...

Top 20 rijksten dooreengeschud

6 maart 2008, 21:15 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Een aard­ver­schuiv­ing, anders kan je het niet noe­men wat er is gebeurd in het klasse­ment van de top 20 rijk­ste mensen op aarde. Niet alleen is Bill Gates zijn ere­plaats kwi­jt, met hem zijn ver­schil­lende col­le­ga-mil­jar­dairs behoor­lijk wat plaat­sen kwi­jt­ge­speeld.

Top 20 rijk­sten dooreengeschud

Net zoals ieder jaar in novem­ber de aankomst van de primeur­wi­jn uit de Beau­jo­lais­streek met veel poe­ha wordt aangekondigd met kreten als Le Beau­jo­lais Nou­veau est arrivé!’, zo schotelt Forbes ons telkens weer in maart het lijst­je voor van de rijk­ste mensen ter wereld.

Dit jaar is het niet anders, waar­bij we vast­stellen, dat er niet alleen in de kop­groep belan­grijke ver­schuivin­gen zijn, maar ook dat de Indiërs en de Russen sterk komen opzetten en ver­schil­lende geves­tigde waar­den hebben verdrongen. 


Eerst de aard­bev­ing aan de top. Na 13 jaar in rij número uno qua dol­lar­bez­it te zijn geweest, don­dert Bill Gates in één klap naar de derde plaats. Aan de kop staat nu Bills vriend War­ren Buf­fett, het orakel van Oma­ha, die zijn spaar­varken­t­je kon aandikken met 10 mil­jard dol­lar. De Mex­i­caan Car­los Slim ver­vangt Buf­fett op plaats num­mer twee, dankz­ij een aan­groei van zijn kap­i­taalt­je met 11 mil­jard dol­lar. Som­mige (meestal Lati­jns-Amerikaanse) bron­nen schri­jven Slim een kap­i­taal toe van 67 of meer mil­jard dol­lar om van hem de num­mer 1 te mak­en, maar het researchteam van Forbes kon deze cijfers niet bevestigen.

Op plaats 4 komt staal­mag­naat Mit­tal in de plaats van Ike­abaas Kam­prad, die drie trap­pen zakt naar num­mer 7. Ook zag Kam­prad zijn for­tu­in krimpen van 33 naar 31 mil­jard dol­lar. Niet dat hij nu onder de bruggen van Stock­holm moet gaan slapen, maar toch.


De plaat­sen 5 en 6 komen ook toe aan Indiërs, met name de eeuwig ruz­iënde broers Mukesh en Anil Ambani. Met hun respec­tievelijke kap­i­taal­saan­groei van 23 en 24 mil­jard USD hebben ze zich in de top 10 kun­nen nestelen.


Op de 8ste plaats ont­moeten we een nieuwkomer. Het is de Indi­ase immo­bil­iëngi­gant Singh
die we u in juli 2007 voorstelden.

Wie ook uit het niet bij de top 10 is ver­sch­enen, is de Rus­sis­che duiv­el-doet-al Oleg Deri­pas­ka. Alu­mini­um- en nikkel­pro­duc­tie, auto- en vlieg­tu­ig­bouw, verzek­erin­gen, steenkool, kern­cen­trales zijn enkele van zijn activiteitsgebieden. 

Op plaat­sen 10 en 16 vin­den we de gebroed­ers Albrecht, die samen de winkelketen Aldi run­nen. En dat run­nen valt nogal mee, want ze zijn resp. van de 15de naar de 10de en de 20ste naar de 16de plaats kun­nen verhuizen. 

Een Chi­nese ver­sie van duiv­el-doet-al is Li Ka-Singh, die ooit aan de kost kwam als verkop­er van plas­tic bloe­men in Hong Kong. Nu heeft hij enkele werel­drecords op zijn pal­mares: groot­ste oper­a­tor van con­tain­ert­er­mi­nals en belan­grijk­ste han­del in schoonhei­ds- en gezond­hei­d­spro­ducten. Om nu en dan enkele miljoen­t­jes bij te klussen houdt hij zich bezig met immo­bil­iën en elektriciteitsdistributie.

Casi­nobaas en hoteluit­bater Shel­don Adel­son heeft zijn busi­ness uit­ge­breid. In zijn thuis­ba­sis Las Vegas kwa­men er nog enkele sjieke en lucratieve zak­en bij, maar nu is hij ook actief in de vroegere Por­tugese kolonie Macao en in Sin­ga­pore. Toch zag hij 1 mil­jard dol­lar ver­damp­en en belandde hij 6 plaat­sen lager in het klassement.

Bernard Arnault, CEO van s werelds groot­ste bedri­jf van lux­e­pro­ducten LVMH heeft qua kap­i­taal slechts’ ½ mil­jard dol­lar moeten inlev­eren, maar zak­te van de 7de naar de 13de plaats.

Ook Ora­cle-ikoon Lar­ry Elli­son moest ter­rein pri­js­geven en hij voelt de hete adem van de Rus­sis­che olie- en gas­mag­naat Roman Abramovich al in zijn nek. 

Lil­iane Bet­ten­court van L’Oréal dik­te haar kap­i­taal alweer wat aan, maar kon niet ver­mi­j­den van plaats 12 naar 17 weg te glijden. 



Op de 18de plaats staat de Rus Alex­ei Mor­dashov. Hij staat aan het hoofd van een con­glom­er­aat van staal­fab­rieken, auto­bouw­ers, trans­port- en havenbedri­jven en steenkoolmijnen. 

Van de 13de naar de 19de plaats viel de Saoe­di-Ara­bis­che prins Alwaleed, Alwaleed Bin Talal Alsaud voor de vrien­den. Investeren is zijn lust en zijn lev­en, en daarover kunt u alles nalezen in ons artikel over deze prins.

Rode lan­taarn, in hoev­erre je dat kunt zijn met bij­na 21 mil­jard dol­lar in je bin­nen­zak, is Mikhail Frid­man, die het aan­tal Russen bij de top 20 brengt op 4, even­veel als Amerika­nen en Indiërs. Frid­man beheert een ver­schei­den con­glom­er­aat, actief in de olie, klein­han­del, tele­com en banken. 

Tot daar onze update van de 20 rijk­sten der rijken. En vol­gend jaar zal Bill Gates er niet meer tussen staan en gri­jpt Car­los Slim miss­chien de fakkel. Ofwel vin­den we een Chi­nees, een Indiër of een Rus aan de top…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

7 maart 2008.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.