Het overlijden van Apple-visionair Steve Jobs maakt deze dag tot een droevige. Bijna iedereen gebruikt wel iets wat Jobs heeft bedacht. Zo lijkt het voor velen alsof een vriend is overleden. Hieronder het bewerkte artikel van Jan van Besauw.
Steve Jobs: De legendarische visionair
De tweede voornaam van de Apple-topman is Paul, maar is beter te vervangen door Feniks, want net zoals deze legendarische vogel beschikt Steve Jobs over een speciaal vermogen om steeds weer op te rijzen uit het vuur dat hem dreigt te vernietigen.
Steven (vooral Steve genoemd) Paul Jobs is geboren in 1955 in Californië uit een Amerikaanse moeder en een Syrische vader, genaamd John Jandali, professor in de politieke wetenschappen in San Francisco. Eigenlijk was de naam van het Apple-icoon dus Jandali, maar het lot beschikte er anders over. Steve was amper een week oud, toen zijn ongehuwde ouders besloten om hun kind ter adoptie aan te bieden. En zo geschiedde en de kleine Steve werd opgenomen in het gezin van Paul en Clara Jobs, ook uit Californië.
Steve was nog heel jong toen bij hem de interesse voor technologie ontwaakte. Als 15-jarige jongen volgde hij na schooltijd lessen, gegeven door Hewlett Packard. Zijn eerste werkgever (hij was toen 17) was bij Steve Wozniak, die later een prominente rol zou spelen bij het lanceren van de Apple-producten. Toen hij 19 was, werd Steve Jobs technicus bij computerfirma Atari.
Uit die tijd stamt een voorval dat Jobs in niet zulk een gunstig daglicht stelt. Om de complexiteit van hun producten te verminderen, beloofde Atari een premie van 100 dollar voor elke chip die van hun moederbord kon worden weggehaald, natuurlijk zonder te schaden aan de functionaliteit ervan. Jobs nam de uitdaging aan, maar zichzelf kennende wist hij dat de opgave boven zijn capaciteiten ging. Daarom stelde hij zijn vriend Wozniak voor het probleem samen aan te pakken. Samen moet je lezen als door Wozniak en deze slaagde erin om de Atari te laten werken met 50 chips minder! De componenten stonden echter nu zo dicht op elkaar, dat de massaproductie niet zonder meer mogelijk was. Toch kreeg Jobs zijn 5000 dollar, maar hij vertelde Wozniak dat gezien de productieproblemen hij slechts 700 dollar had gekregen en dat hij aan Wozniak 300 dollar betaalde omdat het werk niet echt geslaagd was. Later vernam Wozniak hoe de vork echt in de steel stak en van die dag af bleef hun vriendschap altijd wat verzuurd.
Toch bleef Steve Jobs nauw contact houden met Steve Wozniak en dat is belangrijk voor de rest van dit verhaal. In 1976 stichtten de beide Steves, de 21-jarige Jobs en de 26-jarige Wozniak, de firma Apple Computer met als zetel de garage van de familie Jobs.
Hierboven ziet u een afbeelding van de Apple I, een personal computer die Jobs en Wozniak al spoedig op de markt brachten. De prijs voor dit toestel was 666,66 dollar. De verkoop begon te lopen, en de twee mislukte universitairen zagen een gouden toekomst tegemoet. Al spoedig volgde de Apple II in 2 varianten, met 4kB en met 48 kB RAM. De Apple II werd een groot succes en vier jaar na de start in de garage telde het bedrijf al meer dan 1000 werknemers en werd het aandeel beursgenoteerd.
Succes heeft vele vaders, en dat zullen Jobs en Wozniak ook gedacht hebben, toen ene Bill Gates kwam aandonderen met zijn besturingssysteem Microsoft Windows, dat in november 1983 officieel werd gelanceerd. Tot die tijd had Jobs het zowat voor het zeggen gehad in de toen al turbulente pc-wereld, waar spelers zoals Atari, Tandy, Commodore, Sinclair, Apricot dongen naar de gunst van de consumenten. Hierbij mogen we ook IBM niet vergeten, die een divisie Personal Computers had opgericht en die het opduiken van IBM-clones overal ter wereld met lede ogen aanschouwde.
Als tegenzet tegen al dat concurrentiegeweld bracht Jobs de Macintosh op de markt, de eerste commercieel succesvolle computer met een GUI, de zg. graphic user interface, werkend met icoontjes, venstertjes en zo meer. Dit nieuw type pc kende een overdonderend succes en Jobs besloot de merknaam Apple te laten vallen en verder te gaan met Macintosh, zoals dit tot de dag van vandaag nog altijd is.
Hierboven ziet u de allereerste Mac, die uit 1984 met een RAM-geheugen 22 kB.
In de directiekamers van Apple Computer was het niet zo stil. Steve Jobs was en is bekend voor zijn opvliegend temperament en het kwam tot een interne machtsstrijd, waarbij de grondlegger van de firma de duimen moest leggen. Hij verliet Apple met slaande deuren in 1985. Toen zakte onze feniks voor de eerste keer in de vlammen weg, maar voor heel even, want hij stichtte al heel gauw een nieuwe firma, NeXT Computer.
Het ging om een gestroomlijnd toestel, dat klasse moest uitstralen, dat ziet u aan bovenstaande publicitaire foto met een fiere Steve op het computerscherm.
Steve wilde het onderste uit de designkan en de machines waren veel te duur. Na een worsteling van 8 jaar moest NeXT zijn hardware-divisie afstoten, want met in totaal 50.000 verkochte machines waren de ontwikkelingskosten verre van afgeschreven, laat staan dat er sprake was van winst. Daar zonk onze Feniks voor de tweede keer weg.
Nochtans had hij bijgedragen aan revolutionaire ideeën die de wereld zouden veranderen. Ten eerste was er het concept dat computers niet langer personal moesten zijn, maar wel interpersonal. Hierbij had Jobs NeXTMail bedacht, hard- en software die vlot uitwisselen van e‑mails moest toelaten.
Ten tweede ging het om niet minder dan het World Wide Web, ons aller www, ontwikkeld door de Engelsman Sir Tim Berners-Lee. Deze maakte gebruik van NEXTSTEP, het multitasking operating system dat Jobs had ontwikkeld.
In 1997 pikte Apple Computers zijn voormalige CEO terug op, door wat overgebleven was van NeXT te verwerven voor ca 400 miljoen dollar. Intussen had Apple ook zware tijden achter de rug en rond 1995 hing zelfs een faillissement in de lucht, vooral wegens mismanagement. Merkwaardig is, dat Jobs op de deur van zijn kantoor en op zijn naamkaartje als titel iCEO had staan, waarbij de ‘i’ stond voor interim. Hij heeft blijkbaar een zwak voor deze letter, want verscheidene van zijn producten hebben namen die met deze letter beginnen: iMac, iPod, iTunes, iPad. Het heeft geduurd tot 2000, toen hij op unaniem aandringen van zijn collega’s de ‘i’ heeft laten vallen en hij dus weer gewoon CEO was.
Terug in de oude stal herrees de feniks trots uit de vlammen, schudde de as van zijn vleugels en begon schoon schip te maken. Verschillende projecten, die hij als onrendabel beschouwde, sneuvelden en daardoor gingen ook banen verloren. Zijn naam werd onterecht gevreesd, want in werkelijkheid heeft hij het aantal naakte ontslagen tot een strikt minimum beperkt. Maar een kwalijke reputatie is snel verworven.
Het einde van de ’90-er jaren en het begin van deze eeuw was niet de leukste tijd voor Apple. Er was de rivaliteit met Microsoft op het gebied van besturingssystemen en er was de onverbiddelijke concurrentie van de grote pc-constructeurs zoals Dell en Hewlett Packard. Maar het ergste was gebeurd toen Jobs niet meer in de CEO-zetel zat. Apple hield hardnekkig vast aan haar oude software en in een markt die schreeuwde om vernieuwing, kwam er niets vanuit Apple.
Onder Job’s tweede bestuursperiode kwam Apple los uit het isolement. De Macintosh kon eindelijk werken met programma’s zoals Word en Excel, tot dan voorbehouden aan het Microsoft-domein. Er kwamen conferenties met als kopstukken Steve Jobs en Bill Gates en de rivalen groeiden iets naar elkaar toe. De feniks kwam in beweging!
Om in 2004 in volle glorie op te staan uit de vlammen… Want in dat jaar lanceerde Apple een absolute kaskraker, de iPod. Een eenvoudig toestelletje waarmee je muziek kon downloaden en afspelen. Het gat in de markt en Steve Jobs had het gevonden.
Later kwam er iTunes bij, het systeem om je muziek te ordenen en te bewaren. Dan werd er beeldinformatie toegevoegd aan de iPod en zo meer, het verhaal is bekend. Net zoals de verhalen van de iPhone en de iPad. Het werden allemaal megapopulaire gebruiksproducten waardoor de beleving van een telefoon en een computer voorgoed zijn veranderd. Steve Jobs veranderde zo in z’n eentje de wereld van technologie en het gebruik ervan. Hij maakte van Apple het meest succesvolle bedrijf ter wereld.
Dan is er ook nog het Pixar-avontuur van Steve Jobs. In 1986 kocht hij deze animatiefilmstudio over van de stichter George Lucas voor het luttele bedrag van 10 miljoen dollar. Onder zijn impuls kwamen enorme hits tot stand, zoals Toy Story en Finding Nemo.
Pixar concurreerde het grote Disney volledig weg. De tekenfilms van Walt Disney deden verouderd aan naast de energieke werkjes van Pixar. Op 25 januari 2006 besloot The Walt Disney Company de concurrent Pixar voor 7,4 miljard dollar te kopen. Dat is 740 maal meer dan de prijs die Jobs betaalde.
Steve Jobs was getrouwd met de 9 jaar jongere Laurence Powell en samen kregen ze drie kinderen. Ook heeft hij nog een dochter uit een vorige relatie.
Waar Jobs zakelijk een God was geworden, bleek hij toch een gewoon mens te zijn. Er werd bij Jobs een zeldzame vorm van alvleesklierkanker geconstateerd en in augustus 2011 moest hij als CEO aftreden in verband met z’n ziekte. Enkele maanden later overleed de visionair op 56-jarige leeftijd, natuurlijk veel te jong. De hele wereld, van hoge politici tot de gewone iPad/iPod/iPhone-gebruiker, reageerde bedroefd. Steve Jobs zal zeker niet vergeten worden. De mens Steve Jobs is overleden maar tegelijkertijd is de legende Steve Jobs geboren… Zo is hij tot het eind toe een Feniks gebleken.
Jan Van Besauw & Redactie US Markets