...

Sojabonen (vernieuwd dossier)

4 februari 2010, 11:31 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Sojabo­nen wer­den in het Verre Oost­en al ongeveer 3.000 jaar voor onze tij­dreken­ing gek­weekt als basisvoed­sel, naast gerst, gierst, rijst en tar­we. Sinds­di­en heeft de soja­boon de wereld verover en bevin­dt het zwaartepunt van de pro­duc­tie zich op het Amerikaanse con­ti­nent, vooral in de VS, zoals uit bij­gaande tabel blijkt.


alt

Zoals de naam laat ver­moe­den is de soja­boon een peul­vrucht. Ze dankt haar enorme pop­u­lar­iteit aan het hoge eiwit­ge­halte (43 tot 49%), het relatief lage vet­ge­halte (ca 18%) en de aan­wezigheid van ver­schil­lende stof­fen waaraan voor de gezond­heid voordelige eigen­schap­pen zijn toegeschreven. Hier­toe behoort lecithine, dat een rol zou spe­len in het onder­drukken van hart- en vaatk­lacht­en omdat het cho­les­terol kan doen oplossen.
Sojabo­nen bevat­ten sphin­golipi­den die de ontwik­kel­ing van darmkanker kun­nen tegengaan. 

Het is niet al goud wat blinkt en dat geldt ook voor sojabo­nen, waar­van som­mige van de eiwit­ten bij som­mige per­so­n­en aller­gis­che reac­ties kun­nen veroorza­k­en, gaande van relatief onschuldige bobbels tot een shock-reac­tie, die met grote spoed medisch moet behan­deld worden.

De sojabo­nen wor­den ver­w­erkt tot vlees- en zuiv­elver­vangers, zoals tofoe, tem­peh, sojasaus, sojamelk, sojayo­ghurt, soja-ijs­room en sojaolie. De over­schot­ten van de soja­boon­pro­duc­tie wor­den ver­w­erkt tot veevoed­er. Rauwe sojabo­nen zijn niet voor con­sump­tie geschikt, door mens noch dier. De reden is, dat de ongekook­te bonen zg. tryp­sine-inhibitoren bevat­ten, dat zijn chemis­che verbindin­gen die het enzyme tryp­sine blokkeren. Dit enzyme is van essen­tieel belang om voed­sel te kun­nen verteren.

alt

De pri­js van sojabo­nen is aan beduidende fluc­tu­aties onder­he­vig. Tussen sep­tem­ber 2006 en juli 2008 steeg de pri­js meer dan 150 % van 250 naar 630 USD/​ton om nu te bewe­gen rond 450 USD/​ton, dit is ca 313 EUR/​ton of ca 0,3 euro per kilogram.

Sojabo­nen bevat­ten 18 à 20% olie, die we terugvin­den als plan­taardi­ge olie’ waaraan cho­les­terolon­der­drukkende eigen­schap­pen wor­den toegeschreven. Deze olie wordt bekomen door uit gedroogde en ver­malen sojabo­nen de olie te extra­heren door mid­del van een sol­vent. Na zuiv­eren en enkele andere nabe­w­erkin­gen is de olie
klaar voor gebruik. Sojaolie is gemid­deld eens zo duur als de sojabonen.

Andere afgelei­den van sojabo­nen zijn sojameel en sojabloem. De pri­js van deze laat­ste is iets onder deze van de bonen.

Info over futures in ver­band met sojabo­nen is o.m. te vin­den op de site van CBOT.

Wie info wenst over turbo’s han­de­lend over sojabo­nen, kan bij voor­beeld gaan kijken op de site van ABN Amro.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.