De stijging van de uraniumprijs weet van geen ophouden. Voor de nabije toekomst zien we geen factoren die deze prijs kunnen doen afkalven, zeker niet nu er klassieke centrales gaan bijkomen en dat er een nieuwe generatie op komst is. Beleggen in uranium is evenwel niet hetzelfde als beleggen in andere grondstoffen…
Uranium blijft interessant
In een artikel van 7 januari van dit jaar vroegen we ons af of beleggen in uranium lucratief was. In dit artikel gaven we o.m. een lijst met een reeks aandelen van producenten van splijtstof, nl. uraniumoxide met als formule U3O8 . Ter herinnering: de cijfers van de ontginning van uranium worden uitgedrukt in kilo’s of tonnen metaal (symbool: U), terwijl de uraniumprijs op de markten deze is van het oxide U3O8, waarbij 1,179 kilo oxide ongeveer 1 kilo metaal bevat.
Sinds ons artikel van januari is de uraniumprijs lustig blijven stijgen van 75 naar zo maar eventjes 120 USD per Brits pond (196 euro/kg), dat is 60% duurder in minder dan 4 maanden.
De reden voor deze toch wel spectaculaire stijging is niet ver te zoeken. Na de reeks berichten vorig jaar over het sluiten van de meeste, zoniet alle nucleaire kerncentrales is dit jaar het tij gekeerd en beleeft de kernenergie een revival. Aan de basis hiervan ligt het besef, dat kerncentrales samen met de zonne- en windenergie de enige grootschalige energiebronnen zijn die de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen kunnen doen dalen.
Daarom zijn kerncentrales van de vierde generatie in volle ontwikkeling. Deze centrales zullen de productie van langlevend nucleair afval drastisch doen dalen. In dit bestek willen we niet in technische details treden. Als u er meer over wilt weten, dan raden we u aan een (populair) wetenschappelijk magazine te raadplegen. Wat belangrijk is, is de streefdatum voor de centrales van de vierde generatie, nl. ca 2030.
Tot die tijd moeten we nog beroep doen doen op klassieke energiewinning uit olie of steenkool, samen met de huidige types van kerncentrales. Deze laatste moeten de uitstoot van broeikasgassen helpen verminderen. Daarom zijn er plannen om ofwel het sluiten van bestaande kerncentrales uit te stellen ofwel er zelfs nieuwe bij te bouwen, in afwachting van de vierde generatie.
Dit alles heeft de vraag naar uranium aangezwengeld, met als gevolg de exploderende prijs van deze grondstof.
In ons artikel van 7 januari ll. gaven we enkele charts, nl. deze van de 3 best presterende aandelen, de ‘middenmoot’ en de 3 minst goede presteerders uit de lijst met een reeks aandelen van producenten van splijtstof. We zijn even gaan kijken wat deze aandelen hebben gedaan sinds 7 januari ll.:
Bij de ‘top 3’ heeft EFR na een mooie stijging in februari en in maart een adempauze genomen. RSC heeft in maart de hogere regionen even verlaten maar lijkt nu bezig met een comeback. DIT heeft eind januari een sterke piek vertoond (+75% !) en rust nu wat uit.
Ook bij de middenmoters is wat beweging. MGA.TO heeft na een paar maanden ronddobberen de weg naar boven gevonden en wipte in april meer dan 40% hoger om dn wat gas terug te nemen, misschien ter voorbereiding van een nieuwe recordpoging. UPC.V heeft gestaag geklommen van februari tot midden april en vond het na een plus van 113% tijd om wat uit te rusten. En ALS.TO nam een spurt midden maart en klom 40% in enkele dagen en dobbert nu wat zijwaarts.
De relatief zwakste leden van deze groep vertonen drie verschillende patronen. USU wil blijkbaar zijn achterstand goedmaken en is sinds januari 80% in waarde gestegen. RM.V echter heeft te weinig wind in zeilen en is na een terugval met ca 29% zijwaarts gaande aan het nadenken over de toekomst. WNP.V tenslotte raakt sinds januari niet los van het 5 dollarniveau.
Uit reacties op het artikel van 7 januari ll. maken we op, dat velen zich afvragen hoe ingespeeld kan worden op de stijgende trend van de uraniumprijs. Het hoeft geen betoog dat uranium een bijzondere grondstof is, wegens de mogelijke toepassingen (indirect dan) ervan voor nucleaire wapens. Daarom kunt u geen uranium of uraniumoxide fysisch kopen. Voor zover we konden nagaan bestaan er geen fondsen, trackers of futures voor uranium. De enige manier van beleggen in dit metaal is via aandelen van uraniumproducenten.
Hieronder geven we enkele charts van aandelen die door verschillende analisten gevolgd worden:
Dit drietal (SXR Uranium One met ticker SXR.TO, Cameco met ticker CCJ en Denison Mines met ticker DNN) heeft blijkbaar de wind in zeilen. Hiervan is Cameco zeker niet uit het oog te verliezen, omdat deze Canadese firma alleen instaat voor 1/5de van de Canadese uraniumproductie, de belangrijkste ter wereld. CCJ sloot gisteren op 49,54 dollar en het volume was meer dan 3,3 miljoen stuks.
Tot daar deze update. De vraag naar uranium zal niet afnemen de komende jaren en de producenten kunnen nu al de vraag niet bijbenen, want hun capaciteit dekt amper ¾ van de huidige behoeften. Verder wint men de splijtstof door recuperatie, zoals uit Russische kernwapens. Op deze manier zou men het kunnen uitzingen tot rond het midden van deze eeuw. Maar zoals we hoger al vermeldden staan er nieuwe kerncentrales op stapel. Op korte termijn zijn dat er ‘klassieke’ en daarvan zijn er wereldwijd 155 à 160 gepland. Verder is de vierde generatie op komst vanaf 2030 (als alles loopt zoals verhoopt).
De splijtstofproducenten zullen dus hun capaciteit moeten opdrijven en daarbij hoort het ontginnen van minder exploiteerbare ertslagen. Dit betekent automatisch een nog hogere prijs van de grondstof. Zal de nucleaire industrie bereid zijn meer te betalen? Dat lijkt geen probleem te zijn, want in de ganse investering voor de bouw van een kerncentrale is de kostprijs van de splijtstof minder dan 10%.
Een belegging in uranium via splijtstofproducenten lijkt ons daarom interessant. Maar de risico’s mogen niet uit het oog verloren worden, denk maar aan mogelijke tegenwind uit politieke hoek.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
11 mei 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl