...

ZILVER MANIPULATIE

7 maart 2009, 21:59 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De meeste beleg­gers is inmid­dels wel opgevallen dat goud het (relatief) goed doet in deze finan­ciële cri­sis. In de meeste val­u­ta’s heeft het goud ook dit jaar weer nieuwe hoogtepun­ten bereikt. Slechts in Amerikaanse dol­lars en Japanse yen valt de per­for­mance van het goud wat tegen. Dit heeft mijn inziens vooral te mak­en met het terug­draaien van de car­ry trade” die vooral in USD en JPY is aange­gaan de afgelopen jaren.
ZIL­VER MANIPULATIE

De meeste beleg­gers is inmid­dels wel opgevallen dat goud het (relatief) goed doet in deze finan­ciële cri­sis. In de meeste val­u­ta’s heeft het goud ook dit jaar weer nieuwe hoogtepun­ten bereikt. Slechts in Amerikaanse dol­lars en Japanse yen valt de per­for­mance van het goud wat tegen. Dit heeft mijn inziens vooral te mak­en met het terug­draaien van de car­ry trade” die vooral in USD en JPY is aange­gaan de afgelopen jaren. 

Lenin­gen in USD en JPY wor­den met andere woor­den afgelost en daar­voor zijn aankopen van die val­u­ta noodzakelijk.

Dat goud voor­lop­ig nog een goede beleg­ging zal bli­jven, is naar mijn mening evi­dent. Het is de enige wereld­wi­jd geac­cepteerde val­u­ta die niet bijge­drukt kan wor­den door cen­trale banken. Daarmee is goud de vluchthaven bij uit­stek voor beleg­gers die hun koop­kracht wensen te behouden in deze barre tij­den waarin de geld­persen op volle toeren draaien. Dit natu­urlijk nog afgezien van het feit dat in cri­sis­pe­ri­o­den goud zijn sta­tus als veilige haven steeds weer eer aan doet, zo ook nu.

Wat echter min­der beleg­gers weten is dat zil­ver door­gaans een­zelfde rol vervult. Zil­ver wordt wel eens oneer­biedig a poor man’s gold” genoemd; dit sim­pel­weg van­wege de vele malen lagere pri­js die door­gaans voor zil­ver bedongen wordt. 

De geschiede­nis leert ons echter dat ook zil­ver dik­wi­jls een mon­e­taire rol heeft vervuld. Velen zullen zich bijvoor­beeld nog de zil­v­eren guldens herin­neren. Goud en zil­ver hebben eigen­lijk alti­jd een belan­grijke rol gespeeld in het mon­e­taire sys­teem van de wereld. Door­gaans was het geld”, die papiert­jes met bedra­gen erop, op een of andere manier gedekt door echt geld”, namelijk goud of zilver.

Dat veran­derde echter in 1971 toen het Bret­ton Woods mon­e­taire sys­teem ineen stortte. Dol­lars waren vanaf dat moment niet meer inwis­sel­baar voor goud en sinds­di­en is wat wij geld” noe­men niet meer gedekt door enige vorm van waarde: het mon­e­taire sys­teem is enkel nog gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen dat een papiert­je waarop lat­en we zeggen 100 euro staat gedrukt je ook daad­w­erke­lijk instaat stelt om dit om te ruilen voor goed­eren die een dergelijke waarde verte­gen­wo­ordi­gen. Men noemt dit kortweg fiat geld” of fiat valuta”.

Sinds de jaren zeventig zijn goud en zil­ver daarmee eigen­lijk een soort van anti-val­u­ta” gewor­den. Immers, telkens wan­neer het vertrouwen in het fiat geld verd­ween zocht­en beleg­gers in toevlucht in het eeuwe­noude geld. Ander­som gere­de­neerd: wan­neer de pri­jzen van goud en zil­ver sterk opliepen, nam het vertrouwen in de fiat val­u­ta af. 

Dat is natu­urlijk niet iets wat cen­trale banken graag zien/​zagen. Van­daar dat er ver­schil­lende stem­men opgin­gen die opper­den dat de goud- en zil­ver­pri­jzen gema­nip­uleerd wer­den. Door de pri­js van goud- en zil­ver namelijk kun­st­matig laag te houden, wordt het vertrouwen in fiat geld ver­g­root. Het Amerikaanse Gold Anti Trust Action com­mit­tee (GATA) probeert al decen­nia deze manip­u­latie onder de aan­dacht van het pub­liek te bren­gen. Zij hebben in de loop der jaren zeer inter­es­sant mate­ri­aal verza­meld dat naar mijn mening te over­tu­igend is om dit idee zomaar als een com­plot-the­o­rie af te doen. 

Vooral wat zil­ver betre­ft zijn de sta­tistieken opzien­barend. De Amerikaan Theodore But­ler heeft er zijn lev­enswerk van gemaakt om deze sta­tistieken boven water te kri­j­gen. Hij claimt dat de total hoeveel­heid boven­gronds zil­ver op dit moment zo’n 1 mil­jard troy ounces bedraagt (1 ounce = 31.1 gram). De schat­ting van de World Gold Coun­cil is dat er ongeveer 5 mil­jard troy ounces goud boven de grond verkeren. 

Als de wereld­voor­raad van goud ruim vijf keer de voor­raad zil­ver is, waarom is de pri­js van zil­ver dan niet vijf keer zo hoog als die van goud? manip­u­latie zegt Butler.

De vier groot­ste spel­ers op de Comex (waaron­der JPMor­gan de aller­g­root­ste is) beheersen namelijk ruim 70% van het aan­tal open­staande short con­tracten zil­ver. Zij zijn er met andere woor­den bij gebaat dat de pri­js van zil­ver niet door het dak gaat en doen dan ook alles wat mogelijk is om de pri­js lager te manip­uleren, aldus But­ler. Er zit zek­er log­i­ca in zijn berekenin­gen en hebben ervoor gezorgd dat de Amerikaanse toezichthoud­er met regel­maat onder­zoek ver­richt naar mogelijke manip­u­latie in de zil­ver­markt (zon­der enige con­se­quen­ties tot dusverre overigens).

Hoe het ook zij, er is in ieder geval genoeg anek­do­tisch bewi­js dat de vraag naar zil­ver (ondanks de economis­che cri­sis) sterk toeneemt. 

In min­der dan drie jaar heeft de groot­ste beursgeno­teerde track­er SLV” in Ameri­ka een posi­tie in fysiek zil­ver opge­bouwd van zo’n 300 miljoen troy ounces. Daarmee heeft deze ETF dus maar­liefts 30% van de wereld­voor­raad aan fysiek zil­ver in bez­it. Geen slechte posi­tie zou ik zo zeggen als je weet dat zil­ver naast haar mon­e­taire eigen­schap­pen ook in de indus­trie op vel­er­lei plaat­sen wordt gebruikt (zie link). Van medis­che toepassin­gen tot waterzuiv­er­ing en elektronica.

Daar­bovenop geldt dat de pre­mies op zil­v­eren munten sterk zijn opgelopen en dat de lev­er­ingsti­j­den toen­e­men (voor­zover de munten über­haupt nog te kri­j­gen zijn). De Amerikaanse Munt heeft haar pro­duc­tieca­paciteit van zil­v­eren Eagles” ver­dubbeld maar kan nog steeds niet aan de vraag voldoen.

Verder is het goed om te weten dat de Amerikaanse con­sti­tu­tie goud en zil­ver als wet­tig betaalmid­del toes­taat. Een zak­en­man deed daar recent nog zijn voordeel mee door per­son­eel uit te betal­en op basis van de nom­i­nale waarde van gouden en zil­v­eren munten en daarmee in essen­tie belast­ingvri­je bonussen uit­keerde. Een rel was het gevolg, maar de recht­bank besloot uitein­delijk dat goud en zil­ver nog steeds wet­tig betaalmid­del zijn in de V.S. en dat daar­voor de waarde geldt die erop gedrukt staat.


Uit de grafiek wordt duidelijk dat zo ron­dom de $12 ste­un verwacht mag wor­den bin­nen de opgaande trend van zil­ver. Tegen de hier­boven geschet­ste achter­grond zijn aankopen naar mijn mening zek­er het over­we­gen waard. Dat kan op vel­er­lei manieren zoals bijvoor­beeld via cer­tifi­cat­en en tur­bo’s waar­van lez­ers van deze site ongetwi­jfeld op de hoogte zijn. Mijn per­soon­lijke favori­eten in dit ver­band zijn de in Zwit­ser­land geno­teerde track­er ZKB Sil­ver en echt​geld​.nl voor het geval u het fysieke bez­it mocht pref­er­eren. Voor fysiek bez­it zijn overi­gens vele argu­menten denkbaar.

Cees Quir­i­jns
voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.