Van oorsprong is maïs een Midden-Amerikaanse grassoort, die door teeltkeuze zodanig veranderd werd, dat de kolven met het zaad niet alleen groter en groter maar ook voedzamer werden. Vandaag is het een niet meer weg te denken voedingsgewas.
Een maïsplant bestaat uit twee delen. In het bovenste deel zitten de mannelijke bloemen, die bloeien in langwerpige trossen. Daaronder bevinden zich in de oksels van de bladeren de vrouwelijke bloemen, waaruit de zaadtrossen, de zg. maïskolven, ontstaan.
Een maïskorrel bestaat voor 80% uit zetmeel en suikers. Verder zit er olie in, eiwitten, vezels en mineralen. Deze samenstelling maakt maïs zeer geschikt om er koeken van te bakken.
Maïs kan geplet worden en verwerkt tot corn flakes of tot een versnapering na mengen met zout of suiker en poffen op een vuurtje. Maïsmeel is een bindmiddel voor sauzen of soep en de gekliefde korrels vinden hun weg naar de bierbrouwerij. In Afrika is er zelfs maïsbier en zoals er in België en Nederland friet- of patatkraampjes zijn, bestaan er in Noord- en Midden-Amerika kraampjes waar je gekookte maïskolven kunt kopen, bestreken met gesmolten boter en, als dat nog geen calorieën genoeg zijn, met nog wat honing of suiker erbovenop. En de Italianen verwerken maïs tot polenta, een korrelige pap die wat lijkt op couscous. Tenslotte heeft gepofte maïs in de vorm van zoete of zoute popcorn de weg naar de bioscoopzalen gevonden tot genoegen van de liefhebbers en tot treurnis van wie zich ergert aan het geritsel in de kartonnen bekers vol met het spul en de doordringende geur ervan.
In 2007 bedroeg de wereldwijde maïsproductie bijna 785 miljoen ton:
Hét maïsland bij uitstek is en blijft de VS met meer dan 40% van de wereldproductie. Zoals Schotland als nationale plant de distel heeft, Ierland de klaver en Wales de prei, zo zou de VS de maïsplant hoog in het vaandel kunnen voeren.
In de Benelux worden drie soorten maïs verbouwd:
- suikermaïs voor menselijke consumptie,
- snijmaïs, dat in zijn geheel wordt verhakseld en ingekuild om zo te dienen als veevoeder en
- energiemaïs dat men, gemengd met varkens- of rundermest, laat gisten. Hierbij ontstaat biogas, een brandstof die grotendeels uit methaan bestaat.
Op het vlak van het milieu scoort maïs goed, omdat het CO2 absorbeert en ongeveer evenveel zuurstof teruggeeft.
Tussen september 2006 en juli 208 steeg de maïsprijs 138 % van ca 120 naar ca 285 USD per ton. Nu schommelt deze prijs rond 175 USD per ton, dat is ca 123 EUR per ton of 1,23 euro per kilogram.
Info over futures i.v.m. maïs is o.m. te vinden op de site van CBOT.
Wie info wenst over turbo’s handelend over maïs, kan bij voorbeeld gaan kijken op de site van ABN Amro.