Palladium is een ‘recent’ metaal, want tot het in 1803 geïsoleerd werd door de Britse scheikundige William Hyde Wollaston had men geen idee van het bestaan ervan. Wollaston noemde het nieuwe chemische element ‘palladium’, naar de twee jaar eerder ontdekte asteroïde Pallas.
In de natuur komt palladium voor als ‘verontreiniging’ in sommige koper- en nikkelertsen en verder gebonden aan goud en platina, ruthenium, rhodium en osmium, waarmee het verwant is en zo deel uitmaakt van zg. platinagroep metalen (PGM).
Soms wordt het erts aan de oppervlakte gedolven, maar meestal komt palladium uit mijnen op 2 à 3 km diepte. Het is een proces van meerdere maanden om het metaal in zuivere toestand te bekomen.
In 2010 bedroeg de wereldproductie van palladium 197,4 ton, wat 5,4 ton of 2,7% minder is dan het jaar ervoor.
Meer dan 80% van alle palladium is afkomstig van slechts twee landen: de Russische Federatie en Zuid-Afrika.
Meer dan de helft (53%) van het palladium wordt gebruikt voor autokatalysatoren, waar het meer en meer het veel duurdere platina vervangt. Andere toepassingen zijn juwelen (witgoud is een populaire legering van palladium met goud), bougies voor vliegtuigmotoren, tandheelkundige protheses (kronen), koolmonoxidedetectoren en contacten in elektrische relais.
En dit zijn (december 2011) de top-10 palladiumproducerende bedrijven ter wereld:
De wereldvoorraad PGM (verklaring zie bovenstaande grafiek) is meer dan 66 duizend ton, waarvan het leeuwendeel zich bevindt in Zuid-Afrika. Iets minder dan de helft (ca 30.000 ton) van deze voorraad bestaat uit palladium.
Aan een (theoretisch) productietempo van ca 200 ton per jaar, volstaan geciteerde 30.000 ton voor ongeveer 150 jaar. Maar rekening houdend met de stijgende vraag naar palladium in het raam van het (verhoopte) terug aantrekken van de wereldeconomie kan het al over 100 jaar of vroeger uit zijn met het winnen van dit edelmetaal. En behalve via het omsmelten van juwelen zal er dan niet veel palladium in omloop kunnen komen, want recyclage uit katalysatoren, tandprotheses of elektronische componenten is moeilijk, dus duur en tijdrovend.
De palladiumprijs heeft van eind 2008 tot de zomer van 2011 een mooie klim neergezet. Van dan af ging het bergaf van ca 800 tot ca 600 USD/ounce.
Op dit ogenblik (5 december 2011) noteert palladium aan 649 USD/ounce ofwel 14.034 EUR/kg.
Wie belangstelling heeft in beleggen in palladium, vindt info door hier te klikken.
Jan Van Besauw
Publicist USMarkets.nl
Dossier palladium: update december 2010
Palladium is een ‘recent’ metaal, want het werd in 1803 geïsoleerd door de Britse scheikundige William Hyde Wollaston. Deze noemde het nieuwe chemische element ‘palladium’, naar de asteroïde Pallas, ontdekt in 1801.
In de natuur komt palladium voor als ‘verontreiniging’ in sommige koper- en nikkelertsen en verder gebonden aan goud en platina, ruthenium, rhodium en osmium, waarmee het verwant is en zo deel uitmaakt van zg. platinagroep metalen (PGM).
Soms wordt het erts (koper, nikkel) aan de oppervlakte gedolven, maar meestal komt palladium uit mijnen op 2 à 3 km diepte. Het is een proces van meerdere maanden om het metaal in zuivere toestand te bekomen.
Meer dan 80% van alle palladium is afkomstig van slechts twee landen : de Russische Federatie en Zuid-Afrika.
53% van het palladium werd in 2009 gebruikt voor autokatalysatoren, waar het meer en meer het veel duurdere platina vervangt. Andere toepassingen zijn juwelen (witgoud is een populaire legering van palladium met goud), bougies voor vliegtuigmotoren, tandheelkundige protheses (kronen), koolmonoxidedetectoren en contacten in elektrische relais.
In 2009 bedroeg de wereldproductie van palladium 195 ton, wat 9 ton of 4,4% minder is dan het jaar ervoor.
En dit zijn (december 2010) de top-10 palladiumproducerende bedrijven ter wereld:
De wereldvoorraad palladiumerts is geraamd op ca 30.000 ton. Het merendeel (76%) hiervan is te vinden in Zuid-Afrika en slechts 17% in Rusland. De VS en Canada zijn naar raming goed voor 6% van deze voorraad. Daar waar eind 2008 wereldwijd een surplus was van
14 ton palladium, hielden vraag en aanbod in 2009 elkaar in evenwicht.
Aan een (theoretisch) productietempo van ca 200 ton per jaar, volstaan geciteerde 30.000 ton voor ongeveer 150 jaar. Maar rekening houdend met de stijgende vraag naar palladium in het raam van het terug aantrekken van de wereldeconomie kan het al over 100 jaar of vroeger uit zijn met het winnen van palladium. En behalve via het omsmelten van juwelen zal er dan niet veel palladium in omloop kunnen komen, want recyclage uit katalysatoren, tandprotheses of elektronische componenten is niet evident.
De palladiumprijs lijkt aan een comeback te zijn begonnen. Vijf jaar geleden noteerde dit edelmetaal aan ca 200 USD/ounce ofwel 4.325 euro per kilogram. Tot eind 2007 klom de prijs naar een all time high van ca 600 USD/ounce ofwel 12.975 euro per kilogram, kalfde toen snel af tot onder het niveau van voor 5 jaar maar begon dan aan een gestage opmars om nu (december 2010) het peil van 800 USD/ounce ofwel 17.300 euro per kilogram te naderen.
Wie belangstelling heeft in beleggen in palladium, vindt info door te klikken op http://www.edelmetaal-info.nl/