...

Volatiliteit blijft laag maar er valt iets op !!

15 juni 2005, 20:42 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De volatiliteit op Wall Street en in Europa bli­jft zeer laag, zow­el de VIX, de VXN en de VDAX zetten niveaus neer die onbek­end zijn .. Het lijkt er nu op dat er een draai aan zit te komen, ten­min­ste als we de charts van deze 3 volatiliteits indices goed bek­ijken .. Er ontstaat een negatieve diver­gen­tie bij de VDAX en de VIX en bij de VXN zien we zelfs een falling wedge dat een zeer posi­tief patroon is … Een analyse van deze 3 toch zeer belan­grijke indices …

We bek­ijken deze 3 volatiliteits indices nader :

De eerste die we bek­ijken is de VIX ofwel de volatiliteit gericht op de NYSE, ofwel de S&P 500 index. De toch sterke oplev­ing van vorige maand tot rond de 19% gaf een sig­naal dat de markt wel eens kon gaan doorzetten met de dal­ing die toen aan de gang was. Het tegen­deel werd daar­na snel duidelijk, opnieuw draaide de beurs naar boven toe op een vri­jwel iden­tieke manier als de vorige keren. De volatiliteit viel weer hele­maal terug tot tussen het gebied 1112% waar we die nu nog zien uitkomen.

Toch valt er iets op de afgelopen weken, na steeds lagere bodems te zetten en dat al sinds begin 2003 zien we op week­ba­sis voor het eerst hogere bodems bij de VIX. Dit zou erop kun­nen duiden dat er een alge­hele draai op komst is met voor de index nu mogelijkhe­den uit te breken richt­ing de 20% en hoger. Het ziet er nog pril uit, maar ik hou hier zeerzek­er reken­ing mee. Uitein­delijk kun­nen we dan de slopende peri­ode van lage vol­umes en vri­jwel geen enkele vorm van angst afsluiten.

De VXN laat een falling wedge zien :

De slepende dal­ing van de volatiliteit bij de Nas­daq 100 is extreem te noe­men, een index als de Nas­daq die door zijn samen­stelling vrij volatiel zou moeten zijn valt hele­maal stil. De intra­day beweg­in­gen die nor­maal 1 tot 3% kun­nen halen zien we nu op amper 0,5 tot 1% uitkomen. Ook een belan­grijke fac­tor voor de volatiliteit is het vol­ume, we zien ook dat terug­vallen tot niveaus die ongek­end zijn. 

Ook dit lijkt me een alge­hele stilte voor de stom, ofwel zodra er bij de tech­nolo­gie fond­sen weer enige vorm van angst optreed dan kun­nen we zeer heftige beweg­in­gen gaan verwacht­en. Die zullen zo heftig zijn dat nie­mand ze meer herkent, men is trouwens beweg­in­gen van enkele pun­ten gewend en door het gedrag van de markt zit vri­jwel iedereen met een bij­na 100% vertrouwen te kijken naar de markt. Nog­maals wijs ik er u op dat de gedachte bij deze groep (en die is op dit moment zek­er 90% van alle beleg­gers) emo­tion­eel niet is voor­bereid op een grote beweg­ing en zek­er niet als die omlaag is.

Nog­maals, deze indices cq indi­ca­toren staan bloe­drood qwa waarschuwingssig­naal. Denk even bij uzelf na hoe het zou voe­len om de Nas­daq 100 pnt lager te zien op 1 dag, of de Dow Jones die 350 pnt lager staat gedurende een sessie. Juist, het zal u over­vallen met de gedachte dat het niet mogelijk is. Of u zult denken, dat gebeurd nooit etc … Toch waren dit soort uit­sla­gen tussen 2000 en 2002 vrij nor­maal, hopelijk kunt u zich dit nog herinneren.

De VDAX Index :

Op de AEX heb ik geen volatiliteits index voorhan­den, gelukkig is er een bij de DAX. We zien net als op Wall Street hier een zeer lage volatiliteit. Ook hier duidelijk een zeer lage stand met nu wel een onder­grens rond de 11%. Onder die 11% zien we in feite een onbek­end gebied, en u ziet dat de index nu al vanaf begin dit jaar de stap niet waagt tot onder die lijn ofwel 11%. Het lijkt er dus sterk op dat de VDAX aan het uit­bode­men is en dat we reken­ing moeten gaan houden met een oplev­ing die mogelijk de weer­stand tussen de 15 en 17% zal door­breken. Daar­na zou de index met grotere negatieve vol­umes behoor­lijk terug kun­nen. Nog­maals, eerst wacht­en op een uit­braak boven de genoemde zone.

Guy Boscart
© US Mar​kets​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.