...

Aardgas – update december 2012

24 december 2012, 00:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Aardgas bestaat gro­ten­deels uit methaan, een gas dat niet alleen op aarde, maar op vele plan­eten van ons zonnes­telsel overvloedig aan­wezig is. De aard­ko­rst bevat aardgas als geï­soleerde gas­bellen of daar waar olievelden en steenkooladers zijn. Op de oceaan­bodems tre­f­fen we methaan aan als methaan­hy­draat, waarover dadelijk meer. Methaan wordt op aarde voort­durend gevor­md als bijprod­uct van de ver­t­er­ing van voed­sel. Vooral vee speelt hier­bij een grote rol.


Methaan is een zg. broeikas­gas, dat samen met CO2 bij­draagt aan de opwarm­ing van de aarde. Wat de toe­name van CO2 betre­ft, wordt de menselijke indus­triële activiteit met de vinger gewezen. Methaan daar­ente­gen wordt zoals aange­haald ook in grote hoeveel­he­den gepro­duceerd bij het vert­eren van planten door her­bi­voren zoals koeien. Een andere poten­tiële bron van extra methaan is het hier­boven geciteerde methaan­hy­draat, waar­van zich mil­jar­den ton­nen op de oceaan­bo­dem bevin­den. Dit methaan­hy­draat kan alleen sta­biel bli­jven door de com­bi­natie van hoge druk en lage tem­per­a­turen op de oceaan­bo­dem. Als ten gevolge van de kli­maatswi­jzig­ing de ocea­nen echt zouden gaan opwar­men komt dit methaan vrij en zijn cat­a­stro­fale gevol­gen voor het wereld­kli­maat te vrezen. 

alt

Aardgas wordt in de eerste plaats gebruikt voor het opwekken van elek­triciteit door het aan­dri­jven van gas- en stoom­tur­bines. Het voordeel tegen­over con­ven­tionele brand­stof­fen zoals olie en steenkool is, dat aardgas meer warm­teop­brengst geeft, zodat net­to resp. 30 en 45% min­der CO2 wordt uit­gestoten. Boven­di­en komen er zo goed als geen schadelijke bijpro­ducten vrij bij de verbranding.

Een andere toepass­ing van aardgas is de pro­duc­tie van water­stof, die kan gebruikt wor­den in voer­tu­igen aange­dreven met elek­trische brand­stof­cellen of door het ver­bran­den van water­stof in de lucht.

Aardgas kan ook aangewend wor­den als brand­stof (LPG, liqui­fied petro­le­um gas) voor voer­tu­igen, voor kookvuren en ver­warm­ingsin­stal­laties, voor het pro­duc­eren van ammo­ni­ak in de kun­st­mestin­dus­trie en als grond­stof voor vezels, verf enz.

De tien lan­den met de groot­ste aardgaspro­duc­tie in 2011 vin­dt u in onder­staande grafiek:

alt

De wereld­pro­duc­tie in 2011 bedroeg 3.276,2 mil­jard kubieke meter, dit is 2,6% meer dan in 2010. De top-10 lan­den nemen hier­van meer dan 66% voor hun reken­ing. Ned­er­land is net niet bij deze top-10. De pro­duc­tie in 2011 bedroeg 64.2 mil­jard m³, dit is bij­na 9% min­der dan in 2010, nog goed voor iets min­der dan 2% van het wereldtotaal.

alt

Als we de wereld­pro­duc­tie per geografis­che regio beschouwen, dan zien we dat de regio Europa & Euraz­ië (o.a. Rus­land, Oekraïne, Kazach­stan en Oezbek­istan) het voor­touw neemt met 32% van het wereldtotaal.

alt


Het ver­bruik in 2011 bedroeg wereld­wi­jd 3.222,9 mil­jard m³, dit is 1,6%) iets min­der dan de gepro­duceerde 3.276,2 mil­jard kubieke meter.
Maar bij de 3 groot­ste ver­bruik­ers merken we, dat in Europa & Euraz­ië en Azië & Stille Oceaan­re­gio het ver­bruik de pro­duc­tie heeft overtrof­fen met resp. 6,3 en 23% heeft overtrof­fen, ter­wi­jl in Noord-Ameri­ka ver­bruik en pro­duc­tie bij­na per­fect overeen­stem­den.

alt

Bij­na over­al op aarde tre­ft men aardgas­bellen aan, ook in Ned­er­land, maar de groot­ste zijn in Rus­land, Iran, Qatar, Turk­menistan, de VS en Venezuela, met resp. ca 45, 33, 25, 24, 8,5 en 5,5 mil­jard m³.
Op het einde van 2011 was de bewezen’ reserve aardgas wereld­wi­jd 208.400 mil­jard m³. Uit­gaande van het ver­bruik van 2011 vol­staat deze voor­raad voor ca 65 jaar. In de realiteit zal aardgas eerder uit­geput zijn, omdat het ver­bruik jaar na jaar sti­jgt. Tussen eind 2000 en eind 2011 nam het ver­bruik toe van 2.411,7 naar 3.222,9 mil­jard m³, dit is een toe­name met meer dan 33,61%.

alt

Boven­staande grafiek toont de evo­lu­tie in de werel­dreserves over een peri­ode van 21 jaar. Hier­bij valt het op, dat er jaar na jaar meer aardgas aan­wezig is, ter­wi­jl het ver­bruik jaar na jaar sti­jgt zoals zonet aange­haald (+33,6% tussen eind 2000 en eind 2011).

Ned­er­land geeft aan, dat de voor­raad aardgas terugloopt: van 1.800 mil­jard m³ op het einde van 1990 tot 1.100 mil­jard m³ op het einde van 2011.

Om niet afhanke­lijk te zijn van soms poli­tiek insta­biele regio’s zoekt men naar alter­natieve bron­nen van methaan. Zo is er bio­gas, afkom­stig van uitwerpse­len en ver­rot­tend huishoudelijk afval. Een andere bron, op dit ogen­blik nog spec­u­latief, is de eerder ver­melde enorme hoeveel­heid methaan­hy­draat, te oog­sten’ op de oceaanbodem.

alt

Boven­staande Nat­ur­al Gas Index geeft het gril­loge par­cours weer dat de aardgaspri­js vol­gt.
Na het dieptepunt medio 2010 bli­jft de pri­js pen­de­len rond het 620 dollarniveau.


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.