...

Natural Gas

22 oktober 2009, 17:21 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Aardgas bestaat gro­ten­deels uit methaan, een gas dat niet alleen op aarde, maar op vele plan­eten van ons zonnes­telsel rijke­lijk aan­wezig is. Op aarde komt aardgas voor in zg. gas­bellen en ook samen met olievelden en steenkooladers. In dit laat­ste geval is methaan (grauwvu­ur) gevreesd wegens de hoge explo­siviteit wan­neer het zich mengt met de lucht in de mijn­gan­gen. Verder ontstaat methaan bij het vert­eren van voed­sel, vooral door vee.


Methaan is een zg. broeikas­gas, dat samen met CO2 bij­draagt aan de opwarm­ing van de aarde.

Aardgas wordt in de eerste plaats gebruikt voor het opwekken van elek­triciteit door het aan­dri­jven van gas- en stoom­tur­bines. Het voordeel tegen­over con­ven­tionele brand­stof­fen zoals olie en steenkool is, dat aardgas meer warm­teop­brengst geeft, zodat net­to resp. 30 en 45% min­der CO2 wordt uit­gestoten. Boven­di­en komen er zo goed als geen schadelijke bijpro­ducten vrij bij de ver­brand­ing.

Een andere toepass­ing van aardgas is de pro­duc­tie van water­stof, die kan gebruikt wor­den in voer­tu­igen aange­dreven met elek­trische brand­stof­cellen of door het ver­bran­den van water­stof in de lucht.

Technische fiche aardgasAardgas kan ook aangewend wor­den als brand­stof (LPG, liqui­fied petro­le­um gas) voor voer­tu­igen, voor kookvuren en ver­warm­ingsin­stal­laties, voor het pro­duc­eren van ammo­ni­ak in de kun­st­mestin­dus­trie en als grond­stof voor vezels, verf enz.

Bij­na over­al op aarde tre­ft men aardgas­bellen aan, zelfs in Ned­er­land, maar de groot­ste zijn in Iran, Rus­land en Qatar, waar een reserve van 25.000 mil­jard m³ aan­wezig is, genoeg om zek­er twee eeuwen ver­bruik aan het huidi­ge tem­po te dekken.

Om niet afhanke­lijk te zijn van enkele regio’s zoekt men naar alter­natieve bron­nen van methaan, het hoofdbe­stand­deel van aardgas. Zo is er bio­gas, afkom­stig van uitwerpse­len en ver­rot­tend huishoudelijk afval. Een andere bron, op dit ogen­blik nog spec­u­latief, is de enorme hoeveel­heid methaan­hy­draat, een com­plex van methaan en water dat opges­la­gen is in sed­i­menten op de oceaanbodem.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.