ZILVER MANIPULATIE
De meeste beleggers is inmiddels wel opgevallen dat goud het (relatief) goed doet in deze financiële crisis. In de meeste valuta’s heeft het goud ook dit jaar weer nieuwe hoogtepunten bereikt. Slechts in Amerikaanse dollars en Japanse yen valt de performance van het goud wat tegen. Dit heeft mijn inziens vooral te maken met het terugdraaien van de “carry trade” die vooral in USD en JPY is aangegaan de afgelopen jaren.
Leningen in USD en JPY worden met andere woorden afgelost en daarvoor zijn aankopen van die valuta noodzakelijk.
Dat goud voorlopig nog een goede belegging zal blijven, is naar mijn mening evident. Het is de enige wereldwijd geaccepteerde valuta die niet bijgedrukt kan worden door centrale banken. Daarmee is goud de vluchthaven bij uitstek voor beleggers die hun koopkracht wensen te behouden in deze barre tijden waarin de geldpersen op volle toeren draaien. Dit natuurlijk nog afgezien van het feit dat in crisisperioden goud zijn status als veilige haven steeds weer eer aan doet, zo ook nu.
Wat echter minder beleggers weten is dat zilver doorgaans eenzelfde rol vervult. Zilver wordt wel eens oneerbiedig “a poor man’s gold” genoemd; dit simpelweg vanwege de vele malen lagere prijs die doorgaans voor zilver bedongen wordt.
De geschiedenis leert ons echter dat ook zilver dikwijls een monetaire rol heeft vervuld. Velen zullen zich bijvoorbeeld nog de zilveren guldens herinneren. Goud en zilver hebben eigenlijk altijd een belangrijke rol gespeeld in het monetaire systeem van de wereld. Doorgaans was “het geld”, die papiertjes met bedragen erop, op een of andere manier gedekt door “echt geld”, namelijk goud of zilver.
Dat veranderde echter in 1971 toen het Bretton Woods monetaire systeem ineen stortte. Dollars waren vanaf dat moment niet meer inwisselbaar voor goud en sindsdien is wat wij “geld” noemen niet meer gedekt door enige vorm van waarde: het monetaire systeem is enkel nog gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen dat een papiertje waarop laten we zeggen 100 euro staat gedrukt je ook daadwerkelijk instaat stelt om dit om te ruilen voor goederen die een dergelijke waarde vertegenwoordigen. Men noemt dit kortweg “fiat geld” of “fiat valuta”.
Sinds de jaren zeventig zijn goud en zilver daarmee eigenlijk een soort van “anti-valuta” geworden. Immers, telkens wanneer het vertrouwen in het fiat geld verdween zochten beleggers in toevlucht in het eeuwenoude geld. Andersom geredeneerd: wanneer de prijzen van goud en zilver sterk opliepen, nam het vertrouwen in de fiat valuta af.
Dat is natuurlijk niet iets wat centrale banken graag zien/zagen. Vandaar dat er verschillende stemmen opgingen die opperden dat de goud- en zilverprijzen gemanipuleerd werden. Door de prijs van goud- en zilver namelijk kunstmatig laag te houden, wordt het vertrouwen in fiat geld vergroot. Het Amerikaanse Gold Anti Trust Action committee (GATA) probeert al decennia deze manipulatie onder de aandacht van het publiek te brengen. Zij hebben in de loop der jaren zeer interessant materiaal verzameld dat naar mijn mening te overtuigend is om dit idee zomaar als een complot-theorie af te doen.
Vooral wat zilver betreft zijn de statistieken opzienbarend. De Amerikaan Theodore Butler heeft er zijn levenswerk van gemaakt om deze statistieken boven water te krijgen. Hij claimt dat de total hoeveelheid bovengronds zilver op dit moment zo’n 1 miljard troy ounces bedraagt (1 ounce = 31.1 gram). De schatting van de World Gold Council is dat er ongeveer 5 miljard troy ounces goud boven de grond verkeren.
Als de wereldvoorraad van goud ruim vijf keer de voorraad zilver is, waarom is de prijs van zilver dan niet vijf keer zo hoog als die van goud? manipulatie zegt Butler.
De vier grootste spelers op de Comex (waaronder JPMorgan de allergrootste is) beheersen namelijk ruim 70% van het aantal openstaande short contracten zilver. Zij zijn er met andere woorden bij gebaat dat de prijs van zilver niet door het dak gaat en doen dan ook alles wat mogelijk is om de prijs lager te manipuleren, aldus Butler. Er zit zeker logica in zijn berekeningen en hebben ervoor gezorgd dat de Amerikaanse toezichthouder met regelmaat onderzoek verricht naar mogelijke manipulatie in de zilvermarkt (zonder enige consequenties tot dusverre overigens).
Hoe het ook zij, er is in ieder geval genoeg anekdotisch bewijs dat de vraag naar zilver (ondanks de economische crisis) sterk toeneemt.
In minder dan drie jaar heeft de grootste beursgenoteerde tracker “SLV” in Amerika een positie in fysiek zilver opgebouwd van zo’n 300 miljoen troy ounces. Daarmee heeft deze ETF dus maarliefts 30% van de wereldvoorraad aan fysiek zilver in bezit. Geen slechte positie zou ik zo zeggen als je weet dat zilver naast haar monetaire eigenschappen ook in de industrie op velerlei plaatsen wordt gebruikt (zie link). Van medische toepassingen tot waterzuivering en elektronica.
Daarbovenop geldt dat de premies op zilveren munten sterk zijn opgelopen en dat de leveringstijden toenemen (voorzover de munten überhaupt nog te krijgen zijn). De Amerikaanse Munt heeft haar productiecapaciteit van zilveren “Eagles” verdubbeld maar kan nog steeds niet aan de vraag voldoen.
Verder is het goed om te weten dat de Amerikaanse constitutie goud en zilver als wettig betaalmiddel toestaat. Een zakenman deed daar recent nog zijn voordeel mee door personeel uit te betalen op basis van de nominale waarde van gouden en zilveren munten en daarmee in essentie belastingvrije bonussen uitkeerde. Een rel was het gevolg, maar de rechtbank besloot uiteindelijk dat goud en zilver nog steeds wettig betaalmiddel zijn in de V.S. en dat daarvoor de waarde geldt die erop gedrukt staat.
Uit de grafiek wordt duidelijk dat zo rondom de $12 steun verwacht mag worden binnen de opgaande trend van zilver. Tegen de hierboven geschetste achtergrond zijn aankopen naar mijn mening zeker het overwegen waard. Dat kan op velerlei manieren zoals bijvoorbeeld via certificaten en turbo’s waarvan lezers van deze site ongetwijfeld op de hoogte zijn. Mijn persoonlijke favorieten in dit verband zijn de in Zwitserland genoteerde tracker ZKB Silver en echtgeld.nl voor het geval u het fysieke bezit mocht prefereren. Voor fysiek bezit zijn overigens vele argumenten denkbaar.
Cees Quirijns
voor US Markets