...

Goud: update februari 2013

7 februari 2013, 02:00 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Goud is het metaal dat wellicht het meest tot de ver­beeld­ing spreekt. Goud heeft niet alleen een mooie kleur en glans, boven­di­en is het prak­tisch onver­ganke­lijk: een Gal­lis­che munt van meer dan 2000 jaar oud lijkt wel gis­teren ges­la­gen te zijn. Tot het mid­den van de vorige eeuw was goud het uni­verse­le betaalmid­del en tot op de dag van van­daag geldt het als de veilige haven’ in finan­cieel, poli­tiek of economisch onzekere tijden.


alt


De Ned­er­landse benam­ing goud’ is afkom­stig van het Ger­maanse woord gel­wa’ die aan­le­unt bij het Lati­jnse helvus’, met bei­de als beteke­nis geel’ of geelachtig’. Het woord gel­wa evolueerde via het Oud-Sak­sis­che gold’ naar ons heden­daagse woord. Het Lati­jn had voor het edele metaal een apart woord, aurum’, wat het scheikundi­ge sym­bool ervan verklaart. 

Vol­gens een studie van World Gold Coun­cil is er over de gehele aard­bol en gedurende de ganse geschiede­nis ongeveer 165.000 ton goud gepro­duceerd. Hier­van is meer dan 22.000 ton (ca 13%) ver­loren gegaan’, d.w.z. ver­w­erkt in indus­triële processen en pro­ducten op dus­danige wijze dat het niet meer te recu­per­eren is. Van de overbli­jvende
ca 143.000 ton heeft 96.000 ton (67%) zijn weg gevon­den naar privége­bruik als goud­staven, muntstukken en juwe­len. De overige 47.000 ton liggen te rusten in bankkluizen.

alt

Goud komt vri­jwel over de ganse pla­neet voor. Meestal vin­dt men het in gede­gen vorm als zuiver metaal, maar er zijn ook goud­ert­sen die bestaan uit chemis­che verbindin­gen. Voor­beelden zijn de min­eralen calaver­i­et (goudtel­luride) en syl­vani­et (zil­ver-goudtel­luride).

Oor­spronke­lijk gebeurde het win­nen van goud op een­voudi­ge wijze door het afgraven van het opper­vlak of uit­wassen van grint in riv­ierbed­din­gen. Hier en daar tre­f­fen we nog zulke open goudont­gin­nin­gen aan, maar het gros van het gele metaal komt van mijn­bouw tot op een diepte van 3 kilo­me­ter. Ook zee­wa­ter bevat goud, tussen 5 en 50 gram per mil­jard liter. Om u een idee te geven: een mil­jard liter water stemt overeen met 400.000 olymp­is­che zwem­baden. Dit legt uit dat alle pogin­gen die er zijn geweest om goud uit zee­wa­ter te isol­eren, steeds op een vooral finan­ciële siss­er zijn uitgelopen.

Goud­win­ning de dag van van­daag is niet sim­pel. De kwaliteit, m.a.w. het goudge­halte aangetrof­fen in de natu­ur is meestal heel laag. Dat bij­na 2 ton erts te ver­w­erken is om
1 gram zuiver goud te bekomen, is eerder regel dan uit­zon­der­ing. Ook komen er vaak chemis­che bew­erkin­gen aan te pas met zeer gevaar­lijke stof­fen zoals giftig cyanide, bij­tende soda (natri­umhy­drox­ide) of agressief kon­ingswa­ter (een mengsel van chloor­wa­ter­stof- en salpeterzuur).

alt

Boven­staande grafiek geeft een overzicht van de pro­duc­tie van nieuw’ goud, waarmee bedoeld wordt het goud recht­streeks afkom­stig van mijn­bouw. In 2012 was dit een totaal van 2.659 ton.

Chi­na behoudt zijn top­posi­tie met 370 ton, dat is 2,2% meer dan in 2011. Tot en met 2006 was Zuid-Afri­ka in dit ver­band de koplop­er, maar in 2007 nam Chi­na de fakkel over. Onder­tussen hebben Aus­tral­ië, de VS en sinds 2012 ook Rus­land Zuid-Afri­ka wegge­dron­gen naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

alt

Goud dient nog alti­jd vooral om mee te pronken of om het als beleg­ging of econom­siche reserve ergens in een kluis te bewaren. Dat blijkt uit de feit­en dat in 2011 de juwe­len­fab­ricage nog alti­jd de belan­grijk­ste (43%) vra­gende par­tij was voor goud, gevol­gd door het ver­w­erken tot staven en munten (33% van de vraag). Ook de zg. offi­ciële aankoop door over­he­den is nog alti­jd niet te onder­schat­ten met 10% van de totale vraag in 2011.

alt

Boven­staande grafiek toont, dat de goudreserves ont­gin­baar vol­gens de huidi­ge meth­od­es op het einde van 2012 51.820 ton bedroeg, dat is amper 1,7% meer dan in 2010. Samen met het goud dat in bankkluizen ligt is dat meer dan 98.000 ton.

Uit boven­staande grafiek blijkt ook, dat top­pro­du­cent in 2012 Chi­na tevre­den moet zijn met een negende plaats wat reserves betre­ft. Als deze cijfers juist zijn, zullen in de toekomst Aus­tral­ië, Zuid-Afri­ka en Rus­land het voor­touw kun­nen nemen voor de goud­pro­duc­tie. Maar Chi­na zal niet werkeloos bli­jven toezien en is begonnen met een poli­tiek van acquisi­ties die op ter­mi­jn het land­schap van de goud­pro­duc­tie wel eens grondig zouden veranderen. 


Hoe dan ook, aan het huidi­ge pro­duc­tie- en ver­bruik­stem­po is er over ca 20 jaar geen con­ven­tionele’ goudont­gin­ning meer mogelijk.

alt

Boven­staande tabel ver­meldt de 10 belan­grijk­ste goud­pro­duc­erende firma’s samen met hun jaarpro­duc­tie van 2012. Deze bedri­jven zijn geves­tigd in Cana­da, Zuid-Afri­ka, Rus­land en de VS.

alt

Sinds de all time high van 1.900,4 USD/​troy ounce (45.403 EUR/​kg) op 22 augus­tus 2011 bevin­dt de goud­pri­js zich in een zijwaarts kanaal.
Voor het lopende jaar (2013) verwacht­en experts dat het 1.900 dol­lar­record zal sneu­ve­len end at zelfs het 2.000 dol­larpla­fond eraan zal moeten geloven.

Op deze web­site kan u dagelijks het wel en het wee van het goud volgen.

Jan Van Besauw
Colum­nist USMarkets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.