...

Waar blijft de beurscrash? .. Komt die nog?

25 augustus 2005, 15:19 | US Markets Redactie | leestijd: 19 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


De kran­tenkop­pen hier­boven lat­en u zien wat men The day After” schri­jft, op dit moment zult u dit niet zien uit­er­aard, alles gaat goed en wat kan er gebeuren?? … De beurscrash waar ik al een tijd bang voor ben bli­jft voor­lop­ig nog uit … Maar als ik de charts bek­ijk dan vraag ik me af of dit wel goed bli­jft gaan, en vooral hoe lang nog … Via veel feit­en die er zijn en met veel doc­u­men­tatie en charts probeer ik u nog­maals duidelijk te mak­en waar er een groot gevaar ligt .. Ik laat u zien dat er bij een dal­ing van 30 tot 50% op Wall Street nog niet eens sprake is van een lange ter­mi­jn trend­breuk … Er kan dus veel gebeuren, maar wel moet er eerst een feit bloot komen te liggen .. Een trig­ger ofwel een onef­fen­heid bin­nen de gevaar­lijke en zwaar gehedgde financiële sec­tor .… Lees dus snel deze nieuwe col­umn .… En, ont­vangt u de nieuws­brief nog niet? Schri­jf u via deze pag­i­na snel hier­voor in, het is een gratis nieuws­brief .…

De beurscrash? … Waar bli­jft die, en komt die nog ??

Vorig jaar was ik diegene die het ver­melde dat de charts op Wall Street een behoor­lijke sli­j­tage ver­to­nen en dat het er ook fun­da­menteel zeer beroerd uitzi­et. Het lijkt wel alle­maal koek en ei, maar als we de feit­en onder de loep nemen dan zien we veel lijken in de kast … Al wil vri­jwel nie­mand deze zien, zek­er de anal­is­ten niet .. Tot op heden is daar nog geen enkele veran­der­ing in gekomen en bli­jf ik waarschuwen voor een schuiver op de aan­de­len­mark­ten die we ons nog zeer lang zullen herin­neren … De feit­en die ik toen aan­bracht zijn er nog steeds, sterk­er nog … Ze zien er nog een stuk duidelijk­er uit .…
Welke feit­en bracht ik vorig jaar aan ?
  • Het onwaarschi­jn­lijke ver­loop van de beurs sinds de bodem die begin 2003 werd gemaakt
  • De manier waarop de economie werd aanges­lingerd in de VS (het uit­de­len van belastingsgeld)
  • De toren­hoge schulden die de VS hebben, reeds 8 Tril­jard dol­lar (8000 mil­jard dol­lar) en dat ter­wi­jl de schuld dagelijks groeit met 2 mil­jard dollar.
  • Het grot­er wor­dende han­del­steko­rt ofwel het twin deficit
  • De dol­lar die wel wat kon her­stellen de afgelopen maan­den maar onder druk bli­jft staan.
  • De enorme zeep­bel die wordt gecreëerd bij de huizenmarkt
  • De manier waarop hypotheekver­strekkers deze zeep­bel financieren, denk hier­bij aan Fan­nie Mea en Fred­dy Mac..
  • De werkgele­gen­heid die wel groeit maar veel min­der snel dan werd gehoopt.
  • De schulden­posi­tie bij de con­sument die als maar grot­er wordt
  • De energiepri­jzen die tov vorig jaar alweer met de helft zijn opgelopen, een vat olie kost 67 dollar
  • Oplopende inflatie, dit is een nieuw feit. Een extra gevaar dat met rentev­er­hogin­gen aangepakt moet worden.
  • De toren­hoge beursko­ersen, veel fond­sen bereiken nieuwe hoogtepun­ten. De vraag is of deze bedri­jven bij oplopende inflatie, sti­j­gende energiepri­jzen en bij een negatief sen­ti­ment de groei kun­nen beves­ti­gen. Vergeet hier­bij niet dat op Wall Street veel fond­sen meer dan 100% zijn opgelopen sinds begin 2003 en dat nog meer fond­sen 500 tot zelfs meer dan 1000% hoger staan dan mid­den de jaren 90 !!
  • De gezond lijk­ende maar zeer onge­zond zijnde financiële sec­tor, van uit die hoek verwacht ik nog het grootse gevaar.
  • De enorme deriva­ten­con­struc­ties die uit­staan, de een houdt in feite de andere overeind tot er iets knapt. Deze tijd­bom kan op ieder moment ont­plof­fen. Er zit heel veel geld in dat soort con­struc­ties die een veelvoud van dit ingelegde kap­i­taal moeten afdekken. We spreken hier niet over mil­jar­den dol­lars maar eerder over bedra­gen die wel 1000 keer zo hoog zijn !!! En vergeet niet dat daar ook een deel van uw eigen geld inz­it via pen­sioen­fond­sen en uit­er­aard de banken.
  • Lat­en we ook de oor­log in Irak niet ver­geten die mil­jar­den kost en tot nog toe niets opleverd. Het lijkt er zelfs steeds meer op dat Bush de stri­jdt zal verliezen.
U ziet aan deze lijst dat de sit­u­atie op dit moment veel schri­j­nen­der is gewor­den dan ron­dom dezelfde peri­ode van vorig jaar, en dit samen met het feit dat de beursindices ongeveer 10 tot 20% en in som­mige gevallen zelfs 30 tot 40% hoger staan. 
Wall of fear :
In mijn updates heb ik vaak ver­meld dat de sterk­ste rally’s zich voort­be­we­gen langs de befaamde Wall of Fear” ofwel de muur der angst. De ral­ly die we nu zien lijkt zelfs op een van de meest uitda­gende die ik ken, een markt die telkens sti­jgt zon­der toe­name van het vol­ume en met een volatiliteit die over een lange peri­ode extreem laag bli­jft. Een markt waar blijk­baar nie­mand bang voor lijkt te zijn, en een peri­ode waar anal­is­ten in koor roepen dat de win­st­groei prachtig is met goede vooruitzicht­en. De ene koop-aan­bevel­ing vol­gt de andere op, koers­doe­len wor­den hoger en hoger geplaatst. 
Wan­neer hebben we dit gedrag ook alweer eerder gezien?? … In 1998 — 2000 ?? … Of niet soms ? De uit­drukking Wall of Fear” kan wor­den eerder wor­den veran­derd in de term Hang­ing on a Cliff” …
Vol­umes vallen tegen :
De vol­umes en de volatiliteit, daar heb ik het vaak over uit­er­aard want dat zijn nu een­maal de peil­ers bij een sta­biele markt. De afgelopen 3 jaar zien we dat dit niet meer de dri­jfveer is bin­nen het huidi­ge ver­loop van de beurs. Een con­clusie waar we niet naast kun­nen kijken uit­er­aard, het bewi­js zien we bij de lage vol­umes en de lage volatiliteit (zie: VIX, VXNVDAX). 
Dal­ende VIX Index
Hedge Funds :
Het lijkt er steeds sterk­er op dat de mark­ten wor­den ges­tu­urd door hef­boom­con­struc­ties die o.a. door hedge funds wor­den opgezet. Het is dur­fkap­i­taal van zeer ver­mo­gende par­ti­jen, het geld wordt op die manier rondge­pompt in een vreemde rotatiemix waaron­der de val­u­ta, olie, aan­de­len, bonds en com­modi­ties. Wel is bek­end gewor­den dat de stro­ming van kap­i­taal richt­ing de Hedge Funds scherp is gedaald in het 2e kwartaal van 2005. De instroom viel met maar lief­st 60% terug maar de stro­ming van kap­i­taal bli­jft posi­tief, dit wil zeggen er stroomt nog nieuw geld die richt­ing op maar veel (60%) minder.
In het 2e kwartaal was dit 10,9 mil­jard dol­lar, het eerste kwartaal kwam dit nog uit op 27,3 mil­jard dol­lar. In het totaal beheren de Hedge Funds nu een kap­i­taal van maar lief­st 1 Tril­jard dol­lar (1000 miljard) !!!

Een opval­lend feit bij de Hedge Funds is dat er van alle con­struc­ties 75% omhoog gericht is en slechts 25% omlaag. Hier­door valt het natu­urlijk op dat vri­jwel alle sec­toren tegelijk dezelfde richt­ing op gaan. 
Ook is dit waarschi­jn­lijk de reden dat grote dalin­gen uit­bli­jven op Wall Street, sinds 2002 zien we geen uitsch­i­eters omlaag meer van boven de 200 pnt bij de Dow Jones ter­wi­jl deze in de peri­ode daar­voor vrij vaak voork­wam. Ook dit kun­nen we duidelijk zien aan de volatiliteit.
Zelfs tij­dens de aansla­gen in Lon­den op 7 juli hebben we kun­nen con­stateren dat het Wall Street was dat de boel weer op gang trok na een lagere open­ing. De futures ston­den toen voor open­ing wel zeer zwaar in de min, een dal­ing van meer dan 200 pnt was toen de indi­catie voor open­ing. Ook die sessie was zon­der een al te groot vol­ume en werd duidelijk weer via een derivat­en netwerk gerealiseerd.
Op de tabel met de groei van het ver­mo­gen richt­ing de Hedge Funds ziet u dat het maar 1 keer omlaag ging, velen van u zullen zich dit niet meer herin­neren maar dat was in 1997~1998 toen het Hedge Fund Hen­der­s­son omviel en bin­nen de financiële sec­tor voor een aard­ver­schuiv­ing zorgde. Greenspan moest toen alle zeilen bijstellen om de sec­tor weer gezond te mak­en, anders waren er enkele vooraanstaande banken fail­li­et gegaan. De AEX index halveerde door deze toe­s­tanden.… Stelt u zich eens voor wat er nu zal gebeuren bij het stru­ike­len van 1 of meerdere par­ti­jen die met extreem hoge hef­bomen werken …
De geforceerde omme­keer begin 2003 :
Het is niet meer de vraag of er afsprak­en zijn gemaakt mid­den 2002, maar het is de vraag welke afsprak­en het waren. Er waren toen 3 zeer belan­grijke zak­en nodig om de ineen­stort­ing van de VS tegen te houden, ofwel er voor te zor­gen dat de VS hun grote han­der­sri­vaal Japan niet zou vol­gen. Die 3 zak­en waren …
  • De boekhoud­schan­daalen moesten wor­den gestopt, dus er werd in het geheim afge­spro­ken dat alles in de doof­pot zou verd­wi­j­nen. Er wer­den enkele grote vis­sen gepakt, ges­traft en achter de tralies gezet. Streep eron­der en opnieuw begin­nen want aan meer schade had nie­mand een voordeel. Dit is gelukt.
  • De beurs moest opge­po­et­st wor­den, de Dow Jones moest tegen elke pri­js weer richt­ing de 10.000 pnt en daar het lief­st boven bli­jven voor een lange peri­ode. De Dow Jones is nu een­maal de graad­me­ter en het toon­beeld ofwel de eta­lage van de VS. Ook dit is gelukt.
  • De economie, de werkgele­gen­heid (want er waren mas­sale ontsla­gen na de tech­bubbel) en het vertrowen moest her­steld wor­den en dat koste wat kost (zie de mil­jar­den dol­lars belast­ings ver­lag­ing). Ook daarin zijn de reken­meesters deels in geslaagd.

U kunt natu­urlijk snel merken aan deze 3 pun­ten dat dit nood­sce­nario enkel en alleen uit­s­tel van exe­cutie is.. Een enorme mee­valler dat men hier­bij had was dat de Chi­neese motor op volle toeren begon te draaien, dit zorgt in ieder geval voor een kap­i­taal­stroom richt­ing de VS

Goud, Com­modi­ties en Rente toen en nu :

Voor de crash van 1987 zien we hieron­der de beweg­in­gen van het goud, de CRB Index (com­modi­ties) en ook de rente. Het goud liet een ste­vige ral­ly zien van rond de 350 dol­lar tot de 500 dol­lar, dat was goed voor meer dan 40%. De CRB index liet een ral­ly zien van net omder de 200 pnt tot de 240 pnt, goed voor ruim 20%. En de rente, die steeg van 7% tot boven de 10%. 

Kijken we naar het goud van­daag dan zien we een exact ver­loop aan dat van net voor de crash in 1987. Ook de com­modi­ties index ($CRB) laat een forse sti­jging zien, wel grot­er dan die in 1987 maar wel gelijk aan de beweg­ing van toen. 
En de rente? Die steeg in 1987 net zoals nu met bij­na 3% van 7 naar 10%, nu zien we de rente in een nog sneller tem­po met 2,5% sti­j­gen vanaf de 1% halver­wege vorig jaar. Ook hier is er een zelfde patroon te zien als in 1987
Daar­naast wil ik u ook nog de Home­build­ing Index zien, de huizen­pri­jzen sti­j­gen zo explosief dat we ook bij deze index een ware blow off zien. In het artikel ( zie : Wat nu met de bubbel bij de Huizen­markt ? ) heb ik het er uit­ge­breid over gehad. 
De grafieken hieron­der lat­en u de overeenkom­sten met de peri­ode 1986~1987 duidelijk zien.
De charts van 1929 en 1987 :
De charts hieron­der van toen zien er angst­wekkend uit, u ziet de peri­odes van voor en na deze 2 grote beursver­schuivin­gen. Jan van Besauw maak­te al een col­umn over 1929 ( zie –> De CRASH van 1929, de feit­en van toen !! ), lat­er (in sep­tem­ber) zal Jan de peri­ode ron­dom 1987 voor u beschri­jven zodat u ook een betere kijk op deze peri­ode kri­jgt. Wel was de peri­ode tussen 1929 en 1933 veel heftiger dan wat er in 1987 gebeurde. Ik denk dat 1987 enkel en alleen maar een eerste waarschuwing was van wat er moet gebeuren, in 2000 wer­den we opnieuw gewaarschuwd maar hier­door werd enkel de Nas­daq op zijn plaats gezet. Bij de 3e keer (en die moet dus nog komen) gaan we er zek­er niet zo gemakke­lijk vanaf komen neem ik aan. 
Kun­nen grote dalin­gen nog wel plaatsvinden?
We horen vaak, wat er toen gebeurde kan niet meer met onze mod­erne com­mu­ni­catie en door de regels die nu gelden bij grote dalin­gen op de beurs. Dan heb ik hier­voor een tege­nar­gu­ment, als er op een onverwacht moment waar ook in de wereld een golf op gang komt door wat dan ook dan kun­nen de hef­boom­con­struc­ties in no time een ver­keerde richt­ing op gaan. Hier­boven ver­melde ik al dat er in die hoek meer dan 1 Tril­jard dol­lar in die con­struc­ties zit die dit bedrag vele malen overtr­e­f­fen door de hef­bomen… Zo iets kan niet tegenge­houden worden..
Mocht het tot zo‘n schuiver komen dan zal die bij iedereen die iets met aan­de­len te mak­en heeft de emoties doen opleven waar­door er een sell off vanu­it alle hoeken komt. Een sell off die door de mod­erne tech­nolo­gie waar we nu mee kun­nen werken veel hard­er zal aankomen. Deze golf zal over de gehele wereld sporen nalat­en, van Wall Street naar Azie en van daaruit naar Europa en weer terug naar Wall Street.
Met andere woor­den, de weg naar de vlo­er is vele malen kor­ter dan in 1929 en 1987 en het gevolg hier­van is dat een afkoel­ingspe­ri­ode hier niets aan kan veran­deren. Dat was toen niet zo, en dat is nu niet zo. Vergeet niet dat de peri­ode voor de schuiver ook iedereen posi­tief was en dat de anal­is­ten in koor riepen vooral aan­de­len te kopen. Zo is het ook nu niet anders… 
En de Dow Jones dan ??
Ook hier is het duidelijk, die index staat op instorten als we de lange ter­mi­jn chart bek­ijken. Nieuwe top­pen zien we al jaren niet meer, de index probeert zich uit die fase te wrin­gen maar slaagt er niet is. Vanaf de start van de ral­ly na de uit­braak boven de 1000 pnt in 1981 zien we ook hier een sti­jging van 1000% zon­der een terug­val, ook de crash die in 1987 plaatsvond en in feite de eerste waarschuwing gaf zien we bij­na niet terug op de chart. U ziet dat de index die negeerde en vrolijk door ging langs de befaamde Wall of Fear”. Ook in 1999 tot eind 2002 ziet u dat de dal­ing werd omge­bo­gen om tij­dens de huidi­ge ral­ly de zware weer­stand op te zoeken. Helaas, maar het lijkt niet echt meer te lukken.
Is er op de lange ter­mi­jn dan iets aan de hand als de Dow Jones terug moet tot de 7200, of de 6000 of zelfs tot de 5000 pnt? Née, zelfs als de index 50% ver­li­est bli­jft de lange ter­mi­jn trend omhoog gericht. Ofwel de index kan gemakke­lijk tot 50% inlev­eren vanaf zijn huidi­ge stand. Bij de Dow Jones komt dit overeen met 5500 pnt…
De Nas­daq die u ook hieron­der ziet kan na de waanzin­nige top net boven de 5000 pnt een lagere top gaan mak­en, daar­na kan de dal­ing her­vat­ten met mogelijkhe­den tot de bodem die werd gemaakt of zelfs lager. Op ter­mi­jn verwacht ik bij de Nas­daq nog de 1100 pnt te zien, dat ligt ook ruim 50% onder de huidi­ge stand…
Wan­neer kan die grote beweg­ing dan starten?
Eerst moeten er een paar zeer bepal­ende niveaus wor­den door­bro­ken voor dat het zo ver is, de index moet eerst onder de 10.250 pnt zakken. Daar­na ligt de 10.000 pnt op de loer als ste­un en psy­chol­o­gis­che grens. Maar het meest bepal­ende niveau waarop er moet gelet wor­den is de bek­ende 9700 pnt, dit niveau werd in okto­ber 2004 net na mijn artikel over de crash zwaar op de proef gesteld maar er kwam zoals we hebben gemerkt nog een forse poot omhoog tot de 10.900 pnt. 
Onder die 9700 pnt is het dus bin­go, vergeet dit niveau dus niet !!! Die 9700 pnt zal natu­urlijk ook bepal­end zijn voor alle andere indices omdat de Dow Jones een lei­dende rol heeft op Wall Street. Als de Dow Jones door het ijs zakt dan vol­gt automa­tisch de rest, want het is de moed­er der indices.…

Staan de aan­de­len dan te hoog??
Tja, bek­ijk de 2 charts hieron­der maar, dan ziet u denk ik genoeg. Aan­de­len die ver­dubbe­len bin­nen 1 jaar en over een peri­ode van 10 jaar met 1000% sti­j­gen lijkt me geen gezonde ontwik­kel­ing. De groei van de winst is er natu­urlijk wel, maar wat als er door een finan­cieel deba­cle geen groei meer is? … Of beter uit­gelegd, als er een aan­deel een koers winst van 15 tot 20 heeft, wat gebeurd er dan als zo‘n fonds door slechtere vooruitzicht­en naar een koers winst van 45 tot 60 moet. Het kan zelfs dat er ver­lies wordt gemaakt in zo‘n sit­u­atie .. Denk aan de tech­nolo­gie aan­de­len na 2000, wie weet dat niet meer ..
Bij Cater­pil­lar ziet u dat min­i­maal de helft eraf kan, dat gebeurde vanaf eind 1999 tot begin 2000 ook. En dat het snel gebeurde ziet u op de chart duidelijk.
Een zelfde soort beweg­ing hebben we bij Lehman gezien, een explosieve sti­jging tot boven de 80 dol­lar, de helft eraf tussen 2001 tot 2002. Vanaf 1995 tot nu zien we een sti­jging vanaf de 5 dol­lar tot de 106 dol­lar. Zit er dan in zo‘n fonds ofwel een grote finan­cial geen gevaar? Oordeelt u zelf maar … 50% kan er zo vanaf …

En de oliesec­tor dan ??

Hieron­der heb ik de olie-index en het olie­fonds Anadarko Petroli­um genomen om u deze koer­sex­plosie te lat­en zien. Want als een index sti­jgt van pak­weg 400 pnt naar de 1000+ vorige week dan kun­nen we wel spreken van een hype, en een hype eindigd alti­jd !! Zo‘n ontwik­kel­ing noe­men we ook wel een blow off top, iets wat we maar al te goed ken­nen van de Nas­daq begin 2000. Ook bij de Home­build­ing Index is er een soort­gelijke sit­u­atie ontstaan.

Als we een willekeurig fonds pakken uit de oliesec­tor zoals Anadarko Petro­le­um, dan zien we het fonds bin­nen een peri­ode van 10 jaar bij­na met 1000% sti­j­gen. Als we hier een voor­beeld nemen dan zouden we op dit ogen­blik voor iedere 1000 dol­lar die in 1990 in het fonds werd gestopt nu 18000 dol­lar terugkri­j­gen. Anadarko stond toen rond de 5 dol­lar. U zult nu wel begri­jpen dat top beleg­ger Waren Buf­fett recent aan­gaf zijn aan­de­len uit de oliesec­tor te willen verkopen. 

Met het olievat waarop wordt gespeculeerd (met name ook door de eerdere Hedge Funds) wor­den woek­er­win­sten behaald door spec­u­lanten met dur­fkap­i­taal. Hierop reageert de sec­tor waar­door de olieaan­de­len net zo snel stijgen. 

Hieron­der ziet u de charts van de olie-index en Anadarko Pertroleum…

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.