...

Week 50: Veel cijfers, komt er beweging?

11 december 2005, 01:58 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Wall Street verloor wat vorige week, maar wat nu? ... De weerstand staat er nog terwijl de markt klaar lijkt voor opnieuw een stap in eender welke richting ... Om die richting te bepalen hebben we in ieder geval wat kruit nodig ... Deze week komt er genoeg kruit beschikbaar gezien de FED over de rente beslist en er retail en inflatiecijfers vrij komen in de VS ... Wall Street zal denk ik in ieder geval de richting aangeven .... Een vooruitblik ...

Wall Street:

Op Wall Street lijkt het erop dat de rek eruit is, de indices bereiken hun weerstand, consolideren wat en moesten wat inleveren. Zo staat de Dow Jones nu al zo`n 200 pnt onder de recente top terwijl de S&P 500 (zie analyse in deze nieuwsbrief) terug moet vanaf de lijn over de toppen. De S&P 500 blijft sterk omdat alle sectoren aan de recente rally meewerken, zowel olie, retail en technologie kwamen goed voor de dag. Nu er een daling op gang lijkt te komen verwacht ik dat ook nu alle sectoren daaraan zullen meewerken.

Het blijft natuurlijk balanceren op de rand, het kan hoger door het sentiment dat er heerst en vooral door het zeer hoge vertrouwen dat de markt toch niet omlaag kan. Dat vertrouwen is zelfs zo groot dat men er vanuit gaat dat als er een daling komt van 2 of 3% er toch zal worden ingegrepen door de grote partijen om de rally aan de gang te houden. Veel beleggers gaan op die manier snel denken dat alles ok is zolang de Dow Jones boven de 10.000 pnt blijft, en daar staan we nu alweer ruim 700 pnt boven.

De markt mag dus 7 tot 8% verliezen zonder dat het vertrouwen wordt aangetast. Dat vertrouwen kunnen we nu vrij makkelijk meten bij het verloop van de Volatiliteit index die bij diverse indices meeloopt. Op de website staan er reeds 4 van die indices zodat u die goed kunt volgen. De volatiliteit schommelt tussen de 10 en de 12% de afgelopen weken, en dat is historisch laag. Ook de volumes blijven zeer laag, de rally die we net achter de rug hebben (of nog aan de gang is) werd dus niet fors gekocht. Er waren zeer weinig verkopers te vinden, dat is wel duidelijk.

Het draait dus om dat vertrouwen, zo lang dat het er is ofwel blijft kan het bijna niet anders dat er verder wordt opgeklommen langs de befaamde Wall of Fear. Vergeet niet alle factoren die er spelen in de VS, als we daar naar kijken dan kan het land in no time aan de rand van de afgrond belanden. We hebben het dan uiteraard over de DEBT, ofwel schulden ... en dat zowel bij de consument als bij de regering. Die nemen gigantische vormen aan, en het lijkt erop dat er geen weg meer terug is. Ook de consument blijft maar uitgeven zonder dat hij zich zorgen maakt over het enorme gat dat wordt achtergelaten. Nog maar eens moet ik ervoor waarschuwen dat dit nooit zo kan doorgaan, eens moet er worden terugbetaald zowel federaal als particulier. Zodra de consument niets anders meer kan dan de hand op de knip te houden zal dit uitmonden in een van de grootste drama`s voor de Amerikaanse economie ooit.

De markt trekt zich er op dit moment weinig van aan, maar zodra er iets op gang komt zal het niet meer tegen te houden zijn. Ook het totale vertrouwen dat we hierboven hebben besproken zal omslaan in wantrouwen en angst. De komende 5 jaar kunnen wel eens zeer moeilijk gaan worden.

Weekoverzicht:

Op weekbasis verloor de Dow Jones 99 pnt en staat nu op 10.778 pnt, de Nasdaq moest met 17 pnt terug tot 2256 pnt. De S&P 500 verloor dan weer 6 pnt en staat nu op 1259 pnt, de SOX had het ook moeilijk de afgelopen dagen en verloor 8 pnt op weekbasis tot 497 pnt. De Russel 2000 verloor minimaal, de index ging met 2 pnt terug tot 688 pnt ...
Volgende week:
Wall Street zal de komende week zijn tanden moeten laten zien, dinsdag de Retail Sales en de FED vergadering waar de rente weer met een kwartje zal worden verhoogd (of niet? Of meer?) ... Woensdag de Export prijzen en de handelsbalans, later die dag (16:30) de olievoorraden. Donderdag de CPI ofwel de inflatie, de claims, de NY Empire Index en de Philadelphia FED. Een reeks cijfers waar zeker zal worden gewikt en gewogen. Kan er nog een paar procent bij, of is het genoeg geweest en kunnen we naar meer reële waarden terug?
De kans dat de Dow Jones ver vanaf de huidige stand zal staan eind volgende week lijkt me groot, maar welke kant dat wordt valt nog maar te bezien. Het kan net zo goed 10.350~10.400 pnt worden als het 10.900~11.000 pnt wordt. Ik denk wel dat als er een daling komt er meer geweld zal plaatsvinden. De uitslag omlaag kan dus groter worden dan die omhoog, en dat komt vooral door de zware weerstand.
We komen hierop uiteraard nog terug via analyses op de website www.usmarkets.nl deze week.

Europa:

De AEX bleef wel sterk liggen met een keer een forse stijging tot de 436 pnt, daarna moest het terug tot rond de 430~431 pnt waar de index nu ook nog op staat. Op weekbasis wint de index 1,6 pnt. Technisch zien we steun rond de 428 en 422 pnt, later de 418 en de 413 pnt. Weerstand nu de 433 en 436 pnt, later de 440 en 450 pnt als zware weerstand. Een uitstap tot daar zou nog kunnen maar het zal steeds moeilijker worden. Naar beneden toe ligt er veel ruimte, alleen moeten er wel eerst enkele steunpunten worden doorbroken.

De DAX heeft het wat moeilijker, deze index verloop op weekbasis 26 pnt. De 5300 pnt blijft voorlopig moeilijk te doorbreken, al enkele keren haperde de index daar. Als we omlaag kijken dan zijn de 5235 en de 5200 pnt belangrijk, later de 5175 en de 5135 pnt. Ook hier wachten op de beweging richting die niveaus en dan kijken of er een versnelling op gang komt. De index staat wel overbought.

Olie:

De olie blijft sterk met de poging richting de 62~63 dollar target, tot daar kan het vat olie doorstoten. De reden is natuurlijk de kou die zijn intrede doet in de VS, de kans dat het een tijdelijke stijging is blijft dan ook groot. Vanaf die 62~63 dollar kan het vrij makkelijk weer terug tot de 55~56 dollar waar nu de voorlopige bodem werd gemaakt. Boven de 63 dollar zie ik wel mogelijkheden richting de 65, 68 en zelfs de 71 dollar waar de top ligt te wachten. De rit naar de 62~63 dollar heb ik diverse keren voorspelt op de site, ook de terugval tot de 55~56 dollar had ik wekenlang zien aankomen. De olie bereikte al niveaus boven de 61 dollar maar moest vrijdag fors inleveren zodat er een slot onder de 60 dollar op de borden staat. De 62~63 dollar hebben we nog niet gezien zodat we daar toch nog vanuit kunnen gaan.

Euro :

==> Klik hier voor een totaaloverzicht van de Euro <==

De euro beweegt tussen de 1,168 en de 1,184 dollar en dat al geruime tijd, het lijkt erop dat de munt sterker aan het worden is en binnenkort de aanval zal plaatsen op de 1,20~1,21 dollar en zelfs op de 1,23 dollar als het wat meezit de komende weken. Boven die 1,23 dollar zal het moeilijker worden om door te stoten. De munt kan de komende weken worden opgenomen zoals het er nu naar uitziet. Pas onder de 1,165 dollar wordt het opletten, de euro kan dan verder in de problemen komen. Op de website kunt u het verloop van de Euro/dollar goed volgen.
Kijk hiervoor de volgende link ==>
Verloop Euro/dollar volgen

Goudkoers :

==> Klik hier om een totaaloverzicht van het goud <==

Het goud blijft sterk en breekt nu toch duidelijk boven de zware weerstand die rond de 500 dollar uitkwam. De rally zette gewoon door en bereikte niveaus die 25 jaar niet meer werden gezien, en het gaat gewoon door. In analyses heb ik het al vaak aangegeven, het goud komt los boven de 500 dollar en kan zo makkelijk richting de 550, 600, 700 en zelfs 800 dollar doorstoten. De vraag blijft waarom? ... We weten dat in het verleden het goud steeds als vluchthaven wordt gezien, goud behoudt zijn waarde en bezit niet het risico dat bij valuta wel aanwezig is, de grote tekorten in de VS worden nu nog genegeerd maar zodra dat niet meer het geval is kan de munt in een vrije val terecht komen. Ook de dollar kan in zo`n geval fors onderuit, vandaar dat het goud zo interessant aan het worden is. Op de website kunt u de goudkoers goed volgen.
Kijk hiervoor op de volgende link ==>
Goudkoers volgen

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.