![](/images/legacy-images/images/080306-jvb-+-%24.gif)
Top 20 rijksten dooreengeschud
Net zoals ieder jaar in november de aankomst van de primeurwijn uit de Beaujolaisstreek met veel poeha wordt aangekondigd met kreten als ‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé!’, zo schotelt Forbes ons telkens weer in maart het lijstje voor van de rijkste mensen ter wereld.
Dit jaar is het niet anders, waarbij we vaststellen, dat er niet alleen in de kopgroep belangrijke verschuivingen zijn, maar ook dat de Indiërs en de Russen sterk komen opzetten en verschillende gevestigde waarden hebben verdrongen.
Eerst de aardbeving aan de top. Na 13 jaar in rij número uno qua dollarbezit te zijn geweest, dondert Bill Gates in één klap naar de derde plaats. Aan de kop staat nu Bills vriend Warren Buffett, het orakel van Omaha, die zijn spaarvarkentje kon aandikken met 10 miljard dollar. De Mexicaan Carlos Slim vervangt Buffett op plaats nummer twee, dankzij een aangroei van zijn kapitaaltje met 11 miljard dollar. Sommige (meestal Latijns-Amerikaanse) bronnen schrijven Slim een kapitaal toe van 67 of meer miljard dollar om van hem de nummer 1 te maken, maar het researchteam van Forbes kon deze cijfers niet bevestigen.
Op plaats 4 komt staalmagnaat Mittal in de plaats van Ikeabaas Kamprad, die drie trappen zakt naar nummer 7. Ook zag Kamprad zijn fortuin krimpen van 33 naar 31 miljard dollar. Niet dat hij nu onder de bruggen van Stockholm moet gaan slapen, maar toch.
De plaatsen 5 en 6 komen ook toe aan Indiërs, met name de eeuwig ruziënde broers Mukesh en Anil Ambani. Met hun respectievelijke kapitaalsaangroei van 23 en 24 miljard USD hebben ze zich in de top 10 kunnen nestelen.
Op de 8ste plaats ontmoeten we een nieuwkomer. Het is de Indiase immobiliëngigant Singh
die we u in juli 2007 voorstelden.
Wie ook uit het niet bij de top 10 is verschenen, is de Russische duivel-doet-al Oleg Deripaska. Aluminium- en nikkelproductie, auto- en vliegtuigbouw, verzekeringen, steenkool, kerncentrales zijn enkele van zijn activiteitsgebieden.
Op plaatsen 10 en 16 vinden we de gebroeders Albrecht, die samen de winkelketen Aldi runnen. En dat runnen valt nogal mee, want ze zijn resp. van de 15de naar de 10de en de 20ste naar de 16de plaats kunnen verhuizen.
Een Chinese versie van duivel-doet-al is Li Ka-Singh, die ooit aan de kost kwam als verkoper van plastic bloemen in Hong Kong. Nu heeft hij enkele wereldrecords op zijn palmares: grootste operator van containerterminals en belangrijkste handel in schoonheids- en gezondheidsproducten. Om nu en dan enkele miljoentjes bij te klussen houdt hij zich bezig met immobiliën en elektriciteitsdistributie.
Casinobaas en hoteluitbater Sheldon Adelson heeft zijn business uitgebreid. In zijn thuisbasis Las Vegas kwamen er nog enkele sjieke en lucratieve zaken bij, maar nu is hij ook actief in de vroegere Portugese kolonie Macao en in Singapore. Toch zag hij 1 miljard dollar verdampen en belandde hij 6 plaatsen lager in het klassement.
Bernard Arnault, CEO van ’s werelds grootste bedrijf van luxeproducten LVMH heeft qua kapitaal ‘slechts’ ½ miljard dollar moeten inleveren, maar zakte van de 7de naar de 13de plaats.
Ook Oracle-ikoon Larry Ellison moest terrein prijsgeven en hij voelt de hete adem van de Russische olie- en gasmagnaat Roman Abramovich al in zijn nek.
Liliane Bettencourt van L’Oréal dikte haar kapitaal alweer wat aan, maar kon niet vermijden van plaats 12 naar 17 weg te glijden.
Op de 18de plaats staat de Rus Alexei Mordashov. Hij staat aan het hoofd van een conglomeraat van staalfabrieken, autobouwers, transport- en havenbedrijven en steenkoolmijnen.
Van de 13de naar de 19de plaats viel de Saoedi-Arabische prins Alwaleed, Alwaleed Bin Talal Alsaud voor de vrienden. Investeren is zijn lust en zijn leven, en daarover kunt u alles nalezen in ons artikel over deze prins.
Rode lantaarn, in hoeverre je dat kunt zijn met bijna 21 miljard dollar in je binnenzak, is Mikhail Fridman, die het aantal Russen bij de top 20 brengt op 4, evenveel als Amerikanen en Indiërs. Fridman beheert een verscheiden conglomeraat, actief in de olie, kleinhandel, telecom en banken.
Tot daar onze update van de 20 rijksten der rijken. En volgend jaar zal Bill Gates er niet meer tussen staan en grijpt Carlos Slim misschien de fakkel. Ofwel vinden we een Chinees, een Indiër of een Rus aan de top…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
7 maart 2008.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl