...

Mais (vernieuwd dossier)

4 februari 2010, 11:32 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Van oor­sprong is maïs een Mid­den-Amerikaanse gras­soort, die door teeltkeuze zodanig veran­derd werd, dat de kol­ven met het zaad niet alleen grot­er en grot­er maar ook voedza­mer wer­den. Van­daag is het een niet meer weg te denken voedingsgewas. 


Een maïs­plant bestaat uit twee delen. In het boven­ste deel zit­ten de man­nelijke bloe­men, die bloeien in lang­w­er­pige trossen. Daaron­der bevin­den zich in de oksels van de bladeren de vrouwelijke bloe­men, waaruit de zaadtrossen, de zg. maïskol­ven, ontstaan.

Een maïsko­r­rel bestaat voor 80% uit zetmeel en suik­ers. Verder zit er olie in, eiwit­ten, vezels en min­eralen. Deze samen­stelling maakt maïs zeer geschikt om er koeken van te bakken.

Maïs kan geplet wor­den en ver­w­erkt tot corn flakes of tot een ver­snaper­ing na men­gen met zout of suik­er en pof­fen op een vuurt­je. Maïs­meel is een bind­mid­del voor sauzen of soep en de gek­liefde kor­rels vin­den hun weg naar de bier­brouw­er­ij. In Afri­ka is er zelfs maïs­bier en zoals er in Bel­gië en Ned­er­land fri­et- of patatkraam­p­jes zijn, bestaan er in Noord- en Mid­den-Ameri­ka kraam­p­jes waar je gekook­te maïskol­ven kunt kopen, bestreken met ges­molten bot­er en, als dat nog geen calo­rieën genoeg zijn, met nog wat hon­ing of suik­er erbovenop. En de Ital­ia­nen ver­w­erken maïs tot polen­ta, een kor­re­lige pap die wat lijkt op cous­cous. Tenslotte heeft gepofte maïs in de vorm van zoete of zoute pop­corn de weg naar de bioscoopzalen gevon­den tot genoe­gen van de liefheb­bers en tot treur­nis van wie zich erg­ert aan het ger­it­sel in de kar­ton­nen bek­ers vol met het spul en de door­drin­gende geur ervan.

In 2007 bedroeg de wereld­wi­jde maïspro­duc­tie bij­na 785 miljoen ton:

alt

Hét maïs­land bij uit­stek is en bli­jft de VS met meer dan 40% van de wereld­pro­duc­tie. Zoals Schot­land als nationale plant de dis­tel heeft, Ier­land de klaver en Wales de prei, zo zou de VS de maïs­plant hoog in het vaan­del kun­nen voeren. 

In de Benelux wor­den drie soorten maïs verbouwd:

- suik­er­maïs voor menselijke con­sump­tie,
- sni­j­maïs, dat in zijn geheel wordt ver­hak­seld en ingekuild om zo te dienen als veevoed­er en
- energiemaïs dat men, gemengd met varkens- of run­der­mest, laat gis­ten. Hier­bij ontstaat bio­gas, een brand­stof die gro­ten­deels uit methaan bestaat.

Op het vlak van het milieu scoort maïs goed, omdat het CO2 absorbeert en ongeveer even­veel zuurstof teruggeeft. 

alt

Tussen sep­tem­ber 2006 en juli 208 steeg de maïspri­js 138 % van ca 120 naar ca 285 USD per ton. Nu schom­melt deze pri­js rond 175 USD per ton, dat is ca 123 EUR per ton of 1,23 euro per kilogram.

Info over futures i.v.m. maïs is o.m. te vin­den op de site van CBOT.

Wie info wenst over turbo’s han­de­lend over maïs, kan bij voor­beeld gaan kijken op de site van ABN Amro.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.