...

Vladimir Putin: de rijkste Rus?

29 december 2007, 18:32 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hij heeft een uit­ge­spro­ken koel ima­go, eigen aan mensen die aan de top hebben ges­taan van een organ­isaties zoals de KGB. Als pres­i­dent van Rus­land wil Putin ook niet in zijn kaarten lat­en kijken en zek­er niet in zijn porte­mon­nee. Maar toch kun­nen we een tip van de sluier oplicht­en…

Vladimir Putin: de rijk­ste Rus?

In Rijken der aarde: Rijk­ste man van de wereld lezen we o.m. dat we de eerste Euro­peaan aantr­e­f­fen op plaats 4 in het lijst­je van s werelds rijk­sten, na de Amrika­nen Bill Gates, War­ren Buf­fett en de Mexikaan Car­los Slim Helu. De Euro­peaan in kwest­ie is een Zweed, nl. IKEA-oprichter Ing­var Kam­prad is, goed voor 33 mil­jard dollar. 

Het ziet ernaar uit, dat Kam­prad gek­lopt kan wor­den door een andere Euro­peaan, nl. de Rus Vladimir Putin. Want hoewel Rus­land deels in Europa, deels in Azië ligt, vin­den we 70% van de bevolk­ing van dit reusachtige land in het Europese deel. Boven­di­en is Putin afkom­stig van Sint Peters­burg, gele­gen op een (flink uit de kluiten gewassen) boogscheut van EU-lan­den zoals Fin­land en Estland. 



De huidi­ge pres­i­dent van wat offi­cieel de Rus­sis­che Fed­er­atie heet is geboren in 1952. Zijn moed­er was fab­riek­sar­bei­d­ster en zijn vad­er diende in de 1930’er jaren in de Sov­jet-Rus­sis­che onderzeevloot en tij­dens de Tweede Werel­door­log was hij actief in de NKVD, de geheime poli­tie, de voor­lop­er van de KGB, waarover lat­er meer. 

Na recht­en­stud­ies is zoon Putin in de voet­sporen van zijn vad­er getre­den, want op 23-jarige leefti­jd begon hij te werken bij de KGB

Hij klom tot de top van deze organ­isatie, maar 1991 hield hij het voor bekeken bij de KGB en richtte hij zijn aan­dacht op de poli­tiek. Om zijn invloed op dit vlak wat te stof­fer­en behaalde hij in 1997 een acad­emis­che graad in de economie. Toch lieten zijn KGB-roots hem niet los, want in 1998 benoemde de toen­ma­lige pres­i­dent Boris Jeltsin hem tot hoofd van de FSB, op zijn beurt de opvol­ger van de KGB. NKVD, KGB, FSB, het is steeds dezelfde wijn in nieuwe zakken. Dit illus­treert de kafka­iaanse sit­u­atie bij de Rus­sis­che over­heid (en niet alleen daar).
Afin, in 1999 trad Jeltsin af en kwam Putin aan de macht als pres­i­dent, eerst ad inter­im en het jaar erop defin­i­tief. Nu is hij aan het einde van zijn tweede ambt­ster­mi­jn. Op 2 maart 2008 zijn er pres­i­dentsverkiezin­gen maar geslepen als hij is, heeft Putin zijn bed­je al gespreid. Want hij heeft als gedoo­d­verfde pres­i­dentskan­di­daat Dmit­ry Medvedev naar voor geschoven en voor zichzelf de func­tie van eerste min­is­ter gere­serveerd. Poli­tiek zit het snor en boven­di­en is het zo goed als zek­er, dat Putin Medvedev opvol­gt als CEO van energiecon­cern Gazprom. 

En zo zijn we aan­be­land bij Gazprom en meteen bij de kwest­ie van Putins per­soon­lijke for­tu­in, waar­rond heel wat te doen is.

Vol­gens offi­ciële Rus­sis­che bron­nen is de finan­ciële toe­s­tand van Putin eerder beschei­den voor iemand op zijn niveau:

- een jaar­loon (2006) van 2 miljoen roebel ofwel 80.000 dollar
 — bankrekenin­gen: ca 3,7 miljoen roebel ofwel ca 150.000 dollar
 — aan­de­len: 260 stuks van de Bank van Sint-Peters­burg voor een waarde van 1.400 dollar
 — een privé apparte­ment van 77 m²
 — twee Vol­ga auto’s uit de 1960’er jaren, geërfd van zijn vad­er en die hun dagen sli­jten in een garage



Nu is het tijd om iemand ten tonele te voeren, die in vele gevallen een kri­tis­che stem heeft lat­en horen i.v.m. de Rus­sis­che poli­tiek en vooral haar ver­ant­wo­ordelijken. We hebben het over Stanislav Belkovsky, hoofd van het Rus­sis­che Nationale Strate­gis­che Insti­tu­ut. Zo heeft hij na de dood van de ex-KGB agent Litvi­nenko waarover we het had­den in Polo­ni­um, een sluip­mo­or­de­naar er her­haaldelijk op gewezen, dat de opdracht­gev­ers van deze moord wel eens te zoeken zouden zijn in de hoog­ste ech­e­lons van de Rus­sis­che regering.

Ook over Vladimir Putin heeft de poli­tieke expert Belkovsky zo zijn eigen ideeën. Achter de coulis­sen van het Krem­lin zou er op dit eigen­ste moment een nog nooit geziene stri­jd aan de gang zijn met als inzet de mil­jar­den dol­lars, afkom­stig van de Rus­sis­che staats­bedri­jven. Voor Medvedev aan de macht komt, willen tegen­standers van Putin con­t­role kri­j­gen over deze aantrekke­lijke koek. 

Vol­gens Belkovsky is Putin zelf veel en veel rijk­er dan hij wil lat­en uitschi­j­nen. In plaats van die 150.000 en onef­fen dol­lar zou zijn per­soon­lijk for­tu­in min­stens 40 mil­jard dol­lar zijn. Als dat klopt, staat Putin op num­mer 4 van de werel­dran­gli­jst van de rijk­ste mensen en vol­gt Ing­var Kam­prad met ruime achterstand.

In inter­views met kran­ten zoals The Guardian en Die Welt beweert Belkovsky dat Putin uit­ge­brei­de hold­ings con­troleert in mis­ntens drie Rus­sis­che olie- en gas­bedri­jven. Deze hold­ings zijn ver­bor­gen achter wat Belkovsky noemt een ontransparant netwerk van buiten­landse trusts’. Dit zijn de bedri­jven en Putins belang erin:

 — Surgut­neftegaz, derde groot­ste oliepro­du­cent van Rus­land, mark­t­waarde min­stens 20 mil­jard dol­lar. Putin zou 37% van dit bedri­jf bezit­ten, wat neerkomt op ca 7,4 mil­jard dollar
 — Gazprom, het groot­ste Rus­sis­che bedri­jf met een mark­t­waarde van 227 mil­jard dol­lar en daarmee grot­er dan Roy­al Dutch Shell. Putin zou 4,5% van Gazprom bezit­ten, wat neerkomt op ca 10 mil­jard dollar
 — Gun­vor, een (dix­it Belkovsky) mys­terieuze Zwit­serse oli­etrad­er, waarin Putin een belang van 75% zou hebben

Als we deze assets bij elka­ar tellen (Gun­vor daarge­lat­en) lijkt 40 mil­jard dol­lar nog ver­af en zou Putin eerder zoi­ets van 20 mil­jard dol­lar waard kun­nen zijn, ook een niet te vers­maden zak­cen­t­je. Maar Belkovsky zegt dat hij sterke ver­moe­dens heeft van nog meer belan­grijke par­tic­i­paties die Putin her en der nog heeft. En zo komt hij tot zijn schat­ting van 40 mil­jard dollar.

Het is niet gemakke­lijk om data te ver­w­er­ven over fig­uren zoals Putin. Zijn naam komt niet voor in de reg­is­ters van aan­deel­houd­ers. Het heeft Belkovsky veel moeite en lob­byen gekost om te weten te komen wat we hier­boven ver­meld­den. De knoop­pun­ten van Putins eigen finan­cieel netwerk zouden liggen in het Zwit­serse Zug en in Vaduz, Liechtenstein.

Putin weigert elke com­men­taar op Belkovsky’s aan­ti­jgin­gen. Dat is wellicht het enige wat hij kan doen met de eind­meet als pres­i­dent in zicht, met een opvol­ger uit eigen ken­nis­senkring en met de post van pre­mier van de Rus­sis­che Fed­er­atie als kers op de taart. Mis­chien kri­jgt hij nog een veel mooiere en dikkere kers op de taart als hij Medvedev zou opvol­gen als CEO van Gazprom. Dat zou nog s leuk zijn, baas van een oliereus.

Miss­chien toch een mailt­je naar Kam­prad sturen om het te ver­wit­ti­gen dat zijn vierde plaats in het gedrang is? 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.