Vooruitblik week 02:
De voorspelling van vorige week klopt aardig als we terugkijken, de markt leverde op Wall Street behoorlijk in zodat een nieuwjaars rally uit blijft. De Dow Jones teste zijn weerstand tussen de 10.800 en 10.850 pnt opnieuw maar kwam daarna in een dalende beweging terecht die de index nu op 10.600 pnt brengt. Bij de S&P 500 zien we dat maandag de 1220 pnt target werd behaald en waar er voorlopig een eindstation van de omgekeerde kop- schouder werd bereikt, de daling richting de 1161 pnt komt nu goed op gang. Ook bij de Nasdaq komt de daling goed op gang, de Nasdaq 100 en de SOX verloren ook fors.
De Nasdaq, de Nasdaq 100 en de SOX vielen ver terug vorige week, in het vooruitzicht voor week 1 heb ik dit aangegeven en dat lijkt te kloppen nu. De indices vielen zover terug dat de steunpunten die zeer belangrijk zijn onder druk staan. Bij de SOX was de daling onder de 420~425 pnt al fataal en is de trend daar al omgeslagen. De druk kan ook de komende dagen aanhouden, wel kan er eerst nog wat twijfel komen rond de steunpunten. Dat zijn de 400 pnt bij de SOX, de 1550~1555 pnt bij de Nasdaq 100 en de 2050~2060 pnt bij de Nasdaq. Ook de Dow Jones kan verder onder druk komen te staan, daar is een slot onder de 10.420 pnt voor nodig wat nog 180 pnt onder de huidige stand is. De S&P 500 index die wat zoekt tussen de 1180 en 1190 pnt kan eerst richting de 1175 pnt, later zal de 1161 pnt snel op het bord komen te staan. Daar moeten we denk ik rekening mee houden de komende dagen. Mijn verwachting is dat deze 5 indices na het slot van vrijdag tussen de 1 en 2% lager staan. Er komen bedrijfscijfers van o.a. Alcoa, Apple, Sun Microsystems, Intel en Genetech naar buiten de komende week die mogelijk voor sell the news zullen zorgen.
Let op de VIX en de VXN die de afgelopen week fors zijn opgelopen, de totale rust slaat nu om in een wat onrustiger sentiment. Nog geen angst, maar de stijging kan de angst weer wat laten toenemen de komende weken. Gezien de hoge volumes tijdens de daling zie ik daar wel iets in, de volatiliteit kan dus verder toenemen. Het beklimmen van "the wall of fear" lijkt te zullen stoppen ...
Ook economische data komt er naar buiten met als belangrijkste de PPI vrijdag en de trade GAP woensdag. De olievooraden woensdag om 16:30 blijven voor de oliekoers belangrijk. Donderdag de jobless claims en de retail sales over december. Genoeg data zoals u kunt zien ...
Europa:
De AEX bereikt een nieuwe top rond de 355 pnt en presteert in tegenstelling tot eind vorig jaar zeer sterk. De stijgingen brengt men natuurlijk in verband met de dalende euro, maar dat vindt ik de grootste onzin die er is. Toen de euro op 1,31 dollar stond eind november dan stond de AEX onder druk ivm een te hoge euro, nu met een zelfde stand van de euro grijpt men het argument aan dat de munt goedkoop geworden is .. Kunt u het nog volgen? Hoeft niet, de indices in Europa staan klaar om een grote beweging omlaag in te zetten. Waarom? De oplopende steunlijn bij de AEX staat amper 1% onder de huidige stand, dit kan gevolgen hebben zodra de index dus meer dan 1% moet inleveren, er zou dan een sterke versnelling op gang kunnen komen die de index binnen een zeer kort tijdsbestek tot de 335~340 pnt kan brengen. Vergelijken we de charts van de Nasdaq en de S&P 500 richting het eind van vorig jaar met die van de AEX nu dan ziet u snel wat ik bedoel met de steunlijn die veel te snel de koers volgt.
Bij de DAX die op 4315 pnt de week afsluit zien we ongeveer hetzelfde als wat er met de AEX gebeurt, zodra de steunlijn het begeeft ontstaat er ruim 150 a 200 pnt dalingspotentieel. Eerst de 4250 pnt als steun gevolgd door de 4180 pnt. Later de 4150 en 4100 pnt als steun voor de DAX, het wordt opnieuw een spannende week.
Euro:
De Euro liet de afgelopen week een forse daling zien, vanaf de 1,36 dollar zakt de munt tot 1,302 dollar laag vrijdag. Een daling van 6 cent binnen een week, ofwel bijna 1% per dag. Dat was de reden dat men in Europa overeind kon blijven tov de daling op Wall Street. Veel maakt het denk ik niet uit, die daling had ik ingecalculeerd (zie hier de analyse van de Euro). De munt kan nog wat zakken tot maximaal de 1,29 dollar zonder de recente uptrend te beschadigen. Daarna verwacht ik de euro snel weer richting de 1,32~1,33 dollar gevolgd door een stijging richting de toppen op de wat langere termijn.
Olie:
De olie bereikt eind vorige week de 45~46 dollar per vat, een stijging van ongeveer 5 a 6 dollar tov de bodem die rond de 40~41 dollar uitkwam de afgelopen weken. De olie is dus weer iets waar we met grote belangstelling naar moeten kijken de komende dagen, boven de 47~47,5 dollar ligt de weg opnieuw open richting de 50 dollar en hoger. Dat zou betekenen dat de onrust weer kan toenmen en dat de angst voor dure enrgieprijzen weer kan aanwakkeren. Later hierover meer natuurlijk ...
Guy Boscart