...

Platina : update december 2010

1 december 2011, 01:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


In het Egypte van de 7de eeuw v. C was plati­na al gek­end voor het ver­vaardi­gen van sier­aden. Het zuiver wit glanzende metaal dankt zijn naam aan de Spaanse con­quis­ta­dores van de 16de eeuw, die dit voor hen nieuwe metaal plati­na, zil­vert­je’, noem­den omdat ze het in kleine hoeveel­he­den aantrof­fen naast zil­ver in de bed­din­gen van Zuid-Amerikaanse rivieren.


In de natu­ur komt plati­na voor als zuiver metaal, maar ook in chemis­che verbindin­gen, gemengd met nikkel- en kop­er­ert­sen. Verder wordt plati­na ook aangetrof­fen als leg­ering met andere edele met­al­en zoals pal­la­di­um, ruthe­ni­um, rhodi­um en osmi­um. Heel deze dure fam­i­lie staat bek­end als de plati­na groep met­al­en (PGM).


alt

De fab­ricage van plati­na is een moeiza­am pro­ces. Om het erts te kun­nen opdel­ven moet men gaan tot de respectabele diepte van 2 à 3 km. Het duurt 6 maan­den om uit 10 ton erts een 30-tal gram zuiver plati­na te isoleren.

alt

De wereld­wi­jde jaarpro­duc­tie van plati­na, afkom­stig van mijn­bouw, was in 2010 183,2 ton, dat is 2,2 ton of 1,2% meer dan het jaar ervoor. Het gros (138 ton, 75%) was afkom­stig van Zuid-Afri­ka, gevol­gd door Rus­land met 24 ton ofwel 13%. Zuid-Afri­ka zag in 2010 ver­sus 2009 zijn pro­duc­tie dalen van 141 naar 138 ton (-2%), voor Rus­land was er een sti­jging met 14% van 21 naar 24 ton.

De totale sti­jging van de plati­napro­duc­tie van 2009 naar 2010 betekent het einde van een dal­ende trend die in 2006 begon. In 2010 was er meer vraag naar plati­na omwille van het nog alti­jd beschei­den her­s­tel van de werelde­conomie in dat jaar. Er wer­den bij voor­beeld meer wagens gepro­duceerd, vooral in Chi­na en India. Dit lei­d­de tot een toen­e­mende vraag naar plati­na­groep­met­al­en of PGM (verk­lar­ing zie hoger), die vooral in katalysatoren voor diesel­mo­toren een grote rol spelen.

alt
Meer dan de helft van de jaarpro­duc­tie is bestemd voor katalysatoren voor auto’s. Iets meer da, 1/​5de gaat naar juwe­len, dan vol­gen de elek­tron­i­ca en de chemis­che indus­trie, waar plati­na o.a. gebruikt wordt als katalysator. Min­der dan 10% van het gepro­duceerde plati­na verd­wi­jnt in bankkluizen als beleg­ging.

alt

De wereld­voor­raad van de PGM werd in 2010 ger­aamd op 66.000 ton, dat is 5.200 ton of 7,3% min­der dan de ram­ing voor 2009. Momenteel is er geen reden om gebrek aan PGM te vrezen de vol­gende 100 jaar. Boven­di­en gaan experts ervan uit, dat mits aangepaste ont­gin­ning­stech­nieken er nog eens 100.000 ton PGM voor­ra­dig is.

alt

In de lijst van de 10 belan­grijk­ste plati­napro­duc­erende bedri­jven komt de dom­i­nantie van Zuid-Afri­ka duidelijk tot uiting.

alt

De grafiek van de plati­napri­js toont een ron­duit spec­tac­u­laire sti­jging van jan­u­ari 2002 tot maart 2008: een toe­name met meer dan 160%. Dan sloeg de wereld­wi­jde cri­sis toe en kelderde de pri­js tot ca 20.000 euro per kilo­gram. Sinds­di­en is weliswaar een come­back bezig, maar deze kan niet nip­pen aan de pri­jssti­jging van bij voor­beeld pal­la­di­um. Op dit ogen­blik (1 decem­ber 2011) noteert plati­na aan 37.200 euro/​kg.

Wie belang­stelling heeft voor beleggen in plati­na, kan hier klikken. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.