar geëvolueerd is tot onze naam zil­ver. Aan het Lati­jnse argen­tum dankt het chemis­che ele­ment zijn afko­rt­ing Ag.

alt

Net als goud komt zil­ver vri­jwel over de ganse pla­neet voor. Zeer zelden tre­ft men het aan in zui­v­ere of gede­gen vorm, meestal in de vorm van zouten of als leg­ering ver­bon­den met andere met­al­en zoals lood, goud, kop­er, nikkel en zink. Zil­ver­houdende ert­sen wer­den ooit aangetrof­fen aan de opper­vlak­te, nu is men uit­slui­tend toegewezen aan mijnbouw.

Een sub­stantieel deel van de zil­ver­pro­duc­tie vin­dt haar weg naar juwe­len, muntstukken, kun­stvoor­w­er­pen en bankkluizen. Verder wordt zil­ver gebruikt voor o.m. elek­trische en elek­tro­n­is­che com­po­nen­ten, tand­heelkundi­ge kro­nen, ontsmet­ting van drinkwa­ter en katalysatoren in de petrochemie.

In de vorm van verbindin­gen met andere ele­menten vin­dt zil­ver toepass­ing voor explosieven, het kun­st­matig opwekken van regen door zil­ver­jo­dide uit te zaaien op wolken, het mak­en van spiegels en bepaalde types van schake­laars. De bek­end­ste indus­triële toepass­ing van zil­ver­zouten is de fotografie, maar sinds de opkomst van de dig­i­tale sys­te­men ver­min­dert de vraag naar zil­ver op dit gebied drastisch. 

In 2010 werd (bron: min​er​als​.usgs​.gov) over de ganse wereld 22.200 ton nieuw’ zil­ver gepro­duceerd, per land op te split­sen als vol­gt :

alt

Het top­land voor de zil­ver­pro­duc­tie in 2010 was Peru (17% van de wereld­pro­duc­tie), gevol­gd door Mex­i­co, Chi­na en Aus­tral­ië, dat hier­mee Chili is voorbijgestoken.

Als we het glob­ale aan­bod zil­ver in 2010 bek­ijken komen we tot vol­gend resul­taat:

alt

Vol­gens deze bron (sil­verin­sti­tute) bedraagt de pro­duc­tie van nieuw’ zil­ver, d.w.z. afkom­stig van de mijn­bouw 22.892 ton. Dit getal is van dezelfde groot­te­orde (ver­schil +3%) als dat, afkom­stig van eerder geciteerde min​er​als​.usgs​.gov.
Uit boven­staande tabel blijkt, dat 20% van het totale zil­ver­aan­bod in 2010 afkom­stig was van recy­clage.

alt

De wereld­wi­jde vraag naar zil­ver was in 2010 32.867 ton, dat is bij­na per­fect in even­wicht met het aan­bod. Dit even­wicht werd bereikt dankz­ij het aan­leggen van voor­raden als beleg­ging.
De vraag naar zil­ver voor fotografis­che toepassin­gen in 2010 was amper 7% van het totaal. Over een peri­ode van 10 jaar (20112010) is deze vraag tot op een derde ges­lonken, ter­wi­jl wat betre­ft zil­ver­w­erk en tafelzil­ver de vraag halveerde. Nog alti­jd in dezelfde peri­ode is de vraag voor munten en medailles met een fac­tor 3,3 toegenomen.
Voor indus­triële toepassin­gen en juwe­len is tussen 2001 en 2010 de vraag naar zil­ver resp. met een fac­tor 1,4 geste­gen en of nauwelijks (fac­tor 1,04) gedaald. 

alt

De huidi­ge werel­dreserve zil­ver is vol­gens de geciteerde bron (zie grafiek hier­boven) 510.000 ton. Dit 110.000 ton ofwel 27,5% meer dan het cijfer van 2009. Als deze gegevens klop­pen dan betekent dit dat er ofwel veel nieuwe ertscon­cen­traties zijn ont­dekt of dat er betere ont­gin­ningsmeth­od­es zijn ontwikkeld.

Aan het pro­duc­ti­etem­po van 2010 en als er geen nieuwe zil­ver­aders wor­den ont­dekt, is er over ca 20 jaar geen zil­ver­win­ning meer mogelijk. Meer en zal men aangewezen zijn op het zil­ver, beschik­baar als sier­aden, muntstukken en metaal­staven. Recy­clage wordt dan nog belangrijker.

alt

De top-10 pro­du­cen­ten van nieuw’ zil­ver (recht­streeks bekomen via mijn­bouw) vin­dt u in boven­staande tabel.

alt

Zoals boven­staande grafiek aan­toont, heeft de zil­ver­pri­js een gemar­keerd sti­j­gend kanaal gevol­gd tot eind april 2011 en is dan teruggevallen tot het niveau van feb­ru­ari 2011.

Op deze web­site kunt u uit­ge­brei­de info vin­den over o.m. de zil­ver­pri­js.
Een andere bron van infor­matie omtrent beleggen in zil­ver vin­dt u door hier te klikken.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist USMarkets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.