Zilver is zeker bekend sinds 4.000 v.Chr. Oorspronkelijk was het een bijproduct van de loodwinning, maar het werd heel vlug populair voor het aanmaken van sieraden en munten.
Zilver is op vele gebieden uniek. Van alle bekende materialen heeft het de meest pure witte metaalglans, is het de beste reflector voor licht en is het tevens de beste geleider voor warmte en elektriciteit. Bovendien hebben zilverzouten bijzondere eigenschappen. Ze zijn niet alleen gevoelig aan licht, maar het belichte beeld kan door fotografische ontwikkeling miljoenvoudig versterkt worden voor o.m. foto’s, röntgenopnamen, tussenoriginelen voor de grafische industrie, films enz. De ‘conventionele’ fotografie zou niet hebben bestaan zonder deze eigenschap van zilver.
De naam komt van het Germaanse silubra, wat via het Oudhoogduitse silabar geëvolueerd is tot onze naam zilver. Aan het Latijnse argentum dankt het chemische element zijn afkorting Ag.
Net als goud komt zilver vrijwel over de ganse planeet voor. Zeer zelden treft men het aan in zuivere of gedegen vorm, meestal in de vorm van zouten of als legering verbonden met andere metalen zoals lood, goud, koper, nikkel en zink. Zilverhoudende ertsen werden ooit aangetroffen aan de oppervlakte, nu is men uitsluitend toegewezen aan mijnbouw.
Een substantieel deel van de zilverproductie vindt haar weg naar juwelen, muntstukken, kunstvoorwerpen en bankkluizen. Verder wordt zilver gebruikt voor o.m. elektrische en elektronische componenten, tandheelkundige kronen, ontsmetting van drinkwater en katalysatoren in de petrochemie.
In de vorm van verbindingen met andere elementen vindt zilver toepassing voor explosieven, het kunstmatig opwekken van regen door zilverjodide uit te zaaien op wolken, het maken van spiegels en bepaalde types van schakelaars. De bekendste industriële toepassing van zilverzouten is de fotografie, maar sinds de opkomst van de digitale systemen vermindert de vraag naar zilver op dit gebied drastisch.
In 2010 werd (bron: minerals.usgs.gov) over de ganse wereld 22.200 ton ‘nieuw’ zilver geproduceerd, per land op te splitsen als volgt :
Het topland voor de zilverproductie in 2010 was Peru (17% van de wereldproductie), gevolgd door Mexico, China en Australië, dat hiermee Chili is voorbijgestoken.
Als we het globale aanbod zilver in 2010 bekijken komen we tot volgend resultaat:
Volgens deze bron (silverinstitute) bedraagt de productie van ‘nieuw’ zilver, d.w.z. afkomstig van de mijnbouw 22.892 ton. Dit getal is van dezelfde grootteorde (verschil +3%) als dat, afkomstig van eerder geciteerde minerals.usgs.gov.
Uit bovenstaande tabel blijkt, dat 20% van het totale zilveraanbod in 2010 afkomstig was van recyclage.
De wereldwijde vraag naar zilver was in 2010 32.867 ton, dat is bijna perfect in evenwicht met het aanbod. Dit evenwicht werd bereikt dankzij het aanleggen van voorraden als belegging.
De vraag naar zilver voor fotografische toepassingen in 2010 was amper 7% van het totaal. Over een periode van 10 jaar (2011−2010) is deze vraag tot op een derde geslonken, terwijl wat betreft zilverwerk en tafelzilver de vraag halveerde. Nog altijd in dezelfde periode is de vraag voor munten en medailles met een factor 3,3 toegenomen.
Voor industriële toepassingen en juwelen is tussen 2001 en 2010 de vraag naar zilver resp. met een factor 1,4 gestegen en of nauwelijks (factor 1,04) gedaald.
De huidige wereldreserve zilver is volgens de geciteerde bron (zie grafiek hierboven) 510.000 ton. Dit 110.000 ton ofwel 27,5% meer dan het cijfer van 2009. Als deze gegevens kloppen dan betekent dit dat er ofwel veel nieuwe ertsconcentraties zijn ontdekt of dat er betere ontginningsmethodes zijn ontwikkeld.
Aan het productietempo van 2010 en als er geen nieuwe zilveraders worden ontdekt, is er over ca 20 jaar geen zilverwinning meer mogelijk. Meer en zal men aangewezen zijn op het zilver, beschikbaar als sieraden, muntstukken en metaalstaven. Recyclage wordt dan nog belangrijker.
De top-10 producenten van ‘nieuw’ zilver (rechtstreeks bekomen via mijnbouw) vindt u in bovenstaande tabel.
Zoals bovenstaande grafiek aantoont, heeft de zilverprijs een gemarkeerd stijgend kanaal gevolgd tot eind april 2011 en is dan teruggevallen tot het niveau van februari 2011.
Op deze website kunt u uitgebreide info vinden over o.m. de zilverprijs.
Een andere bron van informatie omtrent beleggen in zilver vindt u door hier te klikken.
Jan Van Besauw
Publicist USMarkets