...

Superbonussen op Wall Street

20 december 2006, 00:02 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De bonussen op Wall Street zijn dit jaar ongek­end hoog, ze ste­gen opnieuw met 17% tov van 2005 en bedra­gen het ongelooflijke bedrag van 24 mil­jard dol­lar … Som­mige man­agers gaan naar huis met bonussen tussen de 50 en 100 miljoen dol­lar … De gemid­delde bonus bedraagt 138:000 dollar …


Super­bonussen op Wall Street:

De bonussen zijn extreem hoog, nooit eerder in de geschiede­nis waren die van deze orde want zelfs in de glo­rie­jaren van de tech­bubbel was het niet zoals nu. Wie weet het nog in die tijd? Over­names voor exo­tis­che bedra­gen van bedri­jven die enkel zoveel waard wer­den door de lucht wat erin werd gepompt. Eind 1999 begin 2000 waren het inder­daad de tech aan­de­len en vooral de Inter­net aan­de­len die tot ongek­ende hoogtes ste­gen. Men had het toen vaak over een lucht­bel maar aan de andere kant waren de anal­is­ten zeer posi­tief over deze toen extreem dure aan­de­len. Het ene koopad­vies vol­gde het andere op toen. We weten maar al te goed hoe dit afliep, de bubbel van de tech­nolo­gie barste toen waar­door de Nas­daq maar lief­st 4000 pnt verloor. 

Zijn de tech-aan­de­len van eind jaren 90 nu de bankaan­de­len? En de energie aan­de­len? Het lijkt er sterk op want als we naar de win­sten kijken die wer­den gemaakt dit jaar ziet het er nogal ern­stig uit. Hoe zal een bank een jaar als dit herhalen? 

Dit jaar werd er zoveel ver­di­end door de tal­rijke fusies, de banken begelei­den dit en strijken daar een per­cent­age van op. Ook waren er tal­rijke IPO‘s dit jaar, ook dit wordt door die invester­ings­banken begeleid waar­door de geld­car­rousel op volle toeren draait. Ook hebben die banken met mil­jar­den op de beurs gehan­deld en dat wereld­wi­jd met Hedg­funds en andere deriva­ten­con­struc­ties. Dit alles zorgde ervoor dat Gold­man Sachs de groot­ste winst kon behalen uit de geschiede­nis wereld­wi­jd. Nooit eerder ver­di­ende welk bedri­jf dan ook ter wereld meer dan de 10 mil­jard van Goldman. 

Waar veel ver­di­end wordt deelt men grote bonussen uit, die vari­eren tussen een paar hon­derd dol­lar tot meer dan 100 miljoen dol­lar. Een top­man van Gold­man Sachs mag naar huis met meer dan 100 miljoen dol­lar bonus in de pock­et. Gemid­deld komt de waarde 138.000 dol­lar uit de bus, en dat is 15% meer dan in 2005

Op het plaat­je hier­naast ziet u dat dit jaar er bove­nu­it steekt met die 24 mil­jard dol­lar, al de 4e keer groeien de bonussen op Wall Street. Ook ziet u dat 2000 voor­bij wordt gestreefd maar dat was vorig jaar al zo. Men lijkt blind te wor­den voor de realiteit, zoals we op de beurzen kun­nen merken hebben die grote spel­ers er alle belang bij om een groot deel van het glob­ale kap­i­taal te beheren. Zoals men weet is 90% van de mensen posi­tief beïn­vloed­baar zodat men snel de stap maakt richt­ing de beurs aan de kant LONG. Bewezen is het niet, maar we denken dat de big boys ofwel de piramidespel­ers de boel via veel con­struc­ties (wat nu blijk­baar kan) in even­wicht proberen te houden. De beurs wil ontzettend moeil­ijk inleveren.


We zullen in 2007 wel zien of alles daad­w­erke­lijk zo door kan gaan of als het tijd is voor de harde realiteit waar Een ding is zek­er, en dat merken we op alle gebied, oplet­ten zal de bood­schap wor­den. We zijn benieuw hoe hoog de bonussen eind 2007 zullen zijn.

Guy Boscart
US Markets

Bron: Mar­ket­watch

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.