...

Yield curve en verwachting markt

10 juni 2006, 09:11 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De rente werd opnieuw ver­hoogd in Europa op don­derdag 8 juni, de ECB verwacht dat de inflatie in 2006 uit zal komen tussen de 2,1 en 2,5% … Voor 2007 verwacht men de inflatie tussen de 1,6 en 2,8% … Ook de VS wer­den de inflatiev­erwachtin­gen naar boven bijgesteld, voor 2006 tot 3% … Frans legt in deze col­umn een en ander uit over de rente, de inflatie en de groei .…


De yield curve en verwachtin­gen van de markt

Cen­trale bankiers

Don­derdag 8 juni 2006 is de korte rente in Europa met een kwart pro­cent ver­hoogd naar 2 ¾ %. De ECB verwacht dat de economis­che groei in de Euro­zone voor 2006 tussen de 1,7 en 2,5% komt te liggen en voor 2007 tussen de 1,3 en 2,3 %. De cen­trale bank verwacht een inflatie voor 2006 tussen de 2,1 en 2,5% en voor 2007 tussen de 1,6 en 2,8%.

Net als in Europa heeft op 8 juni Ameri­ka haar inflatiev­erwachtin­gen naar boven toe bijgesteld. Voor 2006 naar 3 %, ter­wi­jl ook de economis­che groei naar boven werd bijgesteld en wel van 3,4 naar 3,6 %. Voor 2007 wordt nu een groei voorzien van 3,3 % die in de daaropvol­gende jaren zal afne­men naar 3 %.

De verwachtin­gen voor 2007 zijn bijgesteld. Nu wordt er reken­ing gehouden met min­der groei en iets meer inflatie. Cen­trale bankiers hebben een hekel aan oplopende inflatieci­jfers en bestri­j­den dat met een ver­hoging van de korte rente in stap­pen, tot­dat de con­sump­tie in vol­doende mate is afgenomen. Uit­er­aard moet daar­bij wor­den gewaakt tegen overkill. Juist vol­doende om de inflatie af te rem­men en de economis­che groei in stand te houden. Dat pro­ces luis­tert heel nauw. Bij een te strak mon­e­tair beleid, een korte rente die te veel is ver­hoogd, zal de economis­che groei negatief wor­den. Waar­na de korte rente sterk zal wor­den ver­laagd om de economie weer vlot te trekken. Greenspan was een meester op mon­e­tair gebied waar­door de inflatie wereld­wi­jd onder con­t­role is gebracht, boven­di­en werken de cen­trale bankiers tegen­wo­ordig meer samen. 

In navol­ging van Ameri­ka wordt de korte rente nu ook in meer lan­den ver­hoogd. Dat heeft geleid tot negatieve reac­ties op de beurzen, vooral de opkomende mark­ten wer­den hard getrof­fen. Nu Greenspan is ver­van­gen is men bevreesd dat de korte rente te veel zal wor­den ver­hoogd wat zal lei­den tot een tegen­val­lende mon­di­ale groei. 

De yield curve

Na de mening over inflatie en groei van de cen­trale bankiers is het wel inter­es­sant om te ont­dekken wat de markt daar­van denkt. Daar­voor nemen we de oblig­atiemarkt en mat de name de oblig­aties met een heel lange loop­ti­jd. Een aanzien­lijke hoeveel­heid grote mark­t­par­ti­jen die over veel infor­matie beschikken oefe­nen hun invloed uit op de mark­t­be­weg­in­gen daar­van. Deze par­ti­jen ver­schuiv­en de loop­ti­jd van de oblig­aties in hun porte­feuille van kort naar lang en visa ver­sa naar gelang hun visie op de markt. 

Bij een stim­ulerend beleid zijn zij alleen bereid om geld lang­durig vast te leggen als daar een duidelijke hogere rente tegen­over staat ten opzichte van oblig­aties met een kor­tere loop­ti­jd. Bij een economie waar de groei sterk aantrekt zal het rentev­er­schil tussen kort — en lang lopende oblig­aties vrij groot zijn. Dat ver­schil wordt de yield curve” genoemd. Bij veel onzek­er­heid over de toekom­stige inflatie zal het niveau van de lange rente relatief hoog zijn. Mark­t­par­ti­jen eval­ueren de kansen en risico’s bij het lang­durig vastzetten van hun beschik­bare ver­mo­gen voort­durend en het niveau van de mark­trente wordt gevon­den als er een even­wicht bestaat tussen kop­ers en verkopers.

Het is gebruike­lijk dat de yield curve wordt gevor­md door een kromme lijn die van laag naar hoog loopt. In uit­zon­der­lijke sit­u­aties loopt deze lijn van hoog naar laag. Mark­t­par­ti­jen zijn er dan van over­tu­igd dat de korte rente in de nabi­je toekomst sub­stantieel ver­laagd zal moeten wor­den om de economie uit een recessie, negatieve groei cyclus te halen. Als hun visie uit komt zal het hoog­ste ren­de­ment wor­den behaald met oblig­aties die de lang­ste loop­ti­jd hebben.

De actuele situatie

Boven­staande grafiek geeft de pro­centuele veran­der­ing weer van de Amerikaanse rente over een peri­ode van drie jaar. De Amerikaanse economie en daarmee de rente­curve van dat land is van groot belang voor de economis­che ontwik­kelin­gen in de rest van de wereld.

De groene lijn geeft aan dat vanaf begin 2004 de korte rente in 17 stap­pen omhoog is gebracht naar 5%. De blauwe lijn laat zien dat daar­door het ren­de­ment van de oblig­aties met een loop­ti­jd van 5 jaar de afgelopen drie jaar is toegenomen naar het huidi­ge niveau van 5%. Het ren­de­ment van de oblig­aties met een loop­ti­jd van 10 jaar is min­der opgelopen en ligt nu eve­neens op een niveau van 5%. De reeks van rentev­er­hogin­gen hebben maar een beperk­te invloed gehad op de rente van de oblig­aties met een loop­ti­jd van 30 jaar. Het niveau is nu 5,20% en ligt lager dan het moment waarop de rentev­er­hogin­gen begonnen.

Con­clusie

De cen­trale bankiers proberen een licht oplopende inflatie de kop in te drukken door de korte rente te ver­hogen. Met de bedoel­ing om de economis­che groei te ver­tra­gen maar op een aan­vaard­baar niveau te houden. De plan­bu­reaus van zow­el Ameri­ka als Europa gaan ervan uit dat zij daar dit en vol­gend jaar in zullen sla­gen. De markt denkt daar anders over. 

Het lage niveau van de lange rente geeft aan dat de mark­t­con­sen­sus hele­maal niet uit­gaat van een sterk oplopende inflatie. De vri­jwel vlakke yield curve is een sig­naal dat men reken­ing houdt met een tegen­val­lende economis­che groei. Nog niet met een recessie, maar de opmerk­ing van Bernanke, de nieuwe voorzit­ter van de cen­trale bank van Ameri­ka, dat meer rentev­er­hogin­gen niet uit­ges­loten zijn, maak­te vooral de aan­de­len­mark­ten zeer nerveus. Men is bang voor overkill door een min­der ervaren bestu­ur­der waar­door de economie uitein­delijk in een recessie zal belanden. 

De laat­ste recessie vond plaats in 2001 en 2002 en was behoor­lijk van omvang. De markt anticipeerde daar al op wat tot uit­drukking kwam in 1999 en 2000 met een omge­keerde yield curve. Door de opmerkin­gen van Bernanke is de lange rente wat aan het zakken. Veel ruimte is er niet meer alvorens er sprake is van een omge­keerde yield curve. De markt heeft dan geo­ordeeld en het verleden heeft bewezen dat in die sit­u­atie de opti­mistis­che groeivooruitzicht­en van de offi­ciële plan­bu­reaus naar de prul­len­bak kun­nen verdwijnen.

Vooral­snog geven we de voorzit­ter van de cen­trale bank, maar vooral zijn team van regionale bestu­ur­ders het voordeel van de twi­jfel en gaan ervan uit dat zij in staat zijn om een juiste dosis aan rentev­er­hogin­gen door te voeren. Een stand­punt dat duidelijk maakt dat er een einde komt aan de reeks van rentev­er­hogin­gen brengt de nodi­ge energie aan de naar zuurstof hap­pende markt. 

Frans Belt
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.