...

Uranium blijft interessant

11 mei 2007, 16:52 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De sti­jging van de ura­ni­umpri­js weet van geen ophouden. Voor de nabi­je toekomst zien we geen fac­toren die deze pri­js kun­nen doen afkal­ven, zek­er niet nu er klassieke cen­trales gaan bijkomen en dat er een nieuwe gen­er­atie op komst is. Beleggen in ura­ni­um is even­wel niet het­zelfde als beleggen in andere grondstoffen… 


Ura­ni­um bli­jft interessant


In een artikel van 7 jan­u­ari van dit jaar vroe­gen we ons af of beleggen in ura­ni­um lucratief was. In dit artikel gaven we o.m. een lijst met een reeks aan­de­len van pro­du­cen­ten van spli­jt­stof, nl. ura­ni­u­mox­ide met als for­mule U3O8 . Ter herin­ner­ing: de cijfers van de ont­gin­ning van ura­ni­um wor­den uitge­drukt in kilo’s of ton­nen metaal (sym­bool: U), ter­wi­jl de ura­ni­umpri­js op de mark­ten deze is van het oxide U3O8, waar­bij 1,179 kilo oxide ongeveer 1 kilo metaal bevat.

Sinds ons artikel van jan­u­ari is de ura­ni­umpri­js lustig bli­jven sti­j­gen van 75 naar zo maar even­t­jes 120 USD per Brits pond (196 euro/​kg), dat is 60% duur­der in min­der dan 4 maanden. 


* bron: Came­co

De reden voor deze toch wel spec­tac­u­laire sti­jging is niet ver te zoeken. Na de reeks bericht­en vorig jaar over het sluiten van de meeste, zoni­et alle nucle­aire kern­cen­trales is dit jaar het tij gekeerd en beleeft de kernen­ergie een revival. Aan de basis hier­van ligt het besef, dat kern­cen­trales samen met de zonne- en winden­ergie de enige grootschalige energiebron­nen zijn die de wereld­wi­jde uit­stoot van broeikas­gassen kun­nen doen dalen. 

Daarom zijn kern­cen­trales van de vierde gen­er­atie in volle ontwik­kel­ing. Deze cen­trales zullen de pro­duc­tie van lan­glevend nucle­air afval drastisch doen dalen. In dit bestek willen we niet in tech­nis­che details tre­den. Als u er meer over wilt weten, dan raden we u aan een (pop­u­lair) weten­schap­pelijk mag­a­zine te raad­ple­gen. Wat belan­grijk is, is de streef­da­tum voor de cen­trales van de vierde gen­er­atie, nl. ca 2030.

Tot die tijd moeten we nog beroep doen doen op klassieke energiewin­ning uit olie of steenkool, samen met de huidi­ge types van kern­cen­trales. Deze laat­ste moeten de uit­stoot van broeikas­gassen helpen ver­min­deren. Daarom zijn er plan­nen om ofwel het sluiten van bestaande kern­cen­trales uit te stellen ofwel er zelfs nieuwe bij te bouwen, in afwacht­ing van de vierde generatie.

Dit alles heeft de vraag naar ura­ni­um aangezwen­geld, met als gevolg de exploderende pri­js van deze grondstof.

In ons artikel van 7 jan­u­ari ll. gaven we enkele charts, nl. deze van de 3 best presterende aan­de­len, de mid­den­moot’ en de 3 minst goede presteerders uit de lijst met een reeks aan­de­len van pro­du­cen­ten van spli­jt­stof. We zijn even gaan kijken wat deze aan­de­len hebben gedaan sinds 7 jan­u­ari ll.:



Bij de top 3’ heeft EFR na een mooie sti­jging in feb­ru­ari en in maart een adem­pauze genomen. RSC heeft in maart de hogere regio­nen even ver­lat­en maar lijkt nu bezig met een come­back. DIT heeft eind jan­u­ari een sterke piek ver­toond (+75% !) en rust nu wat uit.

Ook bij de mid­den­mot­ers is wat beweg­ing. MGA​.TO heeft na een paar maan­den rond­dob­beren de weg naar boven gevon­den en wipte in april meer dan 40% hoger om dn wat gas terug te nemen, miss­chien ter voor­berei­d­ing van een nieuwe record­poging. UPC.V heeft ges­taag gek­lom­men van feb­ru­ari tot mid­den april en vond het na een plus van 113% tijd om wat uit te rusten. En ALS​.TO nam een spurt mid­den maart en klom 40% in enkele dagen en dob­bert nu wat zijwaarts.

De relatief zwak­ste leden van deze groep ver­to­nen drie ver­schil­lende patro­nen. USU wil blijk­baar zijn achter­stand goed­mak­en en is sinds jan­u­ari 80% in waarde geste­gen. RM.V echter heeft te weinig wind in zeilen en is na een terug­val met ca 29% zijwaarts gaande aan het nadenken over de toekomst. WNP.V tenslotte raakt sinds jan­u­ari niet los van het 5 dollarniveau. 

Uit reac­ties op het artikel van 7 jan­u­ari ll. mak­en we op, dat velen zich afvra­gen hoe inge­speeld kan wor­den op de sti­j­gende trend van de ura­ni­umpri­js. Het hoeft geen betoog dat ura­ni­um een bij­zon­dere grond­stof is, wegens de mogelijke toepassin­gen (indi­rect dan) ervan voor nucle­aire wapens. Daarom kunt u geen ura­ni­um of ura­ni­u­mox­ide fysisch kopen. Voor zover we kon­den nagaan bestaan er geen fond­sen, track­ers of futures voor ura­ni­um. De enige manier van beleggen in dit metaal is via aan­de­len van uraniumproducenten.

Hieron­der geven we enkele charts van aan­de­len die door ver­schil­lende anal­is­ten gevol­gd worden: 

Dit dri­etal (SXR Ura­ni­um One met tick­er SXR​.TO, Came­co met tick­er CCJ en Deni­son Mines met tick­er DNN) heeft blijk­baar de wind in zeilen. Hier­van is Came­co zek­er niet uit het oog te ver­liezen, omdat deze Canadese fir­ma alleen instaat voor 1/​5de van de Canadese ura­ni­umpro­duc­tie, de belan­grijk­ste ter wereld. CCJ sloot gis­teren op 49,54 dol­lar en het vol­ume was meer dan 3,3 miljoen stuks. 

Tot daar deze update. De vraag naar ura­ni­um zal niet afne­men de komende jaren en de pro­du­cen­ten kun­nen nu al de vraag niet bijbe­nen, want hun capaciteit dekt amper ¾ van de huidi­ge behoeften. Verder wint men de spli­jt­stof door recu­per­atie, zoals uit Rus­sis­che kern­wapens. Op deze manier zou men het kun­nen uitzin­gen tot rond het mid­den van deze eeuw. Maar zoals we hoger al ver­meld­den staan er nieuwe kern­cen­trales op stapel. Op korte ter­mi­jn zijn dat er klassieke’ en daar­van zijn er wereld­wi­jd 155 à 160 gep­land. Verder is de vierde gen­er­atie op komst vanaf 2030 (als alles loopt zoals verhoopt).

De spli­jt­stof­pro­du­cen­ten zullen dus hun capaciteit moeten opdri­jven en daar­bij hoort het ont­gin­nen van min­der exploiteer­bare ert­sla­gen. Dit betekent automa­tisch een nog hogere pri­js van de grond­stof. Zal de nucle­aire indus­trie bereid zijn meer te betal­en? Dat lijkt geen prob­leem te zijn, want in de ganse invester­ing voor de bouw van een kern­cen­trale is de kost­pri­js van de spli­jt­stof min­der dan 10%.

Een beleg­ging in ura­ni­um via spli­jt­stof­pro­du­cen­ten lijkt ons daarom inter­es­sant. Maar de risico’s mogen niet uit het oog ver­loren wor­den, denk maar aan mogelijke tegen­wind uit poli­tieke hoek. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

11 mei 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.