...

Schandaal Refco: brengt dit meer ellende?

18 oktober 2005, 10:38 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Op 11 augus­tus ll. ver­scheen het aan­deel van beur­shuis en invester­ings­maatschap­pij Ref­co (tick­er: RFX) uit New York op de de beurs. De IPO (ini­tial pub­lic offer­ing) van deze lei­d­inggevende fir­ma op het gebied van derivat­en en futures bracht een slordi­ge 583 miljoen dol­lar (484 miljoen euro) op. De IPO zag eruit als een suc­ces, het aan­deel noteerde de eerste dag aan 22 dol­lar en dik­te de dagen erop nog aan tot ca 27 dol­lar om tot 10 okto­ber ll. in de zone 27 – 30 dol­lar verbli­jven .… Dan was het over en uit met deze piramidespel­er” .….
Schan­daal Ref­co: Brengt dit meer ellende?
Opeens viel de koers als een bak­steen. Toen vorige don­derdag 13 okto­ber de han­del van RFX geschrapt werd was het aan­deel nog maar 7,9 $ waard, bij­na 74% onder de max­i­mum noter­ing! Deze geschiede­nis ziet u grafisch weergegeven in onder­staande chart.
Wat was/​is er aan de hand? Waaraan had deze fir­ma met 2.448 per­son­eel­sle­den, opgericht in 1969, zulke beschamend korte beurscarrière te danken? 
Voor de zoveel­ste keer ligt niets anders dan bru­taal bedrog hier­aan ten grond­slag. Het is alleszins op ver­denk­ing van fraude dat Phillip R. Ben­nett, de (nu voor­ma­lige) CEO van Ref­co achter de tralies is gezet vorige week (11 okto­ber 2005). Deze Engels­man met een oplei­d­ing in Cam­bridge werkt sinds 1981 bij de fir­ma, waar­van hij in 1998 CEO werd.
Deze machtige posi­tie gaf Ben­nett blijk­baar (voort­gaande op de feit­en die aan het licht komen) de gele­gen­heid bepaalde onfrisse trans­ac­ties op te zetten. 
Op het ogen­blik van de IPO (11 augus­tus ll.) had de fir­ma een grote schuld, waar­van Ben­nett geen meld­ing maak­te. En het gaat niet om enkele dol­lars. Het bedrag dat zo lang geheim gehouden werd, blijkt vol­gens de ene bron 430 miljoen dol­lar (358 miljoen euro) en vol­gens de andere 545 miljoen dol­lar (452 miljoen euro) te zijn, bij­na zoveel als wat de IPO opbracht! Deze schulden­berg dateert van de peri­ode 1997 – 1998 (toen Ben­nett CEO werd, juist). Dankz­ij een ver­nuftige struc­tu­ur van trans­fers kon dit reuzenbedrag doorg­erold wor­den van nevenbedri­jf naar nevenbedri­jf. En als het tijd was voor het opmak­en van de kwartaal­re­sul­tat­en, werd het bedrag ver­meld als een ‘niet-inbare’ schuld tegen­over een derde, waar­van de naam niet bek­end werd gemaakt. Er bestaat wel een brief aan die nobele onbek­ende waarin Ben­nett als CEO van Ref­co beweert dat een nevenbedri­jf (Ref­co Glob­al Hold­ings) de schulde­naar is en dat Ref­co zelf borg staat voor die hold­ing. Achter de scher­men waren de resul­tat­en van Ref­co niet zo rooskleurig als de CEO het liet uitschijnen.
Op 10 okto­ber ll. leende Ben­nett het nodi­ge geld bij een bank om die schuld in te lossen. Hij rek­ende blijk­baar op de opbrengst van IPO om te kun­nen terug­be­tal­en (de bedra­gen zijn van dezelfde groot­te­orde zoals we eerder al meldden). 
Maar heel de onfrisse zaak kwam toch aan het licht, Ben­nett ging achter de tralies en het gevolg op de aan­de­lenko­ers is bek­end. De kous is echter nog lang niet af. 
Bovenop rechtsver­vol­ging, ingesteld door gedupeerde aan­deel­houd­ers, zijn er zek­er 12 firma’s die processen inspan­nen tegen Ref­co. Het betre­ft banken, beheerders van hef­boom­fond­sen enz.
In de aan­klacht­en wordt ook met een beschuldigende vinger gewezen naar enkele banken waarmee Ref­co werkt(e), o.a. Banc of Amer­i­ca Secu­ri­ties, Cred­it Suisse First Boston en Gold­man Sachs Group Inc.
Ref­co heeft trouwens nu Gold­man Sachs aangesteld als adviseur, samen met de vorige SEC-voorzit­ter A. Levitt.
Het huidi­ge man­age­ment van Ref­co heeft unaniem de rug gekeerd naar Ben­nett en werkt naar ver­lu­id 100% mee met de beur­swaakhond SEC (Secu­ri­ties & Exchange Com­mis­sion). Er zijn pogin­gen om bepaalde onderde­len van Ref­co af te stoten, zeg maar om te red­den wat er te red­den valt.
Valt daarmee het doek over een fir­ma die jaren toon­aangevend was voor de futures-markt? Wat zal het lot zijn van de meer dan 2.000 per­son­eel­sle­den? Is dit weer het zoveel­ste dra­ma, gebaseerd op machtsmis­bruik van een enkel­ing, ges­te­und door op winst beluste derden?
De zaak zal wellicht een weer­slag hebben op de sfeer in Wall Street…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

18 okto­ber 2005
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.