...

Lood: update januari 2012

23 januari 2012, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


Ongeveer 7.000 jaar gele­den kende men al lood. Het metaal was zon­der veel moeite te berei­den uit ert­sen die op vele plaat­sen te vin­den waren. Het metaal liet zich gemakke­lijk bew­erken en je kon bij voor­beeld op leis­teen schri­jven met loden stift­jes of er buizen van mak­en om zo water van de bron naar de stad te trans­porteren. Vooral het antieke Rome maak­te op grote schaal gebruik van loden water­lei­din­gen. Dat niet alleen lood­verbindin­gen maar ook het metaal zelf giftig is ont­dek­te men eerst in de jaren 80 van de 20ste eeuw.

De Romeinen noem­den het metaal plumbum en daaraan dankt het ele­ment zijn sym­bool Pb. Het is miss­chien wel het ele­ment met de meest diverse namen, denk maar ons woord lood’, duidelijk ver­want met het Engelse lead’ maar niet te vergelijken met het Franse plomb’ of het Duiste Blei’.

alt

Lood com­bi­neert merk­waardi­ge eigen­schap­pen. Het is zacht, plooibaar en taai, het heeft een laag smelt­punt en het is zeer cor­rosiebestendig. Het is ook het eind­sta­tion’ bij radioac­tief ver­val, in de zin dat elk radioac­tief ele­ment via een reeks tussen­stap­pen zich uitein­delijk omzet tot lood. Daar­door is het heel goed geschikt als afscherming tegen radioac­tieve straling.

In de natu­ur komt lood hoogst zelden voor in zui­v­ere vorm voor. Het voor­naam­ste lood­erts is gale­na (lood­sul­fide) dat ca 85% lood bevat. Verder zijn er nog cerussi­et (lood­car­bonaat) en angle­si­et (lood­sul­faat). In de regel komen lood­ert­sen voor naast die van kop­er, zil­ver en zink.

Lood­erts wordt ont­gonnen via mijn­bouw. Het metaal wordt bekomen door het erts te ver­hit­ten, eerst afges­loten van de lucht en ver­vol­gens gemengd met cokes (vroeger houtskool).

alt

In 2010 was de wereld­pro­duc­tie van lood 4,1 miljoen ton, met als top‑3 lan­den Chi­na, Aus­tral­ië en de USA. De pro­duc­tie van 2009 was 6,2% hoger dan die in 2009 (3,86 miljoen ton).

Hoewel men wegens de giftigheid voort­durend op zoek is naar lood­ver­vangers, is het metaal voor vele toepassin­gen nog alti­jd onmis­baar. Enkele voorbeelden:

- Accu’s, de hoofd­toepass­ing van lood
- Lood­strips, ook lood­slabben genoemd, om delen van een gebouw water­dicht te verbinden
- In de vorm van plat­en water­dichte bedekking van dak­en of muren
- Sol­deer in de vorm van een leg­ering met tin of andere met­al­en
- Als lood­azide in ontstekin­gen voor muni­tie
- Als lood­me­nie in roest­werende verf
- Als addi­tief in de glasin­dus­trie bij het mak­en van lood- of kristal­glas en spe­ciale lenzen
- Afscher­mende wan­den of kleren bij het werken met radioac­tieve mate­ri­alen of gam­ma- en rönt­gen­stralen
- Voor orgelpijpen

alt

De wereld­voor­raad lood­erts, te exploiteren vol­gens de gang­bare meth­od­es, is 80 miljoen ton, die vooral te vin­den zijn Aus­tral­ië, Chi­na en Rus­land. Aan het pro­duc­ti­etem­po van 2010 vol­staat dit voor ca 15 jaar.
De totale bek­ende en nog niet geëx­ploiteerde lood­reserves wor­den ger­aamd op ca 1,5 mil­jard ton. Als deze reserves aange­spro­ken wor­den, duurt het meer dan 300 jaar vooraleer alle lood opge­bruikt is.
Maar lood wordt op grote schaal gere­cy­cleerd. Het is duidelijk, dat er de komende decen­nia nog geen teko­rt aan lood zal optreden.

De voor­naam­ste lood­pro­duc­erende onderne­min­gen vin­dt u in onder­staande tabel :

alt

De afgelopen 5 jaar piek­te de lood­pri­js bij ca 2,8 euro/​kg in okto­ber 2007 om dan weg te zakken naar ca 0,6 euro/​kg in decem­ber 2008, een dal­ing met meer dan 78%. Dan her­stelde de pri­js zich tot het pri­jskanaal 1,5 à 2 euro/​kg en hand­haaft zich inmid­dels op dat niveau. 

Op deze web­site kunt u o.a. recente pri­js­in­fo over lood vinden.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.