Wat als.…
Allereerst heeft het enorme organisatorische gevolgen. Alleen al de voorfinanciering van deze actie zal een enorme creativiteit van de overheid en de banken vergen. Zij hebben echter het afgelopen jaar voldoende aangetoond hiertoe in staat te zijn, dus hierover geen zorgen. Vervolgens is het afwikkelen van lopende orders een belangrijk knelpunt. De status van het onderhanden werk van bijvoorbeeld een bouwproject zal immers moeten worden vastgesteld en afgerekend om te voorkomen dat opdrachtgever of aannemer schade oploopt. Verder loopt het allemaal wel los, de bedragen op artikelen, facturen en loonstrookjes worden gewoon twee keer zo groot. Dat is al eerder gebeurt alleen deden we daar dan een paar jaar over.
Dan zijn er de directe en indirecte gevolgen van deze actie. Hoe kunnen we de schade beperken en de voordelen maximaliseren?
Door de rente te verhogen voorkomen we nieuwe excessieve leningen, waardoor het risico op een herhaling van zetten kan worden verkleind. Door de salarissen en uitkeringen te verhogen wordt de afloscapaciteit van personen met leningen en hypotheken verhoogd. Voor de aflossingsvrije leningen is het voordeel op de korte termijn beperkt, maar het risico op een onderwaarde op de woning wordt door deze actie verwaarloosbaar. De huizenmarkt zal immers op zijn minst stabiliseren. Een knelpunt op de woningmarkt bij deze oplossing zijn de huurwoningen. De oplossing hiervoor kan echter samen met een heet politiek hangijzer eenvoudig worden opgelost. Daar de huurprijs van woningen ook zal stijgen, is het een optie om woninghuur aftrekbaar te maken. Bouw vervolgens gedurende 5 jaar deze aftrekbaarheid jaarlijks met 20% af en doe dit tegelijkertijd ook met de hypotheekrente aftrek. Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap.
Aandelenmarkten zullen stijgen, de koersen worden immers weergegeven in valuta en deze moeten theoretisch dus omhoog gaan. Uiteraard veranderd de waarde van de bedrijven hiermee niet maar het beperkt wel de geldontwaarding voor personen en bedrijven die hun geld in aandelen hebben belegd. Dit geld ook voor pensioenfondsen die naast hun stijgende beleggingen tevens hogere inkomsten uit premies gaan ontvangen. Al met al zal de schade door deze stabilisatie actie veel kleiner zijn dan wanneer we doormodderen totdat we een werkeloosheid van 20% hebben.
Tenslotte hebben we nog de spaarders. Zij zullen last hebben van geldontwaarding wat slechts beperkt wordt gecompenseerd door de mogelijk hogere spaarrente. Maar welke spaarder met enig vermogen heeft geen eigen huis of beleggingsportefeuille? Voor de grootste groep mensen in de moderne westerse wereld is het devalueren van de valuta waarschijnlijk de minst pijnlijke klap.
De slachtoffers van deze oplossing? De omaatjes met een matras vol geld. Maar hoe vervelend en krom het ook is, de toegevoegde waarde voor de economie van een matrasspaarder is uiteindelijk gewoon nul! En van inflatie hebben zij toch geen last, iemand die niets uitgeeft heeft immers ook geen last van prijsstijgingen.
Oh ja, we moeten nog wel even met China gaan praten, die zullen er waarschijnlijk wel wat meer problemen mee hebben. Je kunt tenslotte nooit iedereen gelukkig maken, maar te vriend houden lijkt me op zijn minst verstandig.
Jan Maarten Knops
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
WAT ALS ......
10 maart 2009, 09:59
|
US Markets Redactie
| leestijd: 3 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
we morgen alle prijzen, salarissen en rente wereldwijd verdubbelen? Ik ben natuurlijk niet verantwoordelijk voor de gevolgen ervan en kan dus naar hartelust roepen wat er in me op komt.