...

Steenkool: update februari 2012

22 februari 2012, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)


Tij­dens het geol­o­gis­che tijd­vak car­boon, zo’n 350 miljoen jaar gele­den, ger­aak­ten wouden bedol­ven wegens enorme aard­bevin­gen. Het ver­schuiv­en van de aard­ko­rst zorgde ervoor, dat de organ­is­che mas­sa bestaande uit planten en dieren ont­bond zon­der te ver­rot­ten. Het eind­prod­uct was steenkool, een vorm van kool­stof, veron­treinigd’ met de chemis­che pro­ducten (zwav­el, stik­stof) die voorkomen in lev­ende organismen.

Omdat de aard­ko­rst voort­durend in beweg­ing is, wer­den de lagen steenkool op som­mige plaat­sen terug naar het opper­vlak geperst en op die plaat­sen lag de brand­stof min of meer om op te rapen. Het was deze steenkool die zek­er de Romeinen al kenden en gebruik­ten om zich te war­men of om hun smidsvu­urt­jes mee aan de gang te houden. Maar vanaf de mid­deleeuwen was er sprake van het begin van echte indus­triële activiteit, de behoefte aan brand­stof steeg gevoelig en men begon te del­ven naar steenkool.

De rest van de geschiede­nis is gek­end. In de 19de eeuw en ook in de eerste helft van de 20ste eeuw draaide de indus­trie volledig op steenkool, vooral als bron van energie maar ook als grond­stof voor een breed gam­ma van chemicaliën.

In de loop van de 20ste eeuw nam olie gelei­delijk de plaats in van steenkool voor vele toepassin­gen en zek­er als brand­stof voor voer­tu­igen. Er beston­den weliswaar motoren die draaiden op steenkool, maar dat was nooit een suc­ces wegens te omslachtig en onvol­doende rendement.

alt

Als men van­daag de bron­nen van pri­maire energie bek­ijkt, dan staat aar­dolie op de eerste plats met 34% van het wereld­to­taal, op de hie­len gevol­gd door steenkool met 30% van het totaal, voor aardgas, waterkracht, kernen­ergie en hernieuw­bare energie met resp. 24, 6, 5 en 1% van het totaal.

alt

De grafiek hier­boven toont, dat sinds 2000 de glob­ale steenkool­pro­duc­tie nog alti­jd in sti­j­gende lijn gaat. In 2010 werd bij­na 59% meer steenkool gepro­duceerd dan in 2000 !

alt

In 2010 kwam het leeuwen­deel (67%) van de steenkool­pro­duc­tie uit Azië + het gebied rond de Stille Oceaan. Num­mers 2 en 3 waren Noord-Ameri­ka (VS en Cana­da) en Europa + de gebieden net over de Azi­atis­che grens met resp. 16 en 12%.
Er werd in totaal meer dan 3,7 mil­jard ton olie-equiv­a­lent geproduceerd.

alt

De groot­ste steenkoolver­bruik­er is Azië + het gebied rond de Stille Oceaan met 66% van het totaal van bij­na 3,6 mil­jard ton olie-equiv­a­lent. Num­mers 2 en 3 waren opnieuw Noord-Ameri­ka (VS en Cana­da) en Europa + de gebieden net over de Azi­atis­che grens met resp. 16 en 14%.

In 2010 werd dus 176.000 ton olie-equiv­a­lent steenkool te veel gepro­duceerd, waar­door een strate­gis­che voor­raad ontstond.

alt

De bewezen reserves steenkool, te ont­gin­nen vol­gens de gek­ende tech­nieken, bedroe­gen eind 2010 bij­na 861 mil­jard ton. Aan het huidi­ge ver­bruik­stem­po zou dit moeten vol­staan voor ongeveer een eeuw, wat een beter per­spec­tief is dan dat voor aardolie.

alt

De Dow Jones US Coal Index, die de steenkool­pri­js in de VS vol­gt, toont hoe deze pri­js sinds de lente van 2009 in een sti­j­gend kanaal heeft gezeten tot de lente van 2010 om dan als gevolg van de cri­sis sterk terug te vallen. Van de herf­st van 2010 tot de lente van 2011 kwam een gevoelige sti­jging, die daar­na gro­ten­deels teni­et werd gedaan om vanaf de herf­st van 2011 in een zijwaarts pri­jskanaal te belanden.

Hoe­lang kun­nen we nog verder met steenkool? Zoals hoger aangegeven hebben we nog reserve voor ca 100 jaar. Dat is meer dan aardgas, wat over ca 50 jaar uit­geput zou zijn en nog veel meer dan olie, die over 20 tot 30 jaar tot het verleden kan behoren.

Deze over­weg­in­gen mak­en steenkool terug inter­es­sant, ondanks het feit dat bij de ver­brand­ing het broeikas­gas CO2 vrijkomt, naast andere vervuilende bestand­de­len zoals zwav­el- en fos­forox­i­den, ver­ant­wo­ordelijk voor zure regen. En dat is nog niet alles. Waar steenkool is, is methaan­gas en dat is niet alleen lev­ens­gevaar­lijk voor de mijn­werk­ers (explosies) maar het komt bij de ont­gin­ning in de atmos­feer terecht en draagt in hoge mate mee aan het broeikas­ef­fect. Verder veroorza­akt de mijn­bouw vervuil­ing van drinkwa­ter en teloor­gang van bij voor­beeld bossen die wor­den gekapt.

Het is met steenkool zo een beet­je als met olie: aan­vanke­lijk kon je de brand­stof als het ware opschep­pen aan of net onder het opper­vlak, lat­er moest je mij­nen graven. De ont­gin­ning ver­loopt almaar moeizamer.

Een voor­beeld waaruit blijkt dat hogerver­melde werel­dreserve voor ca 100 jaar wellicht utopisch is. De steenkoolvoor­raad in Bel­gisch Lim­burg is ger­aamd op oor­spronke­lijk zek­er 4, miss­chien 8 mil­jard ton, ofwel ca 1% van de werel­dreserves. Nu blijkt, dat van­daag van die 8 mil­jard ton nog geen 0,5 mil­jard ton (6%) ont­gonnen zijn. In 1992 werd de pro­duc­tie gestopt wegens niet rend­abel. Daarom wordt nu gezocht naar alter­natieve meth­od­es om energie uit steenkool te win­nen op een manier, die het naar boven halen over­bod­ig maakt. Aller­lei con­cepten wer­den (en wor­den nog) getest, gaande van het in brand steken van kole­naders en de ther­mis­che energie benut­ten voor elek­triciteit­spro­duc­tie tot het inzetten van bac­ter­iën, die de steenkool omzetten in methaan (aardgas). Tot op heden werd nog geen val­a­bel alter­natief gevonden.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.