...

Week 41: Weerstand bereikt, wat nu?

8 oktober 2005, 18:26 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De indices op Wall Street zakken onder hun belangrijke steunpunten ... Wordt die daling doorgezet? ... En komt er meer volatiliteit ? ... Ook krijgen we enkele belangrijke economische data en de 3e kwartaal cijfers beginnen binnen te komen ... Zorgt dat voor extra winstwaarschuwingen? ... Hoe zal de markt hierop reageren? ... We blikken alvast vooruit naar de komende week die wel eens veel beweging kan laten zien ...

Vorige week :

Op Wall Street hebben we een vrij heftige week achter de rug, vooral dinsdag en woensdag waren nogal volatiel en zo kwamen er enkele indices onder hun zeer belangrijke steun terecht. De Dow Jones staat nu al 2 dagen onder de 10.350 pnt terwijl de Nasdaq vanaf donderdag onder de 2100 pnt staat wat ook al niet zo best is. Beide indices kunnen de komende dagen verderin gaan leveren. Ik zie weinig redenen voor euforie op Wall Street.

De reden van de daling komt niet zomaar uit de lucht vallen, er waren opnieuw enkele waarschuwende woorden vanuit de FED hoek. Enkele leden lieten zich uit over de sterk oplopende inflatie en de economische groei die behoorlijk kan teruglopen door diverse redenen. Het rentebeleid moet hierop worden afgestemd en om de inflatie tegen te gaan zou de rente verder moeten worden opgetrokken terwijl de economie binnenkort zal schreeuwen om een renteverlaging. Als we dat samenvatten dan zien we nogal wat narigheid op ons afkomen.

De belegger zal dat ook wel gaan inzien na een tijdje, en daarom zie ik weinig redenen dat de beurs opnieuw de stijging kan gaan inzetten. Als de bedrijven te maken krijgen met de gevolgen van een hogere rente, stijgende productie prijzen en ook nog eens een economie die tegenzit dan gaan de resultaten met minimaal 20 a 25% omlaag binnen 1 jaar. In dat geval kunnen we het best gaan kijken naar de koers/ winst verhoudingen, als de gemiddelde K/W winst nu tussen de 18 en 20 uitkomt op Wall Street dan zullen die met minimaal 20% toenemen. Dan hebben we het al over 22 tot 25 keer de winst.

Als alles daarna niet snel herstelt (mogelijk recessie) dan kunnen de bedrijfswinsten nog lager uitkomen waardoor de K/W weer verder oploopt, dit kan tot boven de 30. Dit laat men niet zo snel gebeuren, de koersen zullen in dat geval snel terug moeten met 25 tot 30%. Reeds op dit moment zien we dat al bij enkele bedrijven die op de eerste rij of dicht bij het vuur zitten (de consument). Die zijn al bezig met een duidelijke en gestage koersval, kijk maar naar de retail sector (Home Depot, Wal Mart, Black& Decker etc..).

Als het verhaal van hierboven klopt en dat wordt steeds meer duidelijk dan zou de Dow Jones snel onder de 10.000 pnt terecht kunnen komen, later zie ik mogelijkheden tot 9700 pnt en lager. Als er een kwart vanaf de top af moet dan komen uit op ongeveer 8000 pnt vwb de Dow Jones.Laten we er ook nog bij vermelden dat alle feiten die ik eerder al diverse keren heb proberen uit te leggen ook nog steeds gelden, zelfs meer dan ooit. We hebben het hier over de schulden van het land en de consument, de grote en zeer gevaarlijke posities met derivaten (Hedge Funds), de woning markt en de arbeidsmarkt, de problemen bij de financiering van de woning markt (denk aan Fannie en Freddy), het handelstekort en de hoge energieprijzen die de inflatie verder zullen aanwakkeren. Kortom, vergeet dit allemaal niet door het euforische gevoel dat men de afgelopen maanden veel te vaak kreeg.

Via de website zullen we natuurlijk alles op de voet volgen, daar kunt u dagelijks terecht voor nieuwe updates en informatie. Ook kunt u zelf interactief deelnemen aan discussies en vragen via het Forum. Zie www.usmarkets.nl

Overzicht afgelopen week :

Op weekbasis verloor de Dow Jones 276 pnt en staat op 10.292 pnt, de Nasdaq moest met 61 pnt terug tot 2090 pnt. De S&P 500 verloor 33 pnt met nu een slot op 1195 pnt, dit vooral door de zware val bij de olieaandelen. De SOX liet de afgelopen week 14 pnt liggen en sluit op 461 pnt. De Russel 2000 verloor vorige week in totaal 23 pnt, het slot komt nu op 644 pnt uit...

Technische niveaus :

Nog even de technische niveaus op Wall Street, de steun voor de Dow Jones zien we nu rond de 10.200 en de 10.000 pnt. Onder die 10.000 pnt ziet het er zeer slecht uit voor de Dow Jones Index, dan ligt de weg helemaal open tot de 9700 pnt. Weerstand krijgen we nu eerst rond de 10.350 pnt, later de 10.450 en de 10.500 pnt als weerstand. Bij de Nasdaq wordt de belangrijke steun nu de 2000 pnt. Weerstand zien we hier eerst rond de 2100 en de 2125 pnt. Bij de S&P 500 kijken we naar de 1175 en later naar de 1162 pnt als steun. Weerstand krijgen we rond de 1205 en 1215 pnt.

Verwachting komende week :

Wall Street staat nogal zwak in zijn schoenen, zeker nu de Dow Jones en de Nasdaq (ofwel alle sectoren) hun zeer belangrijke steunlijn hebben doorbroken. De kans op een verdere daling volgende week is vele malen groter dan dat er herstel komt. Er kunnen zelfs dagen bij zitten die de Dow Jones met 200 pnt en meer terug doen vallen. Let nu vooral op de 10.000 pnt bij deze index. De Nasdaq kan ook verder omlaag, we letten nu op de volgende steun van belang. Dat is de 2000 pnt. Bij de S&P 500 kan het ook verder omlaag, tot de 1163 pnt ligt er ruimte op korte termijn.
De komende dagen moeten we zeker alert blijven, we kunnen dus vrij grote bewegingen krijgen met een toenemende volatiliteit. Opletten dus, en indien mogelijk short posities op- of uitbouwen.

Er komen natuurlijk ook voldoende economische cijfers naar buiten, dinsdag de FOMC Minutes, woensdag de olievoorraden om 16:30 onze tijd. Donderdag komen er een hele rits aan cijfers, de import en export prijzen en de handelsbalans oven de maand augustus. Ook de wekelijkse Initial Claims komen donderdag naar buiten. Vrijdag wordt het ook een topdag, dan worden de Retail Sales over september bekend gemaakt, daarnaast krijgen we ook de CPI (inflatie) en het Mitchigan Sentiment. Om 16:00 dan ook nog de Business Inventories.

Er komen ook diverse bedrijven met hun cijfers over het 3e kwartaal, maandag al Genentech en Alcoa nabeurs. Dinsdag komen AMD en Apple, woensdag ASML en vrijdag General Electric, maar die zijn dus al bekend.
Europa :

De AEX kwam ruim boven de 402 pnt uit begin vorige week maar met Wall Street aan het roer moest de index een toontje lager gaan zingen. Snel werd die 402 pnt weer opgezocht en zelfs met speels gemak weer doorbroken. Ik had al aangegeven dat de uitbraak zonder volume plaatsvond, dus die was onbetrouwbaar en gedoemd om te mislukken. We kijken bij de AEX nu vooral naar de 397~398 pnt als steun, daaronder snel mogelijkheden richting de 393 en 388 pnt. Het zier er vwb de AEX niet al te best uit.

De DAX kon tot de 5140 pnt oplopen aan het begin van de week maar ook hier kwam de daling al snel op gang zodra Wall Street wegzakte. Bij de DAX letten we nu eerst op de 4935~4950 pnt zone, daaronder kan het zelf nog sneller omlaag. Veel zal ook hier afhangen van wat er op Wall Street gebeurt. Weerstand krijgen we rond de 5050 en de 5100 pnt maar ik moet nog zien of de DAX de stijgende lijn weer kan opnemen.

Olie :

De olie moest fors terug de afgelopen dagen, zelfs tot onder de 62 dollar waar er toch een stevige steun uitkwam. De olie staat nu op 61,8 dollar en verloor op weekbasis 4,5 dollar. Door de daling onder de 62 dollar ligt de weg nu vrij tot de oplopende steunlijn waar ook het 200-daags gemiddelde uitkomt. De olie zou dan terug kunnen tot de 55 dollar per vat, de kans dat we daar de komende week al naartoe gaan lijkt me zelfs vrij groot. Tot de 55 dollar binnen 1 week kan, maar dan moet het wel zeer snel gaan. Weerstand zien we tussen de 63 en 64 dollar per vat.

Euro :

De euro kwam rond de 1,18~1,19 dollar terecht vorige week, er volgde een behoorlijk herstel naarmate de week vorderde. Weerstand kunnen we nu rond de 1,23 en later tussen de 1,25 en 1,26 dollar verwachten. De munt zou verder kunnen aantrekken, dit vooral na dat de 1,23 dollar wordt doorbroken. De dollar komt dus weer onder druk te staan. Onder de zone 1,18~1,19 dollar kunnen we echt moeilijkheden verwachten voor de euro, toch verwacht ik dit niet al te snel.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.