Vanaf vandaag zal Marcel Bronner analyses verzorgen op US Markets, Marcel is een TA‘er met een “Chartered Market Technician” ofwel CMT certificaat (vakbekwaamheid) … We zijn trots met deze nieuwe aanwinst … Marcel zal hoofdzakelijk analyses maken van de indices, rentes en aandelen uit de AEX en AMX index aangevuld met analyses van Amerikaanse fondsen waar zich ontwikkelingen voor doen en dit 3 keer per week …Vandaag kijk Marcel naar de AEX index op zowel dag, week als maandbasis … Een analyse van de AEX index …
Analyse AEX Index :
Maandanalyse:
Op deze maandgrafiek zien we de AEX terug tot 1995. Van links naar rechts kijkend (tot en met 2000) kon het niet op. Er was wel eens een rimpeling, maar per saldo ging het naar boven. Na de top in 2000 merkten we met zijn allen dat het ook wel eens anders kon. De AEX begon aan een glijvlucht. Gelukkig kunnen we nu constateren dat de bodem in 2003 werd neergezet en dat we sindsdien met een herstel bezig zijn.
Het herstel heeft al afgerekend met de paarse en de lichtgroene lijn op 424. Deze voormalige weerstanden zijn inmiddels gebroken en (ver) achter ons gelaten. Sinds 2003 beweegt de index binnen de donkergroene lijnen per saldo opwaarts. De twee donkergroene lijnen vormen samen een stijgend trendkanaal. Rechts op de grafiek is nu te zien dat de index binnen dat trendkanaal bij de rode weerstandlijn op 454 is aanbeland. Alhoewel niet precies op hetzelfde niveau vormen de groene en de rode lijn een soort dubbele weerstand. De vraag is dan ook of de AEX die niveaus weet uit te nemen!
Weekanalyse :
De belangrijkste lijn op de weekgrafiek is de donkergroene lijn van linksonder naar rechtsboven. Zolang de AEX daarboven weet te blijven is er niets aan de hand.
Van juli 2004 tot en met eind 2005 bewoog de AEX tussen de twee stijgende lijnen. Hogere bodems en hogere toppen werden neergezet. Vervolgens werd de bovenste van de 2 lijnen opwaarts uitgenomen en tegelijkertijd werd het moeilijk er definitief afstand van te nemen. Twee weken geleden zakte de index er zelfs weer terug onder. Kopers echter storten zich op de markt en de AEX wist vorige week op slot zelfs het hoogste slot sinds juni 2002 neer te zetten. Inmiddels heb ik met de grijze lijnen een nieuw, steiler stijgend trendkanaaltje getekend.
Momenteel lijken alle seinen voor een verdere stijging op groen te staan of het moet de onderliggende RSI zijn. Deze indicator lukt het niet, in tegenstelling tot de koers van de AEX, om een hogere top neer te zetten.
Daganalyse :
Let u op de daggrafiek eens op de 3 stijgende trendlijnen. Ik bedoel hier achtereenvolgens de oranje, zwarte en blauwe trendlijnen. Vanaf eind oktober 2005 t/m begin december lukte het de AEX boven de oranje trendlijn te blijven. Nadat deze sneuvelde bleef de index met name in de eerste weken van 2006 boven of op de zwarte bewegen. Toen vervolgens de zwarte lijn werd doorbroken zakte de AEX naar net onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde. Daar kwamen de kopers weer in de markt en over die bodem heb ik de blauwe lijn getrokken. De AEX is dus stiekem steeds iets afgezwakt.
Nu komen we in een spannende fase, want de twee horizontale lijnen op respectievelijk 436,50 en 448 zijn doorbroken en dat is goed nieuws. Zou het de index lukken de target rond 468 te halen? Enerzijds denk ik dat de basis er in de grafiek staat. Die ziet er goed uit en vandaag lijkt er bij de groene pijl een geslaagde throw back te staan. Anderzijds had de RSI bij voorkeur ook een nieuwe top moeten neerzetten. Laten we het vooralsnog positief bekijken, de grafiek zelf is immers leidend.
Bent u van plan de AEX te bespelen, denkt dan aan de Turbo’s die voor deze index beschikbaar zijn via deze link…