Iedereen die gisteren long is gegaan in de EURCHF: Gefeliciteerd! De Zwitserse frank heeft vandaag namelijk ten opzichte van de euro een knal gemaakt van 1,10 frank naar 1,20 frank per euro. Deze sterkste stijging allertijden van de munt komt door de maatregelen die de Zwitserse centrale bank heeft aangekondigd.
De Zwitserse Nationale Bank heeft aangegeven massaal buitenlandse valuta op te kopen om zo de in hun woorden ‘huidige massale overwaardering’ van de Zwitserse frank tegen te gaan. Beleggers zien de Zwitserse munt de laatste tijd als een veilige haven doordat de euro en dollar met serieuze problemen kampen. Deze vlucht zorgt er echter wel voor dat de frank duur wordt en de Zwitserse export hierdoor onder druk komt te staan. De hoge waardering zorgt er daarbij ook voor dat er een groot risico ontstaat van een deflatoire beweging. Helemaal niet goed dus voor de economie van het populaire wintersportland dat sterk afhankelijk is van export en toerisme. De centrale bank is het nu zat.
Daar waar de Federal Reserve in de V.S. constant moet ingrijpen om de Amerikaanse economie op poten te houden en de Europese centrale bank de onrust op de financiële markten moet beteugelen om zo de Europese economie niet in verdere problemen te brengen, is ook de Zwitserse centrale bank het zat dat de beleggers de Zwitserse economie aan het belasten zijn. De centrale bankiers geven nu aan de beleggers een duidelijk signaal: Gebruik onze munt niet als veilige haven!
De Zwitsers spraken hierbij ferme en krachtige taal. Ze zullen het niet tolereren dat de koers van de EURCHF lager zal komen dan 1,20 frank en zijn vastbesloten deze koers als minimum te behouden. Als gevolg van deze uitspraken schoot de koers van de EURCHF omhoog van 1,12 frank tot rond deze minimumkoers.
Conclusie is dat beleggers een veilige haven armer zijn en dat de door angst gestuurde zoektocht naar een schuilplaats in de turbulentie van de koersontwikkelingen verder gaat. Nu maar afwachten hoe de koers van het goud zich gaat ontwikkelen. Deze veilige haven is in ieder geval een concurrent armer.
Redactie US Markets