...

Uitgebreide analyse van de AEX Index !

1 februari 2006, 15:59 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vanaf van­daag zal Mar­cel Bron­ner analy­ses ver­zor­gen op US Mar­kets, Mar­cel is een TA‘er met een Char­tered Mar­ket Tech­ni­cian” ofwel CMT cer­ti­fi­caat (vak­bek­waamheid) … We zijn trots met deze nieuwe aan­winst … Mar­cel zal hoofdza­ke­lijk analy­ses mak­en van de indices, rentes en aan­de­len uit de AEX en AMX index aange­vuld met analy­ses van Amerikaanse fond­sen waar zich ontwik­kelin­gen voor doen en dit 3 keer per week …Van­daag kijk Mar­cel naar de AEX index op zow­el dag, week als maand­ba­sis … Een analyse van de AEX index …


Analyse AEX Index :
Maan­d­analyse:
Op deze maand­grafiek zien we de AEX terug tot 1995. Van links naar rechts kijk­end (tot en met 2000) kon het niet op. Er was wel eens een rimpel­ing, maar per sal­do ging het naar boven. Na de top in 2000 merk­ten we met zijn allen dat het ook wel eens anders kon. De AEX begon aan een gli­jvlucht. Gelukkig kun­nen we nu con­stateren dat de bodem in 2003 werd neergezet en dat we sinds­di­en met een her­s­tel bezig zijn.
Het her­s­tel heeft al afgerek­end met de paarse en de licht­groene lijn op 424. Deze voor­ma­lige weer­standen zijn inmid­dels gebro­ken en (ver) achter ons gelat­en. Sinds 2003 beweegt de index bin­nen de donker­groene lij­nen per sal­do opwaarts. De twee donker­groene lij­nen vor­men samen een sti­j­gend trend­kanaal. Rechts op de grafiek is nu te zien dat de index bin­nen dat trend­kanaal bij de rode weer­stan­dli­jn op 454 is aan­be­land. Alhoewel niet pre­cies op het­zelfde niveau vor­men de groene en de rode lijn een soort dubbele weer­stand. De vraag is dan ook of de AEX die niveaus weet uit te nemen!
Week­analyse :
De belan­grijk­ste lijn op de week­grafiek is de donker­groene lijn van linkson­der naar rechts­boven. Zolang de AEX daar­boven weet te bli­jven is er niets aan de hand.
Van juli 2004 tot en met eind 2005 bewoog de AEX tussen de twee sti­j­gende lij­nen. Hogere bodems en hogere top­pen wer­den neergezet. Ver­vol­gens werd de boven­ste van de 2 lij­nen opwaarts uitgenomen en tegelijk­er­ti­jd werd het moeil­ijk er defin­i­tief afs­tand van te nemen. Twee weken gele­den zak­te de index er zelfs weer terug onder. Kop­ers echter storten zich op de markt en de AEX wist vorige week op slot zelfs het hoog­ste slot sinds juni 2002 neer te zetten. Inmid­dels heb ik met de gri­jze lij­nen een nieuw, steil­er sti­j­gend trend­kanaalt­je getekend.
Momenteel lijken alle seinen voor een verdere sti­jging op groen te staan of het moet de onderliggende RSI zijn. Deze indi­ca­tor lukt het niet, in tegen­stelling tot de koers van de AEX, om een hogere top neer te zetten.
Dag­analyse :
Let u op de dag­grafiek eens op de 3 sti­j­gende trendli­j­nen. Ik bedoel hier achtereen­vol­gens de oran­je, zwarte en blauwe trendli­j­nen. Vanaf eind okto­ber 2005 t/​m begin decem­ber luk­te het de AEX boven de oran­je trendli­jn te bli­jven. Nadat deze sneu­velde bleef de index met name in de eerste weken van 2006 boven of op de zwarte bewe­gen. Toen ver­vol­gens de zwarte lijn werd door­bro­ken zak­te de AEX naar net onder het 50-daags voortschri­j­dend gemid­delde. Daar kwa­men de kop­ers weer in de markt en over die bodem heb ik de blauwe lijn getrokken. De AEX is dus stiekem steeds iets afgezwakt.
Nu komen we in een span­nende fase, want de twee hor­i­zon­tale lij­nen op respec­tievelijk 436,50 en 448 zijn door­bro­ken en dat is goed nieuws. Zou het de index lukken de tar­get rond 468 te halen? Enerz­i­jds denk ik dat de basis er in de grafiek staat. Die ziet er goed uit en van­daag lijkt er bij de groene pijl een ges­laagde throw back te staan. Anderz­i­jds had de RSI bij voorkeur ook een nieuwe top moeten neerzetten. Lat­en we het vooral­snog posi­tief bek­ijken, de grafiek zelf is immers leidend.
Bent u van plan de AEX te bespe­len, denkt dan aan de Tur­bo’s die voor deze index beschik­baar zijn via deze link…
Mar­cel Bronner
© US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.